Sundsby vandringsleder
Hjälteby, Tjörn
I naturen runt Sundsby säteri finns fem stigar och leder som erbjuder många olika upplevelser. Här finns vacker och varierande natur, hänförande utsikt över Stigfjorden, en fridfull bokskog samt en väldigt spännande klättring genom trånga passager och ett stort grottsystem. Detta är ett fantastiskt utflyktsmål för både barn och vuxna.
Snabbfakta
Längd: Sundsbyleden 4,8 km, övriga leder varierar mellan 1-3 km
Svårighetsgrad: medel, svår
Terräng: grusväg, bergiga stigar, spänger och trappor
Något för alla
I Sundsby finns ett flertal olika leder med olika svårighetsgrader. På vissa sträckor kan de allra flesta ta sig fram medan leden upp till Solklinten och grottorna är svårtillgänglig med smala, djupa raviner och fastkilade klippblock. Här kan man på sina ställen behöva åla sig under eller klättra över stenar. För de större barnen är detta ett roligt äventyr.
För de allra minsta finns Ivers Skogspromenad, en barnrunda testad av treåringar. Längs med stigen finns det 10 stationer där man kan lära sig lite om naturen och om Iver Huitfeldt, en pojke som bodde på Sundsby säteri på 1600-talet. Här finns också en rastplats med utsikt, naturliga sittplatser och knotiga furor att klänga i.
För den som vill grilla har ”Skalgrusgropen” gjorts i ordning med två grillplatser och ett rejält timrat vindskydd. Hit går det bra att ta med sig med rullstol och barnvagn.
Fotograf: Amplifyphoto/ Markus Holm
Fakta om leden
Längd:
Sundsbyleden 4,8 km
Krossenleden 3,8 km
Rådjursstigen 3,5 km
Ivers skogspromenad 1,7 km
Solklinten, ravinen och grottorna 300-700 m
Markering:
Lederna är välmarkerade med stolpar och skyltar. Sundsbyleden blåa stolpar. Solklinten, ravinen och grottorna svart. Krossenleden röd. Rådjursstigen gul. Ivers Skogspromenad vit.
Fotograf: Södra Bohuslän Turism, Anders Jonsson
Säkerhetsstolpar: Sundsbyleden har nödstolpar var 500:e meter. Om olyckan skulle vara framme under din promenad så ring 112 och ange blå led, Sundsby Tjörn, samt numret på närmsta nödstolpe.
Svårighetsgrad:
Sundsbyleden: medelsvår
Krossenleden: medelsvår
Rådjursstigen: medelsvår till svår
Ivers skogspromenad 1,7 km: lätt
Solklinten, ravinen och grottorna 300-700 m: svår
Den första delen av Sundsbyleden i medsols riktning, fram till en rastplats med fin utsikt över den inre delen av Mjölkeviken, går det bra att ta sig med rullstol. Även om det kan vara lite brant att ta sig upp sista biten. Även den första delen av Sundsbyleden i motsols riktning (längs Karpstigen mot Säteriet och vidare upp i skogen) är lättgången i ca 1 km.
Med undantag för Karpstigen (från parkeringen till säteriet) och de första 1,5 km av Sundsbyleden (medsols) är samtliga leder i det närmaste obearbetade naturstigar. Under vissa delar av året kan det på vissa platser vara blött.
Ansvarig för leden: Tjörns kommun
Start och mål:
Lederna runt Sundsby utgår från parkeringsplatsen vid dammens södra del. Här hittar du en tavla med information om lederna och dess markeringar och svårighetsgrader. Här börjar vandringsleden och den avslutas vid Sundsby säteri och dess historiska miljöer. Här ligger även Margaretas kök och skafferi. Därefter går man på Karpstigen, längs dammen, tillbaka till parkeringen. Övriga leder ligger utmed eller parallellt med Sundsbyleden.
Hitta hit:
Resande via E6: Ta av E6 mot Tjörn och Orust. Efter Tjörnbron fortsätt väg 160 mot Orust. Efter cirka 5 kilometer sväng vänster mot Sundsby säteri. Följ vägen cirka 1 km, parkeringen finns på höger sida efter säteriet.
För resa över Orust: Ta väg 161 från Torpmotet på E6. I rondellen vid Rotviksbro kör in på väg 160 och fortsätt över Orust. Efter ca 30 km sväng höger mot Sundsby säteri. Följ vägen ca 1 km, parkeringen finns på höger sida efter säteriet.
Kollektivtrafik: Se Västtrafiks reseplanerare
Från Stenungsund station till Sundsby korsväg, Orust express tar ca 15 min.
Från Henåns bussterminal till Sundby korsväg, Orust express tar ca 25 min.
Karta:
Här finns kartan som PDF för utskrift PDF
Sundsbyleden är en del av Kuststigen
Tjörns Turistbyrå
Kroksdalsvägen 1
47180 Skärhamn
Telefon: +46 304 60 10 16
E-post: turistbyran@tjorn.se
Hemsida: tjorn.se