Vandringsturer
Nedan följer ett antal förslag på kortare, längre turer och flerdagsturer i vår omväxlande kustlandskap med fascinerande skärgårdsnatur, sköna skogsmiljöer och vacker kulturlandskap. På flera platser finns iordningställda grillplatser så packa gärna med nått mer matigt!
Vandra i kustnära naturreservat
Fotograf: Roger Borgelid
Nord- och Sydkoster
Reguljär båttrafik går under hela året till landets västliga bebodda öar som till större delar är naturreservat. Utmärkt vandringsmöjligheter längs stigar och markerade leder finns på båda öarna. Öarna är tillräckligt stora för att upptäckas till fots och sommartid är det aldrig lång till salt dopp i havet. Härliga bad, god mat och bra boende finns också på Koster, läs mer om Kosteröarna
Planera din vandring med att ladda ner digital karta med vandringsrutter, information och service.
Vandringskarta Google map Nordkoster
Vandringskarta Google map Sydkoster
Vandringsleder och grillplatser
Ladda ner reservatsfolder med karta över vandringsleder och rastplatser med iordningställda grillplatser (ta med egen ved).
Res hit med Kosterbåten, avgångar från norra hamnen i Strömstad under hela året.
Saltö naturreservat
Fotograf: Katrin Sjögren
Ett naturreservat där större delen av ön är bevuxen med tallskog som i vissa fall är över 200 år gamla, här växer även Ostronört och Kostertistel (båda är fridlysta). Möjlighet till havsbad finns från sandstrand såväl som från klippor. Sommartid finns kiosk öppen vid parkeringen.
Ladda ner Saltö reservatsfolder med vandringskarta.
Iordningställda grillplatser
Hittar du vid sandstranden Hasslebukten och vid den så kallande Stenstranden (ta med egen ved).
Hitta hit; Ligger 15 km söder om Strömstad, avtag vid Daftö Resort.
Nötholmen Naturreservat
Fotograf: Katrin Sjögren
På norra sidan av Strömstad vid Kebalviken ligger ön med fina turmöjligheter, ca 3 km stigar. Nötholmen erbjuder även handikappvänliga naturupplevelser i form av kortare rullstolsanpassade stig i strandnära miljö. Dessutom kan du förlänga turen med att gå Kuststigen mellan Kebal och Seläter.
Ladda ner karta Nötholmen naturreservat
Grillplats
På öns västra sidan finns vindskydd med grillplats med utsikt mot havet. Ved finns!
Hitta hit: Nötholmen ligger nära Strömstad centrum i anslutning till Kebal.
Västra Rossö - Kockholmen naturreservat
Naturreservat med havsnära vandringsled tar dig helt till sydspetsen och bjuder på fin utsikt över Kosterhavet, vacker vindpinad tallskog med gott om sand- och klippstränder. Hällmarker, jättegrytor, porfyrgång och andra spår från istiden kännetecknar södra delen av naturreservatet Kockholmen.
Ladda ner folder Västra Rossö
Läs mer>>>
Grillplats
Finns på två platser, ute vid Näset och ute på själva södra udden på Kockholmen.
Ta med egen ved!
Hitta hit: Väg 176 söderut, tag in på Rossö väg. Kör till skylt "västra Rossö" till naturreservat Kockholmen.
Halle-Vagnaren Naturreservat
Det är inte så lätt at ta sig upp till toppen av Halle-Vagnaren men markeringar hjälper vandraren att hitta rätt. Doftande ljung, gröna mosskuddar och den spännande tallskogen är väl värd mödan. På höjderna består växtligheten av gammal tallskog med både tallar och granar som är långt över trehundra år. Väl uppe på toppen får man en fantastisk utsikt ut över havet och vid klart väder ser man även topparna på Lifjäll och Gausta på norska sidan.
Hitta hit; Halle-Vagnaren ligger vid kusten ca 15 km norr om Strömstad tätort. Ta E6 till Nordby Köpcenter, mot Lervik därefter skylt Halle-Vagnarens naturreservat till parkeringsplatsen, Dalvik
Hallevagnaren reservatsfoldern med karta
Kobbungen naturreservat
Fotograf: Ulrika Husar
Kobbungen vid Singlefjorden norr om Strömstad består av halvön Nordbytången. Området har stora värden för friluftslivet genom sin relativt orörda natur, rika växt- och djurliv och mångfald av olika naturmiljöer att upptäcka. Inom området finns ett antal mindre stigar. Området är delvis svårforcerat med stora höjdskillnader och tät vegetation.
Hitta hit: Kobbungen ligger cirka 20 km norr om Strömstad tätort. Från E6:an kör man mot Nordby köpcenter och följer skyltar fram till Lervik där det finns en entréplats med informationstavla och besöksparkering.
