({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av
  • Hjo /
  • Guldkrokens Keramik - historien

Fotograf: Hjo Turistbyrå

Guldkrokens Keramik

  • Maria Setzer och Birgitta Lundgren Pierre

Guldkrokens Keramik blev snabbt synonymt med Hjo, framförallt under 70- och 80-talet då busslaster med besökare kom från hela Sverige. Ett besök i Hjo och handla på andrahandssortering Röda boden var en primär reseanledning.

Texten är ett sammandrag av skriftlig dokumentation, intervjuer med ägare och före detta anställda på Guldkroken keramik, som Maria Setzer och Birgitta Lundgren Pierre gjorde inför utställningen Guldkroken som visades sommaren 2016 på Kulturkvarteret Pedagogien Hjo.

BOKEN - GULDKROKEN KERAMIK HJO

I mitten av 2022 släpptes boken om Guldkroken Keramik, skriven av Birgitta Lundgren Pierre och Lena Fridehäll. Allt om Guldkroken finns samlat i denna underhållande och unika bok. Finns att köpa i butiken på Kulturkvarteret Pedagogien i Hjo.

GULDKROKEN KERAMIK - starten

Guldkroken Keramik i Hjo grundades av Märta och Bengt Grunditz. Det som började på 1940-talet med tillverkning av tomtar och troll i trä utvecklades till en omfattande produktion av handdrejade och gjutna keramikföremål. Bengts och Märtas nytänkande och kreativa experimentlusta var en viktig drivkraft.

Hemslöjdsförbundet och träfigurer
Vid starten 1946 hade makarna Grunditz ett samarbete med Hemslöjdsförbundet och tillverkade olika träfigurer. Verksamheten för ”Träkroken” växte snabbt och man anställde personal. Många arbetsuppgifter, framför allt målning av ansikten på tomtar och troll, gjordes av hemarbetande kvinnor. Genom det mångåriga samarbetet med Hemslöjdsförbundet gavs möjlighet att sälja träfigurer i tiotusental, och också att etablera tillverkning av keramik. Övergången till 60-tal kännetecknades av tillgång till ny teknik och nya typer av leror och gjutproduktionen började så småningom introduceras. Från denna tid kan man exempelvis se både handdrejade föremål och föremål gjutna i form. 

Träkroken - Guldkrokens tidiga verk.

Fotograf: Kulturkvarteret Hjo

 

RÖDA BODEN OCH GLASHYTTAN - nya verksamheter

I början av 60-talet öppnades försäljning av andra (II:a) sortering. Bakgrunden var en servis med grön och brun glasyr som inte höll samma nyans i de olika bränningarna och därmed inte måttet för försäljning i vanlig bemärkelse. Man öppnade Röda Boden först på Villagatan och sedan i nybyggd lokal på Skövdevägen i nära anslutning till fabriken. I och med detta kan man säga att en ny epok i Guldkrokens historia föddes. Röda Boden lockade många turistbussar till Hjo och blev en viktig turistattraktion.

Glashyttan i Hjo Stadspark
I slutet av 70-talet öppnade Märta och Bengt en glashytta i Hjo Stadspark där hantverket fick stå i fokus. Röda bodens keramik av II:a sortering och Glashyttans handgjorda föremål kompletterade varandra.

Stor efterfrågan på Guldkrokens Keramik
Under 70- och 80-tal var keramiken mycket efterfrågad. Guldkroken Keramik hade egna lokaler för visning av föremål i våra tre största städer. Bland de populära föremålen fanns ljusstakar i flera olika utföranden och spargrisar i olika storlekar och mönster. Det lilla familjeföretaget växte till ett företag med många anställda. Guldkroken blev ett känt varumärke.

Röda Bodens logga

Fotograf: Kulturkvarteret Hjo

 

FÖRÄNDADE TIDER – flytt till Lidköping

1980 tog Märtas och Bengts barn Per, Åke och Eva över förtaget. 1988 såldes Guldkroken till Björn och Annika Owren. Under den tid som Owren ägde Guldkroken kom Åke Grunditz två gånger om året som designkonsult fram till 1991.

90-talets finanskris
När 90-talets finanskris slog till och nedgång i detaljhandeln var ett faktum var det svårt att sälja svensktillverkade keramikföremål. Från att allt porslin som såldes i Sverige varit svenskt några decennier tidigare slog den billiga importen hårt. 70 % av allt porslin som såldes i början av 90-talet var importerat. Björn och Annika Owren försökte hitta nya produkter och en ny marknad för att anpassa sig till den nya tidens efterfrågan. Man engagerade bland annat kända designers som Margaretha Hennix, känd från Gustavsberg, och Lillemor Mannerheim Klingspor, som jobbat både för Arabia och Gefle Porslinsfabrik.

Tillverkning av kakelugnar och flytten från Hjo
Björn och Annika Owren fortsatte tillverkning av keramikföremål samtidigt som de utvecklade produktion av kakelugnar. Befintliga lokaler räckte inte till för kakelugnstillverkning i Hjo och produktionen flyttades successivt till Lidköping.

Porslinsfabriken i Lidköping
2007 blev Guldkroken en del av det nystartade företaget Porslinsfabriken i Lidköping. Den produkt från Guldkroken som idag fortfarande tillverkas är den klassiska spargrisen efter en handdrejad förlaga från 1949. Motivet målas fortfarande för hand vilket gör varje gris unik – ingen gris är den andra lik.

Guldkoken keramik

Fotograf: Kulturkvarteret Hjo

 

UTSTÄLLNING 2016 - Guldkroken

Utställningen "Guldkroken" var en tillfällig utställning som visades sommaren 2016 på Kulturkvarteret Pedagogien i Hjo. Nedan finns några utvalda bilder från utställningen.

Fotograf: Kulturkvarteret

 

FACEBOOKGRUPP - GULDKROKENS VÄNNER

Har du föremål från Guldkroken och vill veta mer? Kika då in gruppen "Guldkrokens Vänner" på facebook.

GULDKROKENS VÄNNER