En del av
Slaget på åsunden 500 år

Fotograf: Eric Johnsson

Sten Stures förlorade ben

En dag för chokladbollar och snöbollskrig. Det kan vi tacka riksföreståndaren Sten Sture den yngre för. Den 19 januari celebrerar vi slaget på Åsunden under högtidsdagen Sten Stures ben.

En man kom in på Turistbyrån häromveckan och önskade oss en trevlig sten Stures ben. Han undrade vart han kunde hitta den godaste chokladbollen till firandet. Det visar sig att efter julen kommer inte påsken. Efter jul kommer sten stures ben.

Sten Stures ben är alltså den mindre kända högtiden efter julen som firas den 19 januari varje år. Dagen har enligt flera källor online firats varje dag sedan 1520 då den stackars riksföreståndaren förlorade sitt ena ben efter att ha blivit träffat av en kanonkula vid slaget på Åsundens is vid Ulricehamn. Dagen högtidlighålls enligt traditionen genom att begrunda sten Stures benbrott, kasta snöbollar på varandra och därefter äta chokladbollar. Båda symboliserar kanonkulor.

Vi hälsade mannen ''Glad sten stures dag'', men var konfunderade. Hade vi missat en hel högtid i Ulricehamn? Här har vi anordnat jubileumsdag vid minnesåret 2020 och återberättar ofta om slaget på Åsunden. Aldrig hade vi hört talas om att 19 januari numera var en dag för snöbollskrig och chokladbollsätande.

Det visar sig att historien om Sten Stures ben in alls tog slut på Åsunden 1520. Ett par hundra år senare, 2008, beslöt sig två kollegor att starta ett socialt experiment. Tanken vad att testa om det gick att skapa en ny temadagen. Resultatet blev ’’Sten Stures Ben’’ som firades på årsdagen av slaget. Nu uppmärksamms dagen på flera orter i Sverige, men någon stor lokal förankring har dagen inte fått än. Läs mer om jakten efter Sten Stures förlorade ben här.

Hursomhelst, om Sten Stures ben finns eller inte lämnar vi upp till er att bedöma. Vi hoppas på snö i Ulricehamn de kommande dagarna och tackar inte nej till chokladbollar. Sten Stures ben kanske blir stadens nya favoritfirande. 

"Sten Sture den yngres död på Mälarens is"

 

Och vad hände egentligen med Sten Sture? 

Ja, under slaget på Åsunden sårades riksföreståndare Sten Sture mycket riktigt av en kanonkula i benet. Ulricehamn, då kallat Bogesund, var en liten stad där ingen läkarhjälp fanns att tillgå. Man bäddade ned Sten Sture i en släde och drog mot Stockholm. Han avled senare i sin släde på Mälarens is.

Den än idag ekbeklädda platsen intill sjön där Sten Sture blev skjuten fick därav sitt namn, Skottek. Idag finns ett minnesmonument på platsen, Sten Sture Monumentet