({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av
Gamla Svinesundsbron

Fotograf: Karin Björk

Kulturrunda

Vår roadtrip tar dig med på en tur ut på Strömstads landsbygd, från Strömstad och västerut till Blomsholm, Massleberg, Krokstrand, vidare norrut till Lommelanda och Svinesund. Här tipsar vi även om trevliga stopp och fina avstickare längs turen. 

 

Snabbfakta

Vad: Rundtur i Strömstad kommun

Transport: bil eller cykel

Avstånd: ca 70 km 

 

1. Friluftsmuseet Fiskartorpet

Friluftsmuseet Fiskartorpet är en historisk och kulturarvsmiljö med gamla byggnader från olika områden i Strömstad. Bland annat har stadens sista sjöbod vid Strömsån och den Hellströmska musikpaviljongen flyttats till friluftsmuseet. På senare tid har området kompletterats med dansbana och en utomhusscen.

2. Blomsholm

Blomsholm är en historisk plats  och är mest känd för sin rika historia och sina arkeologiska lämningar. Området är framförallt känt för sitt gravfält och Blomsholms säteri, som speglar områdets kulturhistoria från järnåldern och vidare.

Blomsholm gravfält är ett av de mest betydelsefulla i Bohuslän och innehåller många gravhögar och resta stenar.  

Blomsholms säteri var en gång en lantgård och en betydande byggnad under 1600-talet och platsen har kopplingar till olika historiska perioder och lokala godsägare. Sommartid är säteriet öppet för besök med servering och försäljning av hemslöjd. 

Här finns också en fin liten bokskog, Catharinaskogen.

Mer om Blomsholm>>

3. Skee kyrka

Skee kyrka är en medeltida kyrka som byggdes under 1100-talet. Den är uppförd i romansk stil och har en karakteristisk byggnad som präglas av sina gamla murverk och sin enkla men vackra arkitektur. Kyrkan är byggd i gråsten, vilket är typiskt för många av de äldre kyrkorna i Bohuslän. Bland annat finns det flera intressanta konstnärliga inslag, som ett vackert altarskåp från medeltiden och gamla målningar som pryder väggarna.

Kyrkan är öppen vissa dagar under sommartid samt vid gudstjänster och andra arrangemang. 

Mer om Skee kyrka och övriga kyrkor i kommunen>>

4-5. Hällristningarna vid Massleberg och Jörlov

Hällristningarna vid Massleberg och Jörlov består av ett flertal ristade motiv, inklusive figurer, fartyg solsymboler och fotavtryck. Dessa ristningar anses vara relaterade till sjöfart och de religiösa föreställningar som fanns under bronsåldern (cirka 1500 f.Kr. till 500 f.Kr.), särskilt kopplat till solens och havets betydelse för människor på den tiden. 

Vandringsleden Bohusleden passerar förbi Massleberg. Ristningarna ligger precis intill en gård så under våren kan du se lammungar leka i området.

Läs mer om hällristningarna>>

Vid Jörlov kan du välja att fortsätta norrut mot Lommelanda kulle eller vända om och göra en avstickare till Dårskilds högar eller stenhuggarsamhället Krokstrand. 

6. Dårskilds högar

Dårskilds högar är ett av norra Bohusläns största och märkligaste järnåldersgravfält med många domarringar. Enligt vissa källor sägs platsen vara namngiven efter en legend om en galen (dår) kung eller hövding som ska ha blivit begravd där. Men den exakta bakgrunden är osäker och förlorad i historien, vilket gör att platsen också är omgiven av mystik och folklore.

Dårskilds högar är belägen i ett naturskönt område och kan nås med bil eller via en vandringsled. Området ligger på privat mark, med boende runt omkring. Tänk på att visa hänsyn, parkera på angiven plats och att inte skräpa ner.

Läs mer och hitta hit>>

7. Lommelanda kulle

På Lommelanda Kulle finns ett av de största och mest imponerande hällristningsfälten i Bohuslän. Hällristningarna anses vara en del av de rikaste och mest välbevarade fornlämningarna i Bohuslän och representerar ett av de bästa exemplen på bronsålderskonst i Sverige.

Förutom hällristningarna erbjuder Lommelanda Kulle en fin naturskön utsikt över ängar, åkrar och jordbruksmarker samt en kyrkogård och kyrkklocka. Här anordnas marknader, midsommarfirande och andra arrangemang. 

Mer om Lommelanda Kulle>>

8. Stenhuggarsamhället Krokstrand

Det lilla samhället Krokstrand, vid Idefjorden, var en viktig plats för stenhuggare. Här bröts granit som är en bergart som är typisk för Bohuslän. Stenindustrin dominerade Krokstrand mellan 1870 och 1970. Då låg det många skutor här som fraktade sten till kajer och gator i bland annat Sydamerika.

Idag är Krokstrand inte längre ett stenbrytande samhälle i samma utsträckning, men platsen har bevarat sin historiska charm och är intressant för den som vill förstå mer om den industrialiseringen och hantverksarvet i Bohuslän. Det finns fortfarande några gamla stenbrott och byggnader kvar, bland annat Bohusläns äldsta Folkets hus med servering och arrangemang. 

Mer om Krokstrand>>

9. Gamla Svinesundsbron

Gamla Svinesundsbron förbinder Sverige och Norge över sundet Svinesund, som invigdes 1946. Den gamla bron spelade en viktig roll i kommunikationen mellan länderna fram till dess att den nya Svinesundsbron, som invigdes 2005, tog över merparten av trafiken.

Utsikten från bron över Svinesund och landskapet kring den är fantastisk, och man kan ta en promenad på gångbanorna för att få en närmare upplevelse av bron. Nära bron på den svenska sidan finns informationstavlor och minnesmärken som berättar om brobyggnadens historia och om den viktiga roll den spelade för relationerna mellan de två länderna.  

Mer om Sviensundsbron>>

Upptäck mer under turen

A. Fjälla Trädgård

På väg från Svinesundsbron kan du göra ett besök i besöksträdgården Fjälla trädgård,

B. Björnerödspiggen - Bohusläns högsta punkt

När du besöker stenhuggarsamhället Krokstrand kan vi tipsa om att också bestiga Bohusläns högsta topp, Björnerödspiggen, 222 meter över havet. Markerad led finns från samhället.

C. Dragonkullen

Om du inte får nog av utsikten från den Gamla Svinesundsbron kan du göra en vandring från bron på vandringsleden Kuststigen som tar dig till utsiktplatsen Dragonkullen. Vill du ha en lättare vandring till kullen kan du köra bil till Idefjordens SKs klubbstuga vid friluftsområdet Kasen. Därifrån finns en stig på cirka 800 meter som tar dig upp på Dragonkullen och utsiktstornet. 

D. Strömstads Museum

Inne i Strömstad centrum kan du ta del av ännu mer lokalhistoria på Strömstads museum.

E. Konsthallen Lokstallet

Är du konstintresserad finns konsthallen Lokstallet med uställningar större delen av året.  

F. Entré Rossö

Söder om strömstad ligger det lilla samhället Rossö som länge har varit centrum för hummerfiske. Det rena och strömmande vattnet ger goda förutsättningar för fiske. Här har man fiskat hummer sedan åtminstone 1500-talet. i Kosterhavets entré Rossö hamncafé finns en uställning om hummerfiskets historia och betydelse för Rossö.