({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av
Två vita magnoliablommor i Strömsdalen.

Vanliga frågor & Svar

Vissa frågor till Turistbyrån är vanligare än andra. För att underlätta för dig har vi samlat svaren på de vanligaste här. Hittar du inte svaren på dina frågor, är du förstås varmt välkommen att kontakta oss; infocenter@stromstad.se

Var finns Strömstad turistbyrå?

Du hittar oss i Gamla Tullhuset vid Norra Hamnen/Torget i centrala Strömstad, ett stenkast från Kosterbåtarna på Ångbåtskajen och vi har öppet året runt. Telefon: +46 (0)526 623 30, E-post: infocenter@stromstad.se

Informationsplats - InfoPoints och var hittar jag dessa i Strömstad?

En InfoPoint är en informationsplats med personal som hjälper till med enklare turistinformation.

Lista över auktoriserade InfoPoints i Strömstad.

Var kan jag hitta kartor och informationsbroschyrer om Strömstad?

På vår hemsida hittar du informationsmaterial och vill du beställa vår turistbroschyr "Strömstad & Kosterhavet" hem till dig så kan du göra det gratis via tbshopen

Informationsbroschyrer och kartor finns även att hämta på turistbyrån eller på någon av våra InfoPoints (bemannade turistinformationsplatser) som finns runt om i Strömstad kommun.

Vad händer i Strömstad?

I vår evenemangskalender hittar du ett utbud på arrangemang och aktiviteter som sker i vår kommun.

 

Bo & Äta

Vad finns det för caféer och restauranger i Strömstad?

I Strömstad har ett stort antal caféer och restauranger runt om i centrala staden. Sommartid även ute på Kosteröarna. Se sidan äta

Vad finns det för boende i Strömstad?

Här finns hotell, camping, stugbyar, vandrarhem, B&B och lägenheter. Vi har samlat information på sidan Boende
På vår hemsida finns även information om privatuthyrning.

 

Se & Göra

Vad är ett måste i Strömstad?

I kuststaden Strömstad stad finns mycket att uppleva. Förutom ett brett utbud av butiker och  restauranger kan man besöka Strömstads museum med lokal historia eller ta sällskap med vår digitala stadsguidning dig runt till stadens populära sevärdheter.  

Våra omgivningar bjuder på naturupplevelser, kultur och historia. Känn historiens vingslag på Blomsholms säteri med ett unikt fornminnesområde, här finns bland annat ett av Sveriges största stenskepp, besök medeltidskyrkan i Skee eller njut av vackra vyer från gamla Svinesundsbron, en gränsövergång vid svensk-norska gränsen. Strömstads natur är variationsrik och har mycket att erbjuda för den som gillar ett aktivt friluftsliv. Se sida sevärdheter för mer inspiration.  

Hur kan vi uppleva Kosterhavets nationalpark?

Kosterhavet är Sveriges första marina nationalpark som erbjuder besökare upplevelser året runt. Det är attraktivt för paddling, snorkling, bad och andra naturupplevelser både på och vid öarna längs fastlandet och i det yttersta havsbandet.
Mer information och karta, ladda ner nationalparksfolder

Ett stenkast från Ekenäs brygga på Sydkoster ligger naturum. Det är ett bemannat informationscentrum där besökare kan ställa frågor om nationalparken, få kartor och hitta mycket information. Under sommarmånaderna arrangeras guidade turer, föredrag och båtturer i nationalparken. I anslutning till nationalparken finns entréer och flera naturreservatsom inbjuder till både friluftsliv och spännande natur. Markerade leder hittar du exempelvis på Kosteröarna, Kockholmen-Västra Rossö, Saltö och Norra Långön.

Tänk på naturen när du vistas i Kosterhavets nationalpark. Du värnar den genom att följa de regler som finns för besök i nationalparken. Här hittar du värdefull information om vad du som besökare bör tänka på. 

Cykla i Strömstads omgivningar och Bohuslän

Tipsen för härliga cykelutflykter för en eller flera dagar och karta med lämpliga cykelstråk, sevärdheter, intressanta platser och information hittar du via länken här>>. På Strömstads kommuns hemsida finns en digital karta med ett urval cykelsträckor i vår kommun och övriga kommuner i Bohuslän. 

Bohuslän (Strömstad - Göteborg), föreslagna rutter där det är trevligt och säkert att ta sig fram på två hjul från Göteborg till Strömstad och här kan du köpa Bohuslän cykelkarta

Söker du övernattning längs kusten, från Strömstad i norr till Göteborg i söder så kan vi rekommendera att du går in på Västsveriges hemsida.

Var kan jag hyra cykel?

Cykeluthyrning finns ute på Kosteröarna, cyklar finns vid angöringsbryggorna på Sydkoster och behöver inte förbokas (gäller endast grupper). Ladda ner cykelkarta.

