({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av
En artist som står på scen framför ett folkhav

Fotograf: Joachim Nywall

Topp fem: Folkliga fester

Härliga dagar och magiska kvällar väntar i Trollhättan och Vänersborg.

 

 

 

MIDSOMMAR

 

 

Midsommar är en av Sveriges största och mest betydelsefulla högtider. Det firas alltid nära sommarsolståndet, som är den ljusaste dagen på året för oss som bor på norra halvklotet. Att dansa
runt midsommarstången och leka lekar som "Små grodorna" är höjdpunkter under det svenska firandet. Sill, färskpotatis, jordgubbar med grädde och drycker som öl och snaps är en del av standardmenyn.

En vanlig uppfattning är att dansen kring stången är en kvarleva av ett uråldrigt fruktbarhetsfirande till sommarsolståndets ära, och att vår midsommarstång ursprungligen var en fallisk symbol. Men vi vet faktiskt väldigt lite om det forntida midsommarfirandet, förutom rituell öldrickning och blot under vikingatiden.

Midsommarnattens magi

Förr i tiden trodde man att gränserna mellan vår värld och det övernaturliga är tunnare på midsommarnatten. En form av midsommar-magi som fortfarande existerar idag är att plocka sju sorters blommor och lägga dem under kudden för att drömma om sin framtida make eller maka.

Läs mer om våra midsommarfiranden här

 

 

 

 

FALLENS DAGAR, TROLLHÄTTAN

 

 

Välkommen till Sveriges äldsta och kanske mest populära stadfestival! Varje år, den tredje fredagen i juli sedan 1959, är det dags för storslagen musik, roliga aktiviteter, massor av läcker mat, underhållande föreställningar, spännande tävlingar och mycket, mycket mer.

Festivalen vid Trollhättefallen

Fallens Dagar har fått sitt namn efter stadens stora sevärdhet Trollhättefallen. Under festivalen kan du självklart se när vattnet än en gång forsar i den annars tomma fallfåran under specifika tider. I närheten av Trollhättefallen arrangeras också flera uppträdanden och aktiviteter.

Stora artister från när och fjärran

Fallens Dagar har välkomnat flera stora artister under åren både lokala svenska artister men även internationella musiker. Njut av musiken i en lugn och mysig miljö vid mindre scener eller en storslagen konsert från den Stora Scenen i Folkets park.

Marknad och aktiviteter i centrum

I centrala Trollhättan är det också mycket på gång under festivalen. Det blir en stor marknad längs gågatan och de mindre gatorna i centrum med ett stort utbud av godsaker, kläder, leksaker och mycket mer. Vid Drottningtorget arrangeras också flera aktiviteter som passar för hela familjen.

Läs mer om Fallens Dagar här

 

 

 

DIGGILOO, VÄNERSBORG

 

 

Precis i hjärtat av Vänersborg, vid Sanden – omgiven av glittrande vatten på båda sidor – är du välkommen att njuta av Diggiloo, en underbar show med toppframträdanden av några av Sveriges mest populära artister. Det blir inte mycket somrigare än så här! 

Folkfest med sommarmusik och Vänerns vatten

Diggiloo bjuder på en riktig mega-konsert-show-upplevelse som blir en folkfest över generationsgränserna. Varje år kommer en imponerande samling artister att ta plats på scen när Diggiloo-turnén anländer till Vänersborg. Det är som bäddat för spännande musikaliska möten, humor, hits och fenomenal spelglädje.

Hjärtligt välkommen att skratta, jubla, sjunga och dansa med Diggiloo-gänget medan solen går ner och scenljuset lyser upp himlen. Vi ses i början av augusti!

Läs mer om Diggiloo här

 

 

 

AQUA BLÅ, VÄNERSBORG

 

 

Fotograf: Patrik Karlsson

Sveriges skönaste småstadfestival har verkligen något för alla! Vad sägs om sju scener med musik och underhållning, mat och dryck, utställare och föreningar, tävlingar, shower och inte minst – ett bamsestort tivoli! 

En perfekt start på sommaren

I början av juni arrangeras Vänersborgs stora festival Aqua Blå. Festivalen bjuder på underhållning från inte mindre än sju scener! Stora scenen på Sanden presenterar storslagna artister och uppträdanden, Playa del Sanden är Open Air-nattklubben för danssugna med några av Sveriges hetaste liveakter. Besök annars Hamngatan eller Fisktorget för visfestival och skön musik till maten. Dansa loss i Dalaborgsparken eller njut av musik under shoppingturen i city från Gågatuscenen. 

Aktiviteter för hela familjen

Men Aqua Blå bjuder inte bara på musik och uppträdanden utan också roliga aktiviteter för hela familjen. Besök Axels nöjesfält med karuseller, slänggungor, popcorn och sockervadd när Sanden förvandlas till ett riktigt tivoliområde som är öppet alla dagar under festivalen. Barnens samlingspunkt blir självklart Aqua Kidz Corner och Aqua Action Park som bjuder på pyssel, sång och sagustund för de mindre och actionaktiviteter för de äldre.

Läs mer om Aqua Blå här

 

 

 

SMAKA PÅ TROLLHÄTTAN

 

 

Fotograf: Christopher Soderstrom

Smaka på Trollhättan är mat- och restaurangfestivalen som tar över Drottningtorget i Trollhättan i maj, varje år. Här bjuds du på allt från kockdueller och andra tävlingar till intervjuer, livemusik, uteserveringar och såklart – läcker mat!

Två dagar fyllda med mat och underhållning

Drottningtorget i centrala Trollhättan fylls under två dagar i maj med pop-up stugor som serverar god mat, en stor scen där grym musik spelas och en mat- och salumarknad med lokala aktörer. Här erbjuds något för hela familjen från god mat och spännande tävlingar till barnaktiviteter, matinspiration och stans största after work. 

Läs mer om Smaka på Trollhättan här