Michell förverkligar sin hantverksdröm i Ljungskiles klocktorn
Kärleken och en ny karriär som destillatör lockade bagaren Michell Ruaro att flytta från Lidköping till Ljungskile. På kort tid har han tillsammans med ett team utvecklat prisbelönt gin under varumärket Klocktornet. – Att få göra detta är en dröm. Sprit och drycker har länge varit ett av mina stora intressen, säger Michell.
Det råder febril aktiviteti det vackra lilla klocktornet vid Musselbaren på Lyckorna. Här ryms ett tio kvadrat meter stort destilleri där Michell producerar tre olika mat snapsar och två sorters gin. Efterfrågan är stor så det gäller att ha en genomtänkt logistik förproduktionen.
– Det här är Sveriges minsta destilleri men utrymmet räcker till med den nivå vi har på försäljningen idag. Det enda som behövs är en extralokal för lagerhållningen, förklarar Michell. Eftersom han fortfarande jobbar som bagare blir de tkvällar och helger som ägnas åt produktionen i Klocktornet. För närvarande sköter Michell nästan alla sysslor själv – från produktutveckling och inköp, till destillering, paketering och kontakt med återförsäljare.
Allt startade med att Janne Bark, som driver restaurang Musselbaren, ville ta fram egna snapsar att servera till maten. Michell antog utmaningen och produktutvecklingen drogs igång tillsammans med Musselbarens personal, lokala leverantörer och mäster destillatören Thor Wallgren.
Nischade spritdrycker som sticker ut
–Det tog ungefär ett halvår för oss att utveckla de nya spritdryckerna. Eftersom det finns många små destillerier i Sverige var det viktigt att nischa produkterna med lokala råvaror och designa drycker som sticker ut. Vi testade oss fram i smaksättningen med olika sorters tång, svampar, granskott, musselskal med mera.
– Bakom design arbetet ligger det mycket jobb. Innan vi hittade rätt smaker gjorde vi många små smakjusteringar i flera omgångar, följt av löpande utvärderingar och urval med hjälp av en testpanel.
Resultatet blev tre olika snapsar som alla har Ljungskiles gamla häradsnamn Fräkne i produktnamnen. En snaps har smak av trumpetsvamp, en av rökt tång och den tredje av granskott. Parallellt tog Michell också fram en gin som förutom den klassiska enbärssmaken också smaksatts med havssallat – en sorts tång med söt smak. Flera av smaksättningsingredienserna köps in från lokalaproducenter på Västkusten.
Prisbelönt gin
– Vi har lyckats bra med tajmingen av produktlanseringar. Dagen efter att vår nya ginsort började säljas på Systembolaget blev båda våra ginsorter prisbelönta med guld respektive silver i en av världens största tävlingar för spritdrycker, International Wine & Spirit Competition. De flaskor vi levererat till Systembolaget såldes slut på några timmar och vi fick snabbt öka produktionstakten. Michell och hans medarbetare är extra stolt över Klocktornets två ginsorter och berättar att de 100 flaskor som görs i en omgång säljs slut på kort tid.
Nyligen startade de ett samarbete med en svensk tonicproducent för att ta fram en egen tonic smaksatt med tång.
– Det blir en spännande kombination som vi lanserar som Klocktornets Gin Tångic. Vi använder gärna humor i produktnamnen och jobbar hela tiden med nya idéer kring produktutveckling och marknadsföring. Nästa sommar planerar Musselbaren att arrangera Gins veranda och vi har fått en förfrågan om att ta fram en unik dryck till ett svenskt rockband. Förutom Systembolaget säljs dryckerna på utvalda restauranger runt om i Sverige.
Intresset för gin har vuxit rejält de senaste åren i hela världen. Bara i Sverige tillverkas ett hundratal olika ginsorter av cirka 50 destillerier, så konkurrensen är stor.
– Vi har fått förfrågningar från återförsäljare i andra länder, men vill avvakta lite och fokusera på det vi har arbetat upp hittills.
Mer tid i destilleriet
Inom en snar framtidkommer Michell att arbeta mindre som bagare och meri destilleriet. Han ser också fram emot att få mer tid med barnen och sambon Emelie som arbetar som kock. På fritiden tar han gärna med familjen upp på Bredfjälle eller testar nya maträtter hemmavid grillen.
– Jag gillar att nörda ner mig i olika grejer och kan stå länge vid grillen med något avancerat matprojekt. Efter att ha pendlat från Lidköping i några år flyttade Michell till sambon i Ljungskile för drygt ett år sedan. På den korta tiden har han redan hunnit etablera en bred bekantskapskrets.
– Jag trivs riktigt bra. Ljungskile har en behaglig puls året om. Det är rofyllt och lätt att landa här. Upplever också att Ljungskileborna gärna handlar lokalt och stöttar oss företagare på olika sätt.
Michells bästatips i Ljungskile!
Ta en promenad på Bredfjället – här finns många finaplatser att leka med barnen.
Bada vedeldad bastu och i badtunna på Anfasteröd Gårdsvik.
Besök Kärrstegens Gårdom du vill fika i riktigtmysig miljö.