Badhytterna vid Guldkroksbadet
År 1913 skissade arkitekten Lars Kellman på nio små byggnader under rubriken "Hjo Strandbad". Drygt hundra år senare står de där fortfarande, badhytterna, en av Hjos kanske mest kända och karakteristiska stadsbild.
Under kurortsepoken på slutet av 1800-talet och fram till mitten av 1910-talet fanns i Hjo hamn ett kallbadhus. Detta revs dock för att istället ge plats för ett nytt friluftsbad, som fick heta "Strandbadet".
Strandbadet byggdes vid strandkanten, precis norr om hamnbassängen (där idag Guldkroksbadet ligger). Anläggningen var uppdelad i en dam- och en herrsida, åtskilda av ett tätt staket närmast stranden och längre ut i vattnet av ett insynsskyddat skynke.
Det sägs att skynket med tiden hade mer hål än tyg då båda sidor var lika nyfikna på att kika på den andra.
Fotograf: Hjo kommuns bildarkiv
Strandbadet i Hjo i början av 1900-talet.
Badhytterna
Så småningom tillkom även de ikoniska badhytterna till Strandbadet 1913. Dessa ritades av Lars Kellman.
Fotograf: Skiss: Lars Kellman
Lars Kellmans skiss av badhytterna som byggdes 1913.
Totalt finns det 9 små badhytter. I mitten en lite större entrékur som omges av fyra mindre hytter på vardera sida. Längs bort finns även en större omklädningsbyggnad.
Badhytternas utformning följer i stort Lars Kellmans skiss, med kuverttak som påminner om vaktkurer. Alla uppställda i parad längs strandlinjen med små flaggvimplar på samtliga tak för att ge det en lite festlig prägel.
Guldkroksbadet idag
Där Strandbadet en gång i tiden låg ligger idag det välbesökta Guldkroksbadet, besöksmålet för hela familjen. Här badar våra besökare och Hjobor i uppvärmda utomhusbassänger med utsikt över Vättern, eller direkt i den något ibland svalare sjön (bassängerna håller alltid 24 grader). För de mindre finns tillhörande plaskdamm.
Hyr badhytt
Precis som på strandbadets tid kan man fortfarande hyra badhytterna för en dag på stranden, eller för en hel säsong, även vintertid. Badet är numera gratis.
Fotograf: Rebecca Martyn / Visit Hjo
Lyssna på ljudberättelsen om Guldkroksbadet