({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av
En illustrerad bild av en liten färja över en kanal

VARULVEN PETRUS I TÖREBODA

I Töreboda som ligger vid Göta kanal bor en pojke som en dag råkade ut för en förbannelse. När månen gick upp blev han förvandlad till varulv. Om du anar vem det är som blivit till varulv kan du rädda honom (för det är alltid en han) genom att säga hans namn högt. Den turen hade Petrus. Ja, för så hette pojken som blev varulv i det här äventyret.

I Töreboda som ligger vid Göta kanal bor en pojke som en dag råkade ut för en förbannelse. När månen gick upp blev han förvandlad till varulv. Om du anar vem det är som blivit till varulv kan du rädda honom (för det är alltid en han) genom att säga hans namn högt. Den turen hade Petrus. Ja, för så hette pojken som blev varulv i det här äventyret.

Faktiskt så räddade Kira och Luppe även cirkusdirektören när de löste Petrus från förbannelsen. Cirkustrollen försökte nämligen fånga varulven men misslyckades och blev jagade själva i stället. Och de visste inte vad varulven hette. I bilden ser du färjan Lina som under sommarhalvåret går i trafik över Göta kanal inne i Töreboda. Sveriges minsta färja.

VÄSEN I TÖREBODATRAKTEN

I Älgarås som ligger en bit norr om Töreboda räddades enligt sägnen en man vid namn Per från en varulvsförbannelse redan under 1800-talet.

Om varulvar och maror och skillnaden mellan dessa och hamnskiftare

I böcker och filmer brukar varulvsförbannelsen komma från ett bett av en annan tidigare varulv. Så går det inte till i nordiska sägner. Här drabbar förbannelsen någon genom trolldom och magi, avsiktligt eller genom olyckshändelse. Ett annat ord för den här typen av förbannelse är förgörning. Varulvar verkar alltid vara pojkar eller män, aldrig kvinnor, de blir i stället till maror. Maran är ett kvinnligt väsen som sägs orsaka mardrömmar. Vill du veta mer om sådana kan du hitta mer i KLUB-guiden under Hjo kommun, där det finns en berättelse om en mara i Södra Fågelås.

Både varulvar och maror byter skepnad likt hamnskiftaren, men de styr inte själva över sin förvandling. Hamnskiftarens magiska förmåga är därför en betydligt mer praktisk egenskap. Luppe är stolt över sin förmåga och blir en aning stött när Kira retar honom för att vara varulv.

En annan typ av skepnadsbytare är de som förekommer i gamla vikingaskrönor om bärsärkar. Dessa ska ha varit människor som under stridsursinne förvandlades till rasande vargar eller björnar. Om detta är sant eller bara är myter som uppstått efter att orädda krigare burit varg- eller björnskinn i strid är svårt att med visshet vara säker på.

Törebodas närhet till Tivedsskogarna gör förstås att här finns gott om skogstroll och kanske ett och annat skogsrå.

MAGI

En sägen från Tiveden berättar att en trollkunnig finngumma blev så förargad över att inte ha blivit bjuden till ett bröllop att hon förvandlade alla gästerna till vargar, till och med prästen. Det kanske inte är så konstigt att ett halsband med varulvsförbannelse dyker upp just här i Törebodatrakten?

Om magi och motmedel

Det finns flera motmedel som enligt folktron kan skydda dig mot olika väsen och sjukdomar. Som att en kniv med stålblad i strandbrinken kan hålla näcken borta, om du säger rätt ramsa samtidigt som kniven sätts dit. Stål som kastas mellan bäckahästen och vattnet sägs även hindra hästen från att springa ner i ån med barn på ryggen. Ältstenar, ellakors och trollknyten är tre typer av skyddande amuletter (läs mer om dem under Tidaholms KLUB-guidesida).

Om en amulett ska skydda mot varulv och mara, då behöver den antagligen vara av silver. På natten kan du som i bilden här ovan med ellakorset, hänga silverföremålet över sängen, eller lägga det under kudden. Då slipper du kanske besök av oknytt som till exempel maran.

I modernare sagor brukar varulvar till och med kunna skjutas med kulor av silver. Denna metod har dock inte ansetts vara den bästa här i trakterna. Förmodligen för att personen oftast inte springer varulv av fri vilja, och du vill ju inte gärna skjuta någon du kanske känner. Det kan ju vara grannen eller till och med en släkting. Då är det bättre att försöka lista ut ulvens mänskliga namn och uttala det högt så att förbannelsen bryts.

Under 1600-talet fanns en känd häxa på Kråkerud i Ransbergs socken, inte så långt från Töreboda. Kråkerudskärringen som hon kallades ska ha  förtrollat minst ett par pojkar till vargar. Hon ska även ha sänt vargar att ställa till det och göra skada för sina ovänner. När det var vargskall, alltså när bygdens folk gick samman för att jaga varg, då ska hon ha tagit in vargarna till sig i stugan för att skydda dem. En jägare som blev törstig och gick in i stugan för att be om vatten såg sju vargar ligga där inne.

Folk blev med tiden mycket rädda för Kråkerudskärringen.  Sägnen berättar att grannarna en gång satte eld på hennes stuga for att bränna häxan till döds. Då stugan var helt nedbrunnen, kom kärringen oskadd fram ur de rykande bränderna och satte sig lugnt att laga mat.

SKATTER

Under sommarhalvåret går Lina Sveriges minsta färja i trafik i Töreboda. Hon går över