({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av

Fotograf: Anders Jonsson

Häröns vandringsleder
Härön, Tjörn

3-7 km, lätt-svår

Det gamla fiskesamhället Kyrkesund ligger på nordvästra Tjörn. Fem minuter med färja över Kyrkesund ligger Härön med vandringsleder som går över öns naturreservat. Fantastiska utsikter, spännande natur och tar du med ett hänglås kan du uppnå evig kärlek.

Snabbfakta

Längd: 3-7 km
Tidsåtgång: ca. 45 min - 2 timmar
Svårighetsgrad: Lätt-svår
Terräng: Asfalt-/grusväg, bergiga stigar, spänger

 

Naturreservat på Härön 

Vandringslederna på Härön går delvis genom ett naturreservat och erbjuder en rad alternativa sträckor. Naturen är fantastisk och varierande. Om du tar dig till gamla gården Änga och har tur så blommar vallmon bland andra växter, specifik för naturens säregna omgivning. För den som är intresserad av flora och fauna är detta ett paradis, för detaljerad information se Västkuststiftelsens broschyr (pdf).

Naturen på Härön är speciell och att vandra längs markerna och uppleva lugnet, växtligheten och fågellivet är en nära upplevelse. Det är främst östra sidan av ön som är bebodd. På Härön hittar du även Magasinet Härön med restaurang vid havskanten och ett nytt hotell med mysiga rum.

Vandra med utsikt 

Den södra delen av vandringen, ner mot Holmudden, erbjuder en mycket vacker utsikt över havet i väster och in över Tjörn och i sydost mot Skärhamn. Vid klart väder kan du från högsta punkten i söder se siluetten av Carlstens fästning på Marstrand och fyrarna Trubaduren och Pater Noster. Här finns ett hjärta på toppen av ett stenrös. Ta med dig ett hänglås och fäst på hjärtat. Om du kastar bort nyckeln är detta en symbol för evig kärlek.

Vandringen till Änga går norrut från färjeläget. Slingan viker av västerut för att sedan fortsätta söderut mot den gamla gården Änga. Här finns rastplats, ett vindskydd och en plats för att grilla. Här kan du även fortsätta söderut ner till Rörberget och dess magiska utsikt. Rikta blicken åt sydost så ser du den 14 meter höga skulpturen Anna i Pilane

Fotograf: Södra Bohuslän Turism

Fakta om leden

Längd:

Holmudden: 3 km
Änga: 6 km
Rörberget: 7 km

Ungefärlig tid:

Holmudden: 45 min
Änga: 1,5 timma
Rörberget: Knappt 2 timmar

Markering:

Alla leder är utmärkta med trästolpar med gröna märken. På vissa ställen finns gamla markeringar kvar, blå pilar målade direkt på berget.

Svårighetsgrad:

Promenadvägarna som går från färjeläget utmed den asfalterade vägen norrut till Rösseberget eller söderut till Holmudden är mycket lätta. Här tar man sig fram med både barnvagn och rullstol. 

Leden som tar dig ner till Holmudden är medelsvår med branta stigningar på ett par ställen. Även den längre leden till Änga och slingan förbi Rörberget går i medelsvår terräng. På vissa ställen finns trappor och spångar över vattenfyllda områden. 

Fotograf: Södra Bohuslän Turism

Start och mål:

Man startar vid färjeläget bland husen med vacker utsikt över det smala sundet in mot Tjörn och den livliga båttrafiken. Här finns skyltar uppsatta och man kan välja att antingen gå norrut, västerut eller söderut.

Alla vandringsleder leder dig tillbaka där du började, vid färjeläget på öns östra sida.

Hitta hit:

Bil: Från E6 ta avfart mot väg 160 Tjörn och Orust. Efter Tjörnbron ta vänster på väg 169 mot Rönnäng och Skärhamn. Efter 5 km ta första avfarten i rondellen mot Kållekärr. Kör igenom Kållekärr och ta sedan första avfarten i rondellen mot Kyrkesund.  Följ skyltar mot Kyrkesund. Strax innan Kyrkesund står det skyltat med parkeringsplatser för Kyrkesund Härön.

Vid Kyrkesunds brygga går färja över till Härön. För tidtabell se Västtrafiks reseplanerare. Biljett löser du på plats.

Kollektivtrafik: Se Västtrafiks reseplanerare
Med Orust/Tjörn Express och 357 tar man sig med buss från Stenungsunds station till Kyrkesunds brygga. Turen tar ca 1 timma.

Karta:

På Google maps hittar du en digital karta över leden.

Häröleden är en del av Kuststigen >>

Karta för utskrift/nedladdning

Kontaktinformation

Tjörns kommun