({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av
Helena marsipanladan

Fotograf: Lola

Vår handgjorda marsipan och konfekt lockar långväga kunder

– Det är skillnad på marsipan och marsipan. Du märker direkt om mandelhalten är hög när du smakar. Då är mandelsmaken tydlig och marsipanen smälter inte direkt i munnen, förklarar Helena Alander Savik på Marsipanladan vid Skaftöbron.

Extra stolt är hon över kunderna från Lübeck som kommer varje sommar trots att de bor i Tysklands främsta ”marsipanstad”.  

Att Marsipanladan ligger en bit från allfarvägarna, och bara har öppet på sommaren och i anslutning till marsipanhögtider som jul och påsk, hindrar inte att kunder från Norge, norra Europa och närregionen hittar hit. Butiken vid Skaftöbron har varit ett populärt resmål sedan den öppnade för snart 30 år sedan.  

– Vårt geografiska läge är riktigt bra. Här passerar en strid ström av bilar under sommaren och storhelger – en mix av året-runt-boende, sommargäster och turister som besöker Skaftö över dagen, berättar Helena.

Efter många år som undersköterska sadlade Helena om 2011 och blev ansvarig för Marsipanladans butik och sommarcafé. Hon stortrivs med sitt jobb och är glad att hon tog steget. En viktig del av hennes jobb handlar om att inspirera och guida kunderna i det breda utbudet av smaker. Alla bjuds på smakprov och får en liten lektion i marsipankunskap.  

Familjerecept

– Vår marsipan innehåller minst 52 procent mandel från olika Medelhavsländer där den växer långsamt och blir mycket smakrik. De flesta produkterna är veganska, laktos- och glutenfria och vi tillsätter inte så mycket socker, vilket uppskattas av många. Så gott som alla produkter tillverkas av oss enligt familjens egen receptsamling.  

Ett tiotal olika marsipansorter finns i bassortimentet och några nya smaker läggs till varje säsong. Chokladpraliner, konfektmarmelader och tryfflar ingår också i produktionen.

Hantverket och traditionen att tillverka marsipan och chokladkonfekt från grunden har förts vidare i tre generationer sedan Tord Christenson startade sin yrkesbana som konditor i Lysekil på 40-talet. Några år senare flyttade Tord till Saltsjöbaden där han öppnade eget konditori.

Segelfartyg blev Marsipanbåten

Så småningom tog dottern Lillan och hennes make Tomas Klemming över tillverkningen. Efter flera framgångsrika år som ägare till café Gateau och Sturecompagniet i Stockholm längtade den seglingsintresserade familjen till Västkusten.

– De flyttade in i Tords gamla torp här på Bokenäset och på tomten byggde de huset som så småningom blev Marsipanladan. De tillverkade konfekten i ladan och Tomas inredde en butik i familjens segelfartyg – en engelsk kutter som fick namnet Marsipanbåten. Inför jul och påsk sålde han konfekten i flera hamnar mellan Göteborg och Fjällbacka enligt tidtabell.   

Idag drivs familjeföretaget Kutterkonfekt (efter båten) vidare i Trosa där delikatesserna tillverkas och ytterligare en butik finns.

För Helena som är uppvuxen i Dragsmark och har bra koll på bygdens sevärdheter, faller det sig naturligt att tipsa kunderna om utflyktsmål i området.

– Det är kul att möta så mycket människor och många vill veta när nästa färjetur går, var finaste badplatsen eller bästa restaurangen ligger. Det bjuder vi på.

Helenas bästa höst- och vintertips på Bokenäset

Islandsberg

Havet är mer spektakulärt och spännande när det stormar. Upplev naturens krafter på ett berg, till exempel vid Islandsberg som ligger nära Grundsund på Skaftö som gränsar till Bokenäset.

Kärlingesund

Upptäck det vackra landskapet i naturreservatet Kärlingesund. Här finns det gott om fina promenadstigar.

Testa att vinterbada en fin höst- eller vinterdag, exempelvis vid Kärlingesunds brygga. Ta med varma kläder och något varmt att dricka.

Mer tipps om vad ni kan se och göra på Bokenäset