({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av
Två kvinnor i ett bageri bakom disken

Fotograf: Lola

Det var dags att förverkliga drömmen om ett eget surdegsbageri och café

I en ombyggd ladugård på en höjd vid Vassbosjön har Christina Kirpensteijn öppnat Brödbackens Surdegsbageri och Naturcafé. – Att sadla om från enhetschef på en socialförvaltning till surdegsbagare är något jag drömt om länge. För drygt ett år sedan blev det verklighet, berättar Christina.

Den slingriga vägen uppför backen leder till en gård med anor. Delar av ladugården byggdes redan på 1600-talet. Här, några kilometer väster om Ljungskile, har Christina och hennes familj bott i elva år. Det vackra läget med skog, öppna ängar och sjöutsikt blev den perfekta platsen för caféet.

– Intresset för att baka surdegsbröd har jag haft sedan 1990-talet. Då var det ganska ovanligt och lite nördigt att hålla på med det i Sverige. Jag har gått flera kurser och bakat till husbehov i många år. Men det är förstås en helt annan sak att skala upp till ett kommersiellt brödbakande. Jag har lärt mig den hårda vägen, säger Christina med ett leende.

Att komma in i caféet, som en gång varit en vanlig ladugård, är en häftig upplevelse. Doften av nybakt bröd är påtaglig och hyllorna är fyllda av olika slags bröd. Mycket av interiören är bevarad och omsorgsfullt ombyggd. De gamla bjälkarna och stockarna är frilagda. De tjocka handsågade golvbrädorna ligger kvar och där det en gång fanns en stor hötork är det idag entré med glasdörrar. Uppe på höskullen kan man sitta och fika med fin utsikt över naturen.

Ekologiska råvaror

– Det tog oss två år att bygga om, rengöra alla ytor och skapa rum för gäster. Vi har gjort det mesta av jobbet på fritiden, men har också fått värdefull hjälp. Det är många som uppskattar cafémiljön och som säger att de känner ett lugn här.

Christina bakar allt bröd med gamla kultursorter av mjöl som emmer, dinkel, Ölandsvete med flera. Mjölet är ekologiskt odlat och det gäller även nästan alla andra råvaror hon använder.

– Oftast finns det fem olika sorters bröd att välja bland och även chokladkakor, morotskakor och andra klassiska fikabröd. Vi har också enklare lunchmat som soppor och grillade mackor. Allt innehåller bra ingredienser, jag vill kunna stå för den mat och det bröd vi säljer.

Långväga gäster

Trots att Brödbacken ligger en bit från allfarvägarna har kunderna strömmat till redan från start. En del stammisar återkommer varje vecka för att fylla på brödförrådet. Gästerna kommer från närregionen, men även turister från Sverige och andra länder hittar hit via Christinas inlägg i sociala medier.

– Antalet gäster har ökat snabbt – snabbare än vi förväntade oss. Så vi har stegvis skalat upp med större brödutbud, fler sittplatser och större parkering. Under första året hade vi bara öppet på helgerna, men i sommar utökar vi med fler öppetdagar och kvällsöppet vissa dagar. Vi planerar även några musikkvällar med lokala musiker. 

Fika med utsikt

I caféet säljs också smycken och mineraler av Roots Design och planen är att låta konstnärer hänga sina tavlor på väggarna. Under sommarsäsongen väljer många gäster att sitta på uteserveringen med utsikt över betande kossor och naturen runt om. Den som vill röra på sig efter fikat kan välja bland flera stigar i området.

– Naturmiljön är väldigt vacker men inte så välbesökt, även om Bohusleden går strax intill våra marker. Konferensgäster som vill lägga möten i skogen kan få med sig en fikakorg.  

– Det är fantastiskt att få göra det här, att drömmen inte bara förblev en dröm. I det här jobbet får jag vara kreativ hela tiden och möter en massa intressanta människor. Även om det är mycket arbete så är det värt det. Bara känslan att sitta ner på trappan, ta en kopp kaffe och njuta av omgivningarna en stund i lugn och ro.

Läs mer om Brödbacken 

Christinas bästa sommartips i Ljungskile med omnejd

stenar framför en sjö

Vackra cykelvägar är det gott om i Ljungskiles omgivningar – man kan exempelvis ta en längre tur uppe på Bredfjället och sedan avsluta med bad i havet.

Vandrare längst med Bohusleden

Gillar man att vandra är Bohusleden ett självklart val. Det finns också många fina stigar i vårt närområde.

Man på mtb

På Norra fjället finns mycket att göra för hela familjen: Eldplatser att laga mat vid, sjöar att fiska i och stigar att utforska. Floget kallas en vacker plats på Bredfjället. Det är en gårdsruin omgiven av ängsflora och gamla fägator.