({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av
Ostar som lagrar

Fotograf: Madeleine Landley

Prisbelönt ost från Almnäs

Den prisbelönta Wrångebäcksosten fick 2022 status Skyddad Ursprungsbeteckning. Osten tillverkas på Almnäs Bruk, en av Nordens största ekologiska gårdar med anor från medeltiden.

 

 


EN PRISBELÖNT OST 

Wrångebäcksosten är en klassisk svensk hårdost som tillverkas efter samma recept som man gjorde på Almnäs redan på 1880-talet och ända fram till 1961. I äldre litteratur kan man läsa att Wrångebäcksosten var urtypen för det som kom att kallas ”storpipig herrgårdsost”. Från och med 2022 har Wrångebäcksosten fått status Skyddad Ursprungsbeteckning och spelar numer i samma liga som Champagne och Parmaskinka.

2018 vann även Wrångebäcksosten Silver på World Cheese Awards som hölls i Bergen, Norge.

VAD ÄR SKYDDAD URSPRUNGSBETECKNING

För att en råvara ska bli status SUB (Skyddad Ursprungsbeteckning) ska råvaruproduktion, bearbetning och beredning ske inom ett avgränsat geografiskt område. För Wrångebäcksosten är detta område en sträcka som kallas Guldkroksbygden, som sträcker sig en bit längs Vätterns strand. Att Wrångebäcksosten får skyddad ursprungsbeteckning betyder dessutom att det nu finns en officiell definition av vad som är en Wrångebäcksost. Allt ifrån vikt, doft och smak till textur och näringsinnehåll är dokumenterat och utgör kriterier för definitionen. 

 

OM WRÅNGEBÄCKSOSTEN 

Varumärket ”Wrångebäck Sweden", som också sedan dess pressats in på ostens sida, registrerades den 8 april 1889. Wrångebäcksosten är därmed Sveriges äldsta registrerade ostvarumärke.

Efter ett kortare uppehåll på 47 år fick Almnäs Bruk hjälp av Hans Stiller, brukets förre mejerist som då var 82 år gammal, att rekonstruera receptet till Wrångebäcksosten. Man har till och med använt sig av osthyllorna från det gamla mejeriet och därmed fört över bakteriekulturerna som fortfarande fanns kvar i plankorna. På så vis har obruten kedja av bakteriekulturer behållits, som går minst 150 år bakåt i tiden.

 

 

Wrångebäcksosten väger ungefär 8 kg och är 31 cm i diameter. Fram till 1961 var osten vaxad men görs numer med tvättad yta, på samma vis som osten Almnäs Tegel. 

Doften är lätt syrlig. Man får associationer till mjölk och varm uppbunden ladugård. Wrångebäcksost har en lätt syrlig, komplex, smak av umami och munkänslan är mör och knastrig. Lagringstiden är mellan 10 – 15 månader.

Det finns mycket spännande att berätta ur Wrångebäcksostens långa historia. Bland annat serverades den vid den avskedsmiddag på Trädgårdsföreningen i Göteborg som hölls för Ingenjör Andrée och hans kamrater före den första avfärden till Spetsbergen 1896. Den serverades också i samband med högtidlighållandet av 500-års jubiléet för den första svenska riksdagen 1935 samt vid en välgörenhetstillställning i Hagaparken som organiserades av Prinsessan Sibylla.

 

 

VAR KAN MAN KÖPA OSTEN 

Osten finns att köpa på många platser i Sverige och i världen. Dessutom är osten flitigt använd av kockar på restauranger runtom i landet. Vill du köpa osten lokalt i Hjo kan besöka gårdens egen självservicehandel utanför ysteriet. 

 

Fotograf: Visit Hjo

 

 

OM ALMNÄS BRUK 

Almnäs är en mycket gammal gård med rötter i medeltiden. Gården nämns för första gången i ett pärmebrev till den Äldre Västgötalagen daterat den 14 augusti 1225. Där beskrivs hur munkarna i Alvastra kloster träffade häradshövdingen och lagmännen i Västergötland för att staka ut gränserna för en del av det som sedan kom att bli Almnäs.

Från medeltiden och fram till 1527 tillhörde Almnäs alltså Alvastra kloster. 1527 genomdrev Gustav Vasa reformationen och Almnäs kom att tillhöra Kronan till 1587 då Margareta Axelsdotter Natt och Dag genom byte med Johan III sammanförde 12 hemman som i allt väsentligt är Almnäs av idag.

Under århundradena har en rad adelsätter ägt Almnäs bland vilka de för gården mest betydelsefulla kan nämnas Sparre, Posse, Stackelberg och Dickson. Sedan 1915 ägs Almnäs av familjen Berglund.

 

Fotograf: Per-Anders Hurtigh

 

MER INFO 

Mer om Almnäs Bruk hittar du här >>