Kobbungen reservatsfolder med karta
Nord Långö naturreservat
Sommartid är ön ett populärt besöksmål med fina bad- och strövområden. Från Alaska, en blomsterträdgård anlagd med sten och snäckor, utgår flera stigar till utsiktsplatser och mysiga badställen på öns väst- och nordsida.
Hitta hit: Hit tar man sig med egen båt och båtförbindelser ut till ön från Strömstads norra hamn under sommarsäsong, överresan tar ca 20 min. Läs mer: Nord Långö
Utsiktsplatser & Toppturer
Det är trevligt att ha ett mål med sin utflykt, och det är en härlig belöning att slå sig ner och packa upp fikakorgen och njuta av vackra vyer. Värt att nämna är att vi samlat både platser med storslagen utsikt – och platser med trevliga vyer.
Läs mer här>>
Vandringsleder
Våra två större leder Bohusleden och Kuststigen är uppdelad i flera etapper som också är utmärkta för dagsturer eller helgvandringar. Den som söker frihet sover i tält eller övernattar i vindskydd med iordningställda grillplatser. Det finns inga boenden längs leden i Strömstads kommun.
Bohusleden
Bohusleden består av 27 etapper som bjuder på totalt 37 mil av naturskön och omväxlande vandring. Den sträcker sig från Lindome i söder till Strömstad i norr. De variationsrika etapperna inom Strömstad kommun ligger lätt åtkomligt och sträcker sig mellan Strömstad – Högstad - Krokstrand – Vassbottna för att här fortsätta vandring i Tanums kommun. Bohusleden slingrar sig fram på stigar, mindre vägar, i skogar och ibland genom idylliska gårdar.
Leden bjuder även på vyer över landskapet, en tur upp på Bohusläns högsta berg Björnerödpiggen vid Krokstrand bjuder på vacker utsikt över Idefjorden och omgivande landskapet. Därtill kan vi tipsa om Rogstad Hillern vindskydd, där du från toppen bjuds på milsvid utsikt över Strömstad och Kosterhavet i väster.
Strömstad kommun ansvarar för etapperna nedan.
Ladda ner sträckorna digitalt:
Etapp 26 Högstad - Krokstrand via Björnerödspiggen
Etapp 25 Krokstrand - Håvedalen
Etapp 24 Håvedalen - Vassboten
Information om hela Bohusleden hittar du på www.bohusleden.se
I söder ansluter Bohusleden till Hallandsleden.
Kuststigen Bohuslän
Kuststigen invigdes 2007 och är ett samarbete mellan Norge och Sverige i projektet Kustnära vandringsleder. Kuststigen Bohuslän finns antingen sammanhängande eller som rundslingor i Uddevalla, Stenungsund, Tjörn, Orust, Lysekil, Sotenäs, Tanum och Strömstad. Kuststigen och Bohusleden ansluter på några ställen till varandra. Tillsammans bildar de ett unikt ledsystem som knyter samman kontrastrik kust- och skogsmiljö i Bohuslän.
Mer information, tips och karta Kuststigen
Grillplatser
Fotograf: HENRIK TRYGG
Vi har här samlat information om grillplatser i Strömstad för att du enkelt ska hitta dit. Vi har också gjort en liten lista samt vad som är viktigt att tänka på när du vistas i naturen. Tänk även på att grillplatserna är allmänna platser där ni delar på utrymmet med andra. Läs mer här>>
Allemansrätten i naturen
När du vistas ute i naturen är det viktigt att veta vilka regler som gäller för att du ska kunna njuta av naturen till fullo. Därför är det alltid bra att ha koll på allemansrätten och vad som gäller om du är ute och vandrar, cyklar, paddlar, rider eller bara är ute på en promenad.
Hur fungerar allemansrätten i naturreservat och nationalparker?
Inom naturreservat, nationalparker samt inom djur- och växtskyddsområden finns föreskrifter som begränsar allemansrätten. Mer information om skyddad natur så som nationalparker och naturreservat hittar du på www.lansstyrelsen.se
Fotograf: Lukasz Warzecha LWimages Studio
Kartor
Länk till kartportal Upplev & Göra
Lantmäteriets kartinformation (Min Karta) är tillgänglig på olika sätt. Du kan enkelt titta på kartor, spara eller skriva ut en PDF över det område du önskar och använda den som en friluftskarta (skala 1:10 000 eller 1:50 000).
Besök gärna Länsstyrelsen Västra Götalands hemsida för mer information om våra naturreservat i Strömstads kommun och här kan du ladda ner Naturvårdsverkets digital karta gällande alla naturreservat och annan skyddad natur.