Tillgänglighetsanpassad version: Ladda ner textversion cykelkarta

 

 

Kosteröarna

Kosterbåten tar dig ut till Kosteröarna?

Kosterbåten avgår från Ångbåtskajen, Norra hamnen, i centrala Strömstad alla dagar året om. Det finns flera angöringsbryggor på Kosteröarna, du kan gå av vid en brygga för att resa åter från en annan brygga. 
Hunden får följa med på båten utan extra kostnad. Cykel och kajak får tas med i mån av plats och kostar extra.

Biljetter kan ej förbokas utan köps i betalningsautomat på kajen i Strömstad (kort) eller köp biljett via appen Västrafik To Go.  

Västtrafiks kontoladdning och periodladdning (regionen runt, Strömstad kommun) gäller ombord. 
Besök www.kostermarin.se för turlista och priser.  

Hur är det öppet på Kosteröarna?

Se Öppet på Koster

Vad kan man göra på Kosteröarna?

Kosteröarna är en av Sveriges soligaste platser och ett paradis för naturälskare. De nästan bilfria öarna strax utanför Strömstad omges av Sveriges enda marina nationalpark Kosterhavet som har ett unikt djurliv både på land och i havet.
Kosteröarna kan besökas hela året, även om öarna är ett omtyckt besöksmål sommartid så inbjuder höst, vinter och vår till fina  promenader och dessutom får du naturen nästan för dig själv. Från senhöst och fram till påsk är det begränsad service ute på öarna så om du planerar en tur packa gärna med matsäck. För inspiration och mer information om Kosteröarna kan du ladda ner Kosterbladet.Se sidan Kosteröarna för mer information om  sevärt, göra, äta och bo

Under sommarmånaderna kan du resa mellan Nord- och Sydkoster med linfärjan Kosterlänken.

Ladda ner reservatskarta med vandringsleder

Ladda ner cykelkarta för Sydkoster 

Tillgänglighetsanpassad version: ladda ner textversion cykelkarta Koster 

Kajakuthyrning?

Det finns flera uthyrare i vårt område, länk bokning och kontakt.

 

Tips på skärgårdsturer?

Under hela året kör Koster Marin ut till Kosteröarna. Överresan tar ca 45 min beroende på vart man går av. Det går även att göra en rundresa med båten, turen tar ca 1 ½ timme. Veslö II  trafikerar Strömstad - Skjärhalden, Hvaler Norge hela året och överresan tar 50 min. Läs mer om Hvaler. Längre dagstur kan du göra till Sandefjord i Norge. Överresan tar 2,5 timmar mellan Strömstad - Sandfjord, Color Line. 

Sommartid finns det många skärgårdsturer som utgår från norra hamnen i centrala Strömstad. Kustevent har flera olika skärgårdskryssningar både dags- och kvällsturer, de kör även badbåten ut till Furholmen. Selin Charter kör sälsafari, makrillfiske och turer ut till Alaska, en besöksträdgård på ön Nord Långö.

Här hittar du sommarens skärgårdsturer med båt!

 

Var kan man fiska?

I havet utanför kusten erbjuds ett mycket bra havsfiske och oftast fiskar man från båt i havet, men på vissa platser kan man fiska från klippor, bryggor, hamnar och liknande.  Fiske med handredskap i havets kustvattenområde är fritt för var och en under förutsättning att gällande bestämmelser följs.
Läs mer om havsfiske och insjöfiske på Strömstads kommun hemsida och på Länsstyrelsen i Västra Götaland kan du läsa mer om fiskebestämmelser och regler för fritidsfiske.

 

Vandra och var finns det vindskydd?

I Strömstad finns flera naturreservat och två längre vandringsleder, Bohusleden och Kuststigen som man kan vandra i etapper. Vindskydd med grillplats hittar du längs Bohusleden och ett skydd ute på reservatet Nötholmen. 

Bohusleden består av 27 etapper som bjuder på totalt 37 mil, från Lindome i söder, vid gränsen mot Halland, till Strömstad i norr. I Strömstad finns flera vindskydd längs etapperna 24-27. 
Information om Bohusleden och karta med utmärkta vindskydd i Strömstads kommun hittar här! 

Kuststigen går stora sträckor längs kusten i Bohuslän och in i Norge, leden består av 23 etapper och går igenom flera kommuner .  I Strömstad kommun sträcker sig Kuststigen från Svinesund i norr till Vassbotten via Krokstrand vid Idefjorden i söder. Stundtals ansluter leden till Bohusleden. 
Läs mer om Kuststigen

Naturreservaten i kommunen erbjuder fina dagsturer och flera ligger i anslutning till Kosterhavets nationalpark. På reservatet Nötholmenfinns rastplats och vindskydd med grillplats. Se Länsstyrelsen Västra Götalands hemsida  för information om våra 16 naturreservat.

 

Tips på aktiviteter för en barnfamilj?

