({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av

Fotograf: Roger Borgelid

Nyfiken på längdskidåkning? Testa enkelt i Ulricehamn!

På Lassalyckan i Ulricehamn är det lätt att åka längdskidor. Vi har samlat svaren på de vanligaste frågorna kring att börja åka längdskidor. Lär dig mer om valla, utrustning, klädsel, osv.

 

Att åka längdskidor blir alltmer populärt i Sverige, oavsett om du vill träna eller bara njuta av naturen. Det är en fantastisk motionsform där du bygger upp både muskler och kondition. Men som alltid kan det vara svårt att komma igång med något som man inte är van vid att göra. Därför har vi samlat svaren på några av de vanligaste frågorna kring det här med längdskidåkning. 

Hur hittar jag till skidspåren?

Vi vill att det ska vara enkelt för dig som vill testa på längdskidåkning i Ulricehamn. Därför utgår våra spår från ett och samma ställe, nämligen Lassalyckans motionsområde strax sydost om Ulricehamn.

Här finns flera spår med olika karaktär. Det lättåkta elljusspåret (3,7 km) har svag kupering och passar de flesta åkare, oavsett tidigare erfarenhet. Här finns även längre och mer kuperade spår att testa på. Konstsnöspåret är upp till 11,5 km varav 8,3 km har elljus. När natursnön lägger sig dras fler spår; 5, 10 och 15 km, plus en slinga på golfbanan.

skidspår.se kan du alltid se vilka spår som är öppna och när de senast pistades. 

Fotograf: Emma Ekstrand

Finns det någon som kan lära mig åka?

I Ulricehamn finns möjlighet att ta skidlektioner med duktiga instruktörer. En lektion med en skidinstruktör är ofta 75 minuter lång och läggs upp efter dina önskemål och tidigare erfarenhet. 

Jag har varken skidor, pjäxor eller stavar. Kan jag hyra det?

Absolut! Det finns möjlighet att hyra komplett utrustning inne i Ulricehamns IF:s klubbstuga som ligger i direkt anslutning till både parkeringen och skidspåren. Här finns ett stort utbud av skidor, pjäxor och stavar. Skidorna är vallningsfria och monterade med Salomon SNS Profil bindning. Skorna finns i både barn-och vuxenstorlekar och är en hög modell med varmt foder.

Uthyrningen är öppen under högsäsong (januari till mitten av mars, beroende på temperatur och snötillgång):

  • Lördag – söndag, klockan 09.00-14.00

Sportbutiken 157xcc som ligger på Lassalyckan erbjuder också skiduthyrning. Där kan du även köpa allt du önskar för din skidtur. 

Vad sjutton är valla?

Skidvalla använder man på skidans undersida, den som är i kontakt med snön. Att valla sina skidor fyller två olika funktioner:

  • Skapa mer fäste. Fästvalla lägger man endast på skidornas spann, alltså mittendelen, och den kommer bara i kontakt med skidspåret när man lägger tyngden på just den skidan vid ett frånskjut. Grundregeln är att desto varmare snön är, desto kletigare valla behöver man.

  • Skapa bättre glid. Glidvalla läggs på skidornas fram- och bakdel med syfte att göra åkningen mer friktionsfri och därmed snabbare. Det finns en uppsjö av olika glidvallor, allt ifrån enklare typer till riktigt dyra varianter som värms in i skidans beläggning.

Som nybörjare kan det här med valla upplevas krångligt (ja, det är såklart krångligt även för eliten emellanåt) och vi rekommenderar därför att du satsar på ett par vallningsfria skidor. När du hyr utrustning på Lassalyckan är det alltid vallningsfria skidor som gäller, och här får du hjälp med att prova ut ett par som passar just din längd och vikt.

Att åka på vallningsfria skidor innebär inte att du kommer ha dåligt fäste. Tvärtom brukar fästet vara bra, vilket gynnar en nybörjaråkare. 

Vad ska man ha på sig för kläder?

Det bästa är att klä sig enligt lager på lager-principen. Då är det lätt att ta av eller på något lager för att reglera temperaturen. Underst bör du ha ett underställ, gärna ett som andas. Vid extrem kyla kan ett ullunderställ hålla dig varm. Utanpå understället rekommenderas en funktionsjacka och funktionsbyxor, men en gammal träningsoverall fungerar också bra. Testa dig fram till vad som passar dig. 

Är det stor risk att åka vilse?

Det här är givetvis en högst subjektiv fråga, men överlag nej. Håller du dig bara till spåren så kommer du förr eller senare tillbaka till Lassalyckans skidstadion. De olika spåren är dessutom tydligt skyltade, och skulle du vara osäker på vilken riktning du ska ta kan du alltid fråga någon. Skidåkare är ett glatt släkte och hjälper gärna till! 

Fotograf: Emma Ekstrand

Kostar det något att åka?

Ja, en spåravgift tas ut om 100 kronor per dag (eller 1500 kronor för hela säsongen). Korten gäller för elljusspår, 5 km, 10 km och 15 km. Spårkort går att köpa i den bemannade försäljningen i värmestugan i Ulricehamns IF:s klubbstuga, alternativt via Swish när klubbstugan är stängd. 

Kan man duscha efter passet?

Självklart! Omklädningsrum, toalett, dusch och bastu finns i Ulricehamns IF:s röda klubbhus och får användas av alla besökare. ( Under helgerna i januari till mitten av mars går det även att köpa fika, dricka och enklare mat. Lättare måltider erbjuds också i restaurangen på Hotell Lassalyckan

Hoppas du är taggad på att testa på det här med längdskidor nu. Lassalyckan i Ulricehamn är en fantastisk knutpunkt för alla som gillar längdskidor. Det är dessutom ett officiellt Vasaloppscenter med en modern konstsnöanläggning, och är en arena för världscupen i längdskidor. Välkommen hit du också!

 

Allt om skidåkning i Ulricehamn

 

 

Andra har också läst: