BJERTORP SLOTT
Till Bjertorp slott åker man för att njuta av livet. I köket förädlas de bästa råvarorna som trakten bjuder och här finns Sveriges bäst bevarade jugendmiljö, med personligt inredda hotellrum där inget är det andra likt.
Att bygga ett slott mitt ute på Varaslätten kan låta som en ganska befängd idé. Det tyckte Ferdinand Boberg också, arkitekten som ritat bland annat Rosenbad och NK i Stockholm.
När han 1911 fick frågan att rita denna minst sagt imponerande privatbostad åt Knut Henrik Littorin, som gjort sig en förmögenhet på olja och gas i Ryssland, så var svaret nej. Mot löfte om fria händer och obegränsad budget var han dock beredd att tänka om.
Tre år senare stod slottet klart; byggt av Europas skickligaste hantverkare och i de bästa material som fanns att uppbringa: svensk marmor och ek, granit från Bohuslän och kalksten från Falköping.
– Boytan ligger på 1 954 kvadrat så det måste ha funnits rätt gott om plats för Littorin och hans hustru samt fem barn, säger Victoria Johansson, delägare och vd för Bjertorp slott.
Hon guidar mer än gärna runt i den välbevarade miljön, där en uppstoppad björn i naturlig storlek hälsar gästerna välkomna och där varje fönsterbeslag, stuckatur och elementskydd är ett litet konstverk i sig.
– Titta bara på det här räcket; varje spjäle är snidad för hand. Det är Boberg som designat alltihop, precis som han har ritat alla originalmöbler.
I dag är slottet en mötesplats för allt från konferens- och bröllopsgäster till privatpersoner som vill spela golf på en av Västsveriges bästa golfbanor, ge sig ut på en cykeltur eller bara vara.
– Jag brukar säga att hit kan man komma bara för att njuta av maten och av livet, säger Victoria Johansson.
Arbetet i slottsköket leds av kökschefen Stephen Rowe, som sätter en ära i att utnyttja alla fina råvaror från trakten och att följa säsongen. Menyn kan därför snabbt förändras från den ena dagen till den andra.
– Så fort ramslöken tittar upp på våren så hamnar den på menyn, precis som den första rabarbern som vi skördar här ute i trädgården, säger Victoria Johansson, och förklarar att man inte alls måste övernatta på slottet för att boka bord.
– Vi vill att det ska vara ett öppet slott där man kan stanna till för en lunch eller middag. Vi dukar fram en fikabuffé varje dag och man kan även äta komma hit och äta frukost.
I bland är slottet dock abonnerat. Att hålla bröllop på Bjertorp är populärt och en del brudpar väljer att låta festen pågå en hel helg – från fredagssupé till söndagsbrunch.
– Med våra 29 sovrum och två sviter kan alla festdeltagare oftast övernatta på själva slottet, vilket är en unik möjlighet, säger Victoria Johansson.
Varje rum bär på sin egen berättelse och inget är det andra likt. Det är det prisbelönta inredningsföretaget Stylt Trampoli som står för designen, där Knut Henrik Littorins liv är den röda tråden. Att bo i rum som heter Tsarfamiljen, Sibirien eller Eldtempel innebär inte bara en god natts sömn utan även att vara med och hålla en spännande historia levande.
Under sommaren arrangeras konserter i slottsparken och under andra delar av året kan man boka olika typer av weekendpaket.
– Något som är väldigt trendigt just nu är boot camp. Då har vi slottet fullt med damer och herrar i olika åldrar som inleder dagen med yoga och frukostbuffé. Sedan är det stenhårda träningspass där de bland annat lyfter tunga traktordäck. Kontrasten när de sedan duschat och klätt upp sig för att äta en fem-rätters slottsmiddag kan knappast vara större, säger Victoria Johansson och skrattar.
Av Agneta Renmark
FAKTA/Bjertorp slott
Typ av verksamhet: Konferenser, hotell och restaurang. Öppet för frukostbuffé, lunch, fika och middag.
Verksamheten ägs av: Winn Hotel Group och Victoria Johansson, vd Bjertorp slott (själva slottet är i privat ägo).
Öppettider: Alla dagar hela året men ibland kan slottet vara abonnerat. Ring gärna först!
Så hittar du: Ligger i Kvänum, en mil norr om Vara, med tydlig skyltning från E20.
Missa inte: Att avnjuta klassiskt afternoon tea med snittar, scones och bakverk samt olika sorters te. Serveras varje lördag kl 14-16 – dock inte under sommar och julbordsperiod.