Ett rum för en stol – lokal designhistoria i Hjo Stadshus
Se en av stolarna från Hjo Stadshus fullmäktigesal ställas ut i Kulturkvarteret under Designåret 2024. Stolen är en del av en väl genomtänkt helhet i Hjos fullmäktigesal. Salen designades av Birger Jonsson och Rolf Engströmer där allt från golv, dörrar, möbler och textilier formgavs utifrån tanken om en funktionell elegans.
På 1930-talet, när det beslutades att Hjo skulle få ett nytt stadshus, var Sverige på många sätt långt framme inom design och formgivning. En progressiv designkultur präglade landet, där allt från hela interiörer till möbler och konsthantverk utformades med en strävan efter kvalitet, form och funktion. Stadshuset i Hjo var inget undantag och här hade vi också turen att få hjälp av två nationellt kända arkitekter och konstnärer, Birger Jonsson och Rolf Engströmer.
STOLEN
Under Designåret 2024 kan du se en av stolarna från Hjo Stadshus fullmäktigesal. Den ställs under året ut i Kulturkvarteret.
Stolen är en del av en väl genomtänkt helhet i Hjos fullmäktigesal. Salen designades av Birger Jonsson och Rolf Engströmer där allt från golv, dörrar, möbler och textilier formgavs utifrån tanken om en funktionell elegans.
Totalt finns 33 stolar med 11 tillhörande bord. Dessa tillverkades av J A Bobäck möbelfabrik i Hjo som låg i hörnet av Vallgatan och Repslagargatan. Stolarna tillverkades i bonad ek med stoppad sits och rygg klädda med brunt skinn. Borden fanerades med teak och de mörka trädetaljerna tillsammans med rummets ljusa väggar och tak passade väl med tanken att ge platsen både tyngd och rymd. Möblerna renoverades 2016 med stöd av en privat sponsor.
Fotograf: Hjo hembygdsförening
ARKITEKTEN BAKOM HJO STADSHUS
Birger Jonsson var arkitekten bakom Hjo Stadshus. Det var han som engagerade Engströmer i arbetet med fullmäktigesalens inredning. Birger hade kopplingar till flera idag ikoniska arkitekter såsom bland annat Ivar Tengbom och Ragnar Östberg. Birger var gift med Estrid Ericsons bästa väninna Helny Gustafsson. Något som säkert bidrog till en väl förankrad idé om form och funktion i det lilla Hjo.
Rolf Engströmer var vid denna tid väletablerad som formgivare och inredningsarkitekt. Han hade bland annat arbetat med både Svenska Amerika Liniens passagerarfartyg M/S Kungsholm och biografen Rigoletto i Stockholm. Den sistnämnda samtida med Hjo Stadshus.
HJO STADSHUS - EN VIKTIG DEL AV VÅR KULTURHISTORIA
Idag är Stadshuset och dess inredning en viktig del i vår lokala kulturhistoria – ett stycke historia som vittnar om en tid då kvalitet, form och funktion var viktiga delar i vårt samhällsbyggande.
Under året kan du ta del av stadsvandringar som avslutas i Stadshuset där du kan höra mer om Rolf Engströmer och hur tankarna gick när Hjo byggde stadshus för snart 90 år sedan. Vandringarna arrangeras av Hjo Hembygdsförening och Hjo Konstförening.