({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}

Träna simning i öppet vatten

Tips för simträning och swimrun utomhus

Vill du träna simning i hav och sjöar? Då kan vi tipsa om flera smidiga och natursköna platser. Du får dessutom tips på närliggande caféer och restauranger där du kan ta en värmande kopp kaffe eller lunch efter träningspasset.

Simträna med en vän i Delsjön.

Delsjöarna i Göteborg

Vill du träna simning i öppet vatten i Göteborg är Delsjöarna det givna stället. En bra utgångspunkt är Stora Delsjöbadet där det flockas många bad- och simsugna besökare en varm sommardag. Men bara lugn, sjön är stor så det finns gott om plats för dig som vill träna utan att riskera att krocka med badande barn.

Tränar du inför ett swimrun-lopp är Delsjön ett extra bra ställe. Skatås motionsområde ligger nämligen granne med sjön och här finns en lång rad motionsspår och vandringsleder att springa på. Ett varv på stigarna runt Stora Delsjön är ungefär 7,5 km.

Om du vill kan du avsluta passet med kaffe och fika på charmiga Bertilssons Stuga som du hittar i andra änden av Lilla Delsjön.

Faciliteter: Toalett, brygga och grillplats.

Hitta hit: Från närmaste spårvagnshållplats, Töpelsgatan, är det cirka två kilometers promenad till Delsjöbadet.

Läs mer om Delsjöområdet.

Vättern bjuder på fint simvatten.

Vättern i Hjo

Få sjöar i Sverige har så klart och friskt vatten som Vättern. I den lilla staden Hjo finns två givna ställen att påbörja din simträning på, antingen från badstranden vid Guldkroksbadet eller någonstans utmed den långa strandpromenaden. Tänk bara på att kolla aktuell vattentemperatur – våtdräkt kan behövas även på sommaren.

Du som vill träna swimrun kan med fördel göra det vid strandpromenaden där det är enkelt att få till fina intervallpass. Vill du ha ett rejält träningspass med en längre löpsträcka kan vi rekommendera att du startar med en simning i vattnet vid Guldkroksbadet, springer längs Hjoåns dalgång hela vägen upp till Stämmornas badplats vid Mullsjön (cirka fem kilometer), simmar en bit där och sedan springer tillbaka längs Hjoån igen. Ett naturskönt och bra pass!

Bästa sättet att avrunda ett träningspass på är såklart med en glass på Moster Elins Glasscafé i hamnen i Hjo eller en lunch på Hotell Bellevue.

Faciliteter: Toalett, dusch och omklädning vid Guldkroksbadet. Toalett på strandpromenaden.

Hitta hit: Guldkroksbadet ligger på några minuters promenadavstånd från Hjo busstation. Till strandpromenaden är det cirka 1 km.

Läs mer om Hjo kommuns badplatser.

Badplatsen vid Lilla Le.

Lilla Le i Ed

Lilla Le är en liten klarvattensjö i Dalsland. Motorbåtstrafik är förbjuden i sjön, vilket gör det både behagligt och tryggt att simma här. Det smidigaste stället att påbörja simningen är vid badplatsen i sjöns nordöstra del. Härifrån kan du simma längs sjökanten söderut mot Gröne Backe Camping, vilket blir en sträcka på ungefär en kilometer.

Tips för dig som vill träna swimrun är att utgå från badplatsen och simma till campingen. Härifrån kan du springa längs strandpromenaden tillbaka till badplatsen eller fortsätta andra hållet runt sjön på gator och stigar.

Gröne Backe Camping kan du äta lunch efter träningspasset. Eller varför inte göra ett besök till Dalslands Moose Ranch som ligger strax intill campingen, där finns ett kafé som serverar belgiska våfflor? Söker du boende i området kan vi rekommendera Stationshuset B&B i Ed.

Faciliteter: Brygga och omklädningsrum.

Hitta hit: Från Ed tågstation är det bara några minuters promenad till badplatsen.

Läs mer om badplatserna i Ed.

Vättlefjäll är ett naturskönt område.

Surtesjön i Vättlefjäll

Badplatsen vid Surtesjön i Vättlefjälls naturreservat är under sommarmånaderna ett populärt tillhåll för badglada familjer, men så fort du tar dig utanför sandstranden och badbryggan ligger hela sjön öppen för dig. Här finns bra ytor att simma i och dessutom många vikar och näs att runda.

Du som tränar swimrun har fina möjligheter att kombinera simningen med en löptur. Här finns många trevliga stigar och motionsspår. Ett varv runt Surtesjön är 7 km och vill du ha en rejäl utmaning finns Vättlefjällsleden på 21 km som startar vid badplatsen.

Faciliteter: Brygga, toalett, grillplats och säsongsöppen kiosk.

