Historik
Turistrådet har under drygt 10 års tid, tillsammans med några andra regioner i Sverige, utvecklat verktyget som ligger till grund för rådgivningen. Tidigare kallade vi verktyget för Swedish Welcome men sedan 2020 bedriver Turistrådet arbetet i egen regi under namnet Hållbarhetsklivet – Steg för steg. Idag har nästan 200 verksamheter i Västsverige fått hjälp genom Steg för steg. Hållbarhetsklivet – Steg för steg är kopplat till de globala målen.
Bedömning
Bedömningen görs utifrån ett hundratal punkter inom tio olika områden:
Värdskap: Den omsorg och uppmärksamhet och det engagemang gästen möts av under sitt besök. Servicen från bokning till avresa omfattas.
Gästinformation: Informationen som tillhandahålls både online inför besöket och på plats så att gästen ska kunna få ut så mycket som möjligt av sitt besök.
Interiör och exteriör: Upplevelsens fysiska miljö med utgångspunkt i kvalitet och standard.
Städning: Hur rent och snyggt det är.
Mat och dryck: Kvalitet och presentation av måltiden samt ett antal aspekter av hållbarhet kopplat till råvaror.
Tillgänglighet: Hur väl verksamheten möter behoven hos människor med allergier, rörelsehinder, nedsatt syn eller hörsel.
Utrustning: Underhåll av utrustning.
Energi, vatten och avfall: Användandet av resurser.
Ledning och styrning: Företags policys, lokalt engagemang och arbetsmiljö.
Därför ska du delta - och så får du hjälp
Hållbarhetsklivet – Steg för steg hjälper verksamheter att få ett utifrånperspektiv på sin verksamhet. Det första steget innebär att våra rådgivare bokar in sig hos verksamheten som vilka gäster som helst och genomför ett besök. Rådgivarna får på så sätt en bild av vad verksamheten erbjuder och kan, med hjälp av en checklista, förbereda sig inför nästa steg som är ett möte med verksamhetsledningen. Detta möte varar cirka 1-2 timmar och sker på plats hos verksamheten. Vid detta tillfälle samlar rådgivarna ytterligare information för att få en mera djupgående förståelse för hur verksamheten fungerar och vilka mål och visioner som finns. Rådgivarna skriver därefter en rapport, i form av en checklista, med konkreta förslag till förbättringar som är anpassade till verksamhetens behov och önskemål. Den sammanfattande rapporten blir en handlingsplan som fokuserar på de områden som har störst utvecklingspotential.
De kostnader som våra rådgivare har under sitt besök i form av logi, mat och eventuella aktiviteter står er verksamhet för. Dessa faktureras er efter besöket. Ni avgör själva vad ni vil att rådgivarna ska testa. Själva rådgivningen ni får efteråt är kostnadsfri.
Våra rådgivare arbetar vanligtvis i ett team om två och har funnit att gästupplevelsen blir mer realistisk och att feedbacken blir mer produktiv på det sättet. Mindre eller enklare bedömningar fungerar bra med endast en rådgivare.