Vara kommun karakteriseras av den stora Västgötaslätten, en fullåkersbygd med stora sammanhängande åkerarealer. Slättbygden dominerar kommunens centrala delar, men i gränslandet mellan slätten och skogsbygden i kommunens södra, östra och västra delar breder ett varierat och småskaligt kulturlandskap ut sig. Stenmurar och grusvägar genomkorsar ett kuperat landskap med ekkullar och naturbetesmarker. Här har naturen formats av lång och obruten beteshävd, vilket skapat förutsättningar för en artrik flora. Det finns många härliga platser att besöka i Vara kommun. Välkommen ut i naturen!
Ladda ner guiden "Naturen i Vara kommun"I naturreservatet Levene äng växer grova ekar, björk och hassel. På de magra markerna växer exempelvis vitsippa. Svampfloran är rik och är finns flera hackspettsarter, nötkråka och småfåglar. Det finns också ett gravfält från järnåldern som rymmer ungefär 105 gravar.
Naturreservatet Ranahult är rikt på kulturlämningar och odlingshistoria. De öppna betesmarkerna har en fin flora och artrikt fågelliv.
Längst i öster, på gränsen till Falköpings kommun några kilometer sydväst om Hornborgarsjön, ligger Rösjö mosse som är Skaraborgs största våtmarkskomplex.
Hjortemossen är värt ett besök oavsett årstid. Mossen erbjuder härliga promenader och framåt sommar och höst finns det gott om bär och svamp. På en del ställen kan man ana spår efter en kommersiell torvbrytning. Året om går det att njuta av Hjortemossen både till fots och på cykeln.
Öster om Larv ligger Oxhagen som är en anlagd våtmark med stor betydelse för den biologiska mångfalden. Passande utflyktsmål för den fågelintresserade.
Nordost om Larv ligger Backavallen. Här finns en fin flora med bland annat nattviol, jungfru Marie nycklar, kattfot och gökblomster.
Karta från Vara Naturskyddsförenings broschyr ”Natur i Vara kommun, 1992”.
Allemansrätten är en unik möjlighet att röra oss fritt i naturen men vi behöver också ta ansvar för natur och djurliv och visa hänsyn mot andra.