Hitta hit: Tåget från Göteborg till Surte tar 13 minuter och från stationen är det en kuperad promenad på 1,7 km promenad upp till sjön. Perfekt uppvärmning! Väl tillbaka i Göteborg igen kan du njuta av en gofika på något av stadens alla kaféer.

Läs mer om Vättlefjäll.

Härlig vy över Tjörnbro Arena.

Hakefjorden vid Tjörn

Att träna simning på Västkusten är väldigt smidigt. Du kan i stort sett kliva i vattnet från vilken klippa som helst, men om du söker ett mer genomarbetat upplägg kan vi tipsa om att åka till  Tjörnbro Arena. Här finns färdiga förslag på simbanor i öppet vatten i direkt anslutning till stranden.

Detta är också en perfekt plats att öva swimrun på. Det finns tre markerade banor från tre till tio kilometer. Skulle det blåsa för mycket till havs kan du välja att simma i träningspoolen hos Tjörnbro Arena.

Oavsett om du tränar simning eller swimrun rekommenderar vi att du njuter av något gott i restaurangen på Tjörnbro Arena efter passet. Frukost, lunch eller middag – välj det som passar bäst!

Faciliteter: OW-simbanor, 25 meter tempererad träningspool, toalett, dusch, omklädningsrum, bastu och restaurang.

Hitta hit: Närmaste busshållplats är Myggenäs korsväg, cirka 1 km bort. Hit tar du dig med direktbuss från Göteborg på 45 minuter.

Läs mer om träningsutbudet på Tjörnbro Arena.

Mjörn är en vacker sjö.

Mjörn i Alingsås

Mjörn är en fin sjö som ligger precis väster om Alingsås. Mjörnstranden, eller Playa Mjörn som alingsåsarna kallar den, är ett bra ställe att börja ditt simpass på. Här är det många som tränar så bli inte förvånad om du får syn på andra simmare ute i vattnet.

Vill du träna swimrun kan du kombinera simningen med att springa längs de lättlöpta stigarna i Nolhaga Park eller norrut genom Nolhagavikens naturreservat. Kan bli riktigt fina intervallpass.

Efter avslutad simning gör du bäst i att avnjuta en fika, du är ju trots allt i kaféstaden Alingsås. Några tips på kaféer är Nygrens Café, Ekstedts Bageri & Café eller det säsongsöppna glasskaféet på Nolhaga Slott.

Faciliteter: Toalett.

Hitta hit: Tåget från Göteborg till Alingsås tar cirka 30 minuter och från stationen är det två kilometers promenad till badstranden.

Läs mer om Mjörnstranden och se aktuell vattentemperatur.

Öresjö är ett av triathleten Jonas Coltings smultronställen.

Öresjö i Borås

I norra kanten av Borås ligger Öresjö och Almenäs kommunala badplats dit många söker sig under de varmare månaderna. Badplatsen är en perfekt utgångspunkt för att träna simning. Du kan till exempel simma runt den långsmala halvön som går ut i sjön, cirka 700 meters simning från ena sidan om halvön till den andra.

Håller du på med Swimrun? Då kan vi tipsa om att det är smidigt att kombinera simningen med löpturer uppe på naturområdet Rya Åsar som ligger i närheten. Både Öresjö och Rya Åsar är några av boråsaren och den tidigare professionella triathleten Jonas Coltings smultronställen för träning.

Passa på att köpa en glass eller fika på Almenäs Café efter simningen, det har du förtjänat! Kaféet ligger precis vid badplatsen och har öppet från maj till augusti.

Faciliteter: Brygga, toaletter, omklädningsbås, utomhusdusch, grillplats och sommarkafé.

Hitta hit: Lokalbussen stannar precis vid Almenäs badplats (hållplats Almenäs). Resan tar tio minuter från Borås resecentrum.

Läs mer om Almenäs badplats.

Storslagna vyer vid sjön Vassbotten.

Vassbotten i Munkedal

Sjön Vassbotten i Munkedals kommun erbjuder bra möjligheter för att träna simning utomhus. Du kan utgå från platsen Kaserna där Friluftsfrämjandet har sin kanotcentral med flytbryggor och sommaröppen toalett.

Du som tränar swimrun kan komplettera simningen med löpning längs Bohusleden som passerar precis vid kanotcentralen. Följ vandringsleden österut längs med sjön och hitta lämpliga ställen att kliva ner i vattnet på för en simsträcka.

Varför inte lyxa till det med en herrgårdsmiddag eller simpasset? Munkedals Herrgård ligger bara två kilometers promenad från sjön.

Faciliteter: Brygga och toalett (öppen maj-september).

Hitta hit: Närmaste busshållplats är Pumpbron i närheten av Munkedals Herrgård, cirka 2 km bort. Från Munkedals station är det 5 km till kanotcentralen.