Egentligen är det bara fantasin som sätter gränserna och vårt läge vid havet bjuder på sköna, äventyrliga upplevelser. Populärt bland barnen brukar vara bland annat att besöka naturum Kosterhavet och Tjärnö akvarium, fiska krabbor, bygga sandslott och plaska i havet. Men här finns också mycket annat skojigt att hitta på. Leka i äventyrsparken DaftöLand, fantisera om vikingar bland fornminnen och hällristningar, cykla runt på Sydkoster, åka på sälsafari och spela minigolf. Eller kanske bara åka ut i naturen och ha en härlig picknick!
Mer tips hittar du på sidan Kul för barn.

 

Badplatser och finns det hundbad?

Inbjudande Kosterhavet med sina solvarma klippor, sandstränder och sköna badvikar gör att Strömstad har de bästa förutsättningar för badupplevelser. Några bad ligger ute i skärgården och nås endast med båt, medan andra nås med bil, buss eller på cykel. Mer centralt hittar du Kallbadhuset och Skurveskär, med gångavstånd från centrum kan du bland annat ta dig till Hålkedalen badplats och Nötholmen. Furholmen är en en omtyckt badö, endast 5 min båttur från norra hamnen.
Läs mer om badplatser här och ladda ner kommunkarta  med utmärkta badplatser - utöver nämnda rekommendationer finns  möjligheter att hitta en egen vik eller udde  i vår skärgård. 

Det finns inget speciellt hundbadplats i Strömstad med omnejd, men enligt Allemansrätten får du bada din hund, där det inte är anvisat till allmän badplats (på kommunens badplatser vid Seläter badplats och Hålkedalens badplats råder hundförbud).

 

Res hit och inom Strömstad kommun

Var ligger Strömstad Station?

Stationen för tåg och buss ligger i centrala Strömstad vid Järnvägstorget på Uddevallavägen. Ladda ner stadskarta

 

Var kan man ladda Västtrafikkort?

Dessa laddas på Pressbyrån på Torget (norra hamnen).

 

Hur reser jag med Linfärja Bojan? 

Linfärjan Bojan är en obemannad färja som trafikerar Bojarkilen mellan Canning och Kebal. För överresa krävs ett magnetkort, medpassagerar behöver inget kort (max 10 personer). Du kan låna linfärjekort vardagar på Strömstad Turistinformation och Kommuncenter. Helger kan man låna tillfälligt kort hos Strömstad badhus. På Strömstad Spa kan du köpa kort i deras reception. Läs mer här om linfärjan Bojan>>

 

Resa till och från Strömstad?

Västtrafik trafikerar Göteborg-Strömstad med tåg och buss (resa med buss byte på Torp Köpcentrum i Uddevalla).

Oslo-Strömstad, tåg till/från Oslo med byte i Halden och härifrån busslinje 111 till Strömstad. Tågtider nsb.no / Busstrafik vastrafik.se

Flixbuss trafikerar Strömstad - Oslo - Strömstad, på och avstigning Blomsholmsmotet E6 Avfart 112. I anslutning till hållplatsen finns pendelparkering och du kan även ta Västtrafik buss 111  till/från hållplatsen Blomsholmsmotet. 

Färjetrafik Sandefjord, Norge - Strömstad; Sträckan om 2,5 tim trafikeras av Color Line.

 

Parkera i Strömstad och finns det långtidsparkering?

I centrala Strömstad är max tid 3 tim. Avgift helår.

Sjukhusparkering och parkering på Uddevallavägen (Lokstallet, Stationen och Torskholmen) är max tid 24 tim. Avgift 1/6-31/8.

Canning och Oslovägen (vid Taxi) är max tid 7 dygn. Ca 1 km promenad in till centrum. Avgift 1/6-31/8.

Sommartid kan du parkera på någon av kommunens långtidsparkeringar och resa in till centrum med gratis P-bussLångtidsparkeringar finns vid P-bussens hållplatser på: 

  • Bojarparkeringen (Kebalvägen och nås via Södra infarten från E6:an)

  • Hålkedalen (Södra infarten från E6:an)

  • Gymnasiet (Norra infarten från E6:an)

Läs mer om parkering i Strömstad och parkeringskarta med information om tidsbegränsning, avgifter etc.

 

Var ligger Nordby Shoppingcenter och går det buss dit?

Nordby ligger ca 15 km norr om Strömstad, strax innan norska gränsen. Hit tar du dig busslinje 111, se vasttrafik.se för tidtabell.

 

Var ligger post samt systembolaget?

Posten Företagscenter, Prästängsvägen 15-17 (Prästängens industriområde). Postombud Willys i Strömstad.  

I Strömstad finns två systembolag, i centrum hittar du ett av systembolag på Oslovägen 7 (öster om Coop Konsum) och den andra ligger på Oslovägen 56 (vid Strömstads Köpcenter).    

Strömstad