({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av

Fotograf: Roger Borgelid

Billingeleden
Skövde - Skara

57 km, medel

Billingeleden är en cirka 57 kilometer lång vandringsled som tar dig runt hela berget Billingen. Den går utmed bergskanten med fantastisk utsikt, nere på sluttningarna genom hagmarker och skogar samt på den blomsterrika kalkstensplatån i Berg. Vill du göra en extra tur kan du göra en avstickare till Simsjön vid ledens sydöstra del på 10 km extra.

Snabbfakta

Längd: ca 57 km
 
Tidsåtgång: 3-4 dagar

Svårighetsgrad: Medel 

Terräng: Kuperad vandring med en del brantare partier. Små skogsstigar, genom hagmarker och några kortare partier på asfaltsväg.

LEDKARTA

Mycket att upptäcka

Det finns mycket att se och upptäcka utmed Billingeleden. Den tar dig förbi vackra platser så som de imponerande diabaspelarna vid Ryds grottor, det vackra vattenfallet Silverfallet och genom den böljande Vallebygden där körsbärsträden blommar i tusental under våren. Passa också på att besöka Varnhems Klosterkyrka eller ta ett dopp i någon av de små sjöar som finns i närheten av leden.

Ladda ner karta för utskrift här.

Etapper

Billingeleden är indelad i 8 etapper. Vid varje start och slut av en etapp finns informationstavlor med karta samt parkering i nära anslutning. Etappbeskrivningar för respektive etapp finns längst ned på sidan, eller välj din etapp här.

Fotograf: Peter Nilsson

 

Varierande vandring

Billingeleden bjuder på varierande vandring genom trolska skogar, under vackra lövbeklädda trädkronor och över öppna hagmarker. Leden går både upp- och ned för Billingens sluttningar och erbjuder en kuperad vandring. Leden är uppdelad i åtta etapper vilket gör det enkelt att göra dagsturer på leden för dig som inte vill gå hela leden. Det finns även anslutande leder som bjuder på fina rundslingor. 

Vandringskarta finns att ladda ner här eller se karta med tips på sevärdheter här nedan. Önskar du en fysisk karta att ha med på din vandring finns den till försäljning hos Skövde Turistcenter och Turistbyrån i Skara.  

Billingeleden startar vid Billingens Fritidsområde och går norrut utmed Billingens kant upp till Bergs socken och därifrån söderut till bland annat Lycke Lilla Höjens naturreservat och historiska Varnhem. Vandringsleden går ofta genom hagmarker med betande djur, så håll god uppsikt över din hund. På flera utsiktsplatser finns bord och bänkar utplacerade.  

Fotograf: Mårten Bergkvist


Boende

När kvällen kommer och mörkret sänker sig över berget behöver alla vandrare någonstans att vila fötterna och ladda med ny energi. Längs Billingeleden finns flera alternativ till övernattning i B&B eller hotell. Flera av boendena ligger precis i anslutning till leden medan andra kräver en liten avstickare på någon kilometer. Fler boenden hittar du på respektive etappkarta. Nedan listar vi boenden som ligger i närheten av leden:

Billingehus
Billingens stugby & camping
Kronogårdens Bo på lantgård
Hornborgasjöns stugby
Dämmans gård
Sjöbacken Gård
Flämslätt stifts-och kursgård
Fredriksons Vilt, Vin & Pensionat
Gröna Huset Vandrarhem
Mellomgården

Vindskydd.
Vid Billingens fritidsområde (etapp 1) finns flera vindskydd med eldstäder runt sjön Hållsdammen. Vid Karlsfors gård (etapp 3 & 4), nära Silverfallet finns vindskyddet ”Fäboden”, intill finns bord, bänkar, eldstad med ved och utedass. Det finns yta för att sätta upp tält. I servicehuset intill butiken finns också tillgång till kök, vatten, dusch, toalett med mera. Swish 50 kr på plats för att använda servicehuset. Boka Fäboden kostnadsfritt här!

Tips på tältplatser
Etapp 1: Strax norr om Ymsingsborgs fornborg finns en hänvisad plats för tält i en glänta.
Etapp 2: Vid Gråmurs fornborg finns plats för tält.
Etapp 3 och 4: Intill Karlsfors gård finns vindskyddet ”Fäboden” och intill en plats att sätta upp tält.
Mer information finns i etappbeskrivningar.

Allemansrätten

I Sverige har vi allemansrätten som innebär att vi alla har rätt att vara ute och vistas i naturen. Så fort du exempelvis är ute och går en promenad, tältar eller plockar bär i skogen använder du dig av allemansrätten. Det är en gammal sedvana som bör användas med omtanke. När vi är ute i naturen har vi inte bara rättigheter utan också vissa skyldigheter. Det innebär att man ska ta ansvar för natur och djurliv och visa hänsyn mot markägare och andra besökare. Du får inte störa och inte förstöra. För naturreservaten gäller ofta att du inte får plocka blommor, tälta och bara elda på angiven plats. Kom också ihåg att stänga grindar efter dig om leden du vandrar passerar en hage. Lär dig mer om allemansrätten här.

Betande djur
Utmed Billingeleden finns flera hagar och ängar med betande djur. De är viktiga för att hålla landskapet öppet, djuren är vana vid vandrare. Stäng grindar vid in- och utgång.

Får man cykla på Billingeleden?
Billingeleden är en vandringsled som i första hand är markerad för fotvandrare.
Billingeleden går även genom en rad naturreservat där det enligt föreskrifterna är förbjudet att cykla. Anledningen till cyklingsförbudet är främst att undvika markskador som lätt uppstår i branter och i de blötare områden. Intensiv cykling längs leder har också en tendens att bredda spåren de följer vilket leder till att känsliga arter för markslitage påverkas negativt. Tänk på att även där det är tillåtet att cykla efter Billingeleden har de som springer eller går alltid företräde enligt allemansrätten.

Fotograf: Tobias Andersson

 

Tips inför vandringen

Nybörjare eller erfaren vandrare? Oavsett så kan det vara skönt att ha en liten checklista med bra saker att tänka på inför vandringen. 

1. Rätt kläder är A och O. Bomull andas dåligt så välj hellre ullkläder som både andas och värmer.

2. Gå inte i helt nya skor. Skavsår kan förstöra vilken vandringsupplevelse som helst. Se till att ha gått in skorna innan du ger dig iväg på din vandring.

3. Välj en ryggsäck med midjebälte – det spar på ryggen och hjälper dig bära din packning bekvämt vare sig det är picknickväskan eller en flerdagspackning. 

4. Var rädd om dig. Ta med ett första-hjälpen-kit, lite extra mat och förstärkningsplagg. Om du ska ut och vandra själv bör du även berätta för någon anhörig var du tänkt åka ifall något oförutsett skulle hända under din vandring. 

5. Ha med dig extra strumpor och byt ofta. Blöta fötter ökar risken för skavsår!

Fotograf: Mårten Bergkvist

 

 

Fakta om leden

Längd:

Cirka 57 kilometer. Leden är en rundslinga som är uppdelad i 8 etapper.

Ungefärlig tid:

3-4 dagar om man väljer att vandra hela leden. 

Markering:

Orange skyltning med ett svart  ”B”. Följ markeringen runt hela leden så vet du att du är på rätt väg.

Svårighetsgrad:

Medel. Kuperad vandring med en del brantare partier. Terrängen varierar mellan små skogsstigar, genom hagmarker och några kortare partier på asfaltsväg.

Start och mål:

Billingeleden startar vid Billingens Fritidsområde går norrut längs Billingens branter med utsikt över Skövde stad och dess omgivningar för att sedan vända runt på Billingens västra sida. På vägen passerar du spännande platser och naturreservat, bland annat Silverfallet och Varnhem. Självklart kan du med kartans hjälp hitta valfri plats att starta på, förslagsvis någon av de 8 etappstarterna. Då leden går runt kan du ansluta där det passar dig bäst. 

Hitta hit:

Med kollektivtrafik:
Skövde ligger längs den vältrafikerade stambanan och du tar dig lätt hit med tåg från både Göteborg och Stockholm.

För att starta vid Billingens fritidsområde:
Ta buss 8 eller 9 från Resecentrum till Billingen. Bussen avgår varje halvtimma. Ordinarie biljettpris hos Västtrafik gäller för resan till Billingen. Det går att resa med enkelbiljett eller periodkort och då reser tre barn/ungdomar upp till 20 år gratis per vuxen.

Karta för utskrift/nedladdning

Snabbfakta

Längd: ca 57 km
 
Tidsåtgång: 3-4 dagar

Svårighetsgrad: Medel 

Terräng: Kuperad vandring med en del brantare partier. Små skogsstigar, genom hagmarker och några kortare partier på asfaltsväg.

LEDKARTA

Kontaktinformation

Next Skövde

Stationsgatan 3 B

54130


Telefon: +46 500446688


E-post: info@upplevskovde.se

Hemsida: upplevskovde.se