Läs mer om kanotcentralen vid Kaserna.

Framnäs i Lidköping.

Vänern i Lidköping

Vattnet i Vänern är klart och friskt, och det finns många fina simställen, inte minst i Lidköping vid Kronocamping. Här ligger Framnäs badstrand som du kan utgå ifrån när du vill simträna.

Varför inte kombinera simningen med ett löparpass? Perfekt för dig som tränar swimrun eller är nyfiken på att testa på denna form av träning och tävling. Längs Vänerns kant löper Lidköpings strandpromenad hela vägen från centrum och fem kilometer åt nordväst, så löparsträcka finns det gott om.

Kronocamping kan du äta god mat efter passet i Restaurang Sjökanten. Under sommaren finns även ett öppet glasskafé på campingområdet.

Faciliteter: Toalett, kiosk och restaurang vid campingen.

Hitta hit: Det är knappt två kilometers promenad till campingen från Lidköpings resecentrum.

Läs mer om strandparken i Lidköping.

Njut av ett bastubad hos The Tannery Club efter simningen.

Aspen och Sävelången i Lerum

I Lerums kommun finns två populära sjöar som varje år lockar många simmare. Den ena är Aspen som ligger vid Lerums samhälle. Här kan du utgå från Aspens strandbad där det finns en lång brygga och sommaröppen kiosk. Den andra är Sävelången där vi rekommenderar att starta vid Hyltornabadet i samhället Floda. Härifrån kan du antingen simma längder längs sjökanten eller fortsätta nordost mot Nääs Slott.

Den som vill träna swimrun kan kombinera simningen med löpning längs Gotaleden som passerar vid båda badplatserna. Faktum är att du kan springa mellan de båda platserna om du vill lägga en mil under fötterna.

Aspenäs Herrgård eller Nääs Slott är två bra tips på närliggande ställen där du kan äta lunch efter simträningen. En bit från Hyltornas badplats hittar du The Tannery Club som erbjuder dusch, bastu och fler träningsmöjligheter.

Faciliteter: Brygga och torrtoalett.

Hitta hit: Både Lerum och Floda nås enkelt med tåg från Göteborg på mindre än en halvtimme, och från respektive station är det runt en kilometers promenad till badplatserna.

Läs mer om Aspens badplats och Hyltornas badplats.

5 tips för dig som ska simträna utomhus

1. Håll koll på vattnet

Tänk på att temperaturen i vattnet kan variera mycket beroende på var och när du ska simma. I vissa större sjöar såsom Vättern och Vänern kan temperaturen skifta uppåt tio grader från ena dagen till den andra beroende på hur vinden ligger på. Ta för vana att alltid kolla aktuell temperatur.

Det kan dessutom vara bra att säkerställa att vattenkvaliteten är bra och att det inte förekommer någon algblomning. På havochvatten.se kan du se temperatur och när senaste provtagning av vattnet gjordes för kommunala badplatser.

2. Var försiktig i och ur vattnet

Om du går i eller ur vattnet på andra ställen än en brygga eller strandkant är det viktigt att vara extra försiktig. Det är lätt att skära sig på vassa stenar eller halka på våta klippor.

3. Var beredd på snabba väderväxlingar

Väderleken kan som bekant ändras fort i Sverige och det gäller såklart även i sjöar och havet. Ta för vana att alltid kolla väderleksprognosen inför ett simpass. Var extra försiktig om det är sämre väder på ingång och se till att simma nära strandkanten så att du inte lamslås av plötsligt väderomslag när du befinner dig långt från land.

Tänk också på att kraftiga vågor eller strömt vatten kan göra det svårsimmat även för duktiga simmare.

4. Ta med ett simsällskap

Simma aldrig ensam i öppet vattnet. Dels blir simningen säkrare om ni är två eller flera som är ute, men framför allt är det mycket roligare att simma i sällskap av andra. Så varför inte bjuda med en kompis eller din partner på nästa simträning?

5. Värm dig snabbt efteråt

Se till att ha med dig varmt ombyte att sätta på dig direkt efter simningen. Det är lätt att drabbas av nedkylning eller skakningar även efter att du klivit upp ur vattnet och det kalla blodet börjar cirkulera som vanligt i kroppen igen.

Se även till att få i dig något varmt att dricka och/eller äta efter träningen. Bland förslagen på platser att simträna ovan finns också en hel del tips på närliggande restauranger och kaféer där du kan ta en varm kopp kaffe eller te direkt efter simningen.

 

Bra utrustning att ha när du simmar i öppet vatten

  • Våtdräkt
  • Simglasögon
  • Badmössa eller värmande neoprenhuva
  • Öronproppar
  • Safety Bouy (uppblåsbar boj som gör att båtfarare ser dig i vattnet)

Fler tips inom träning och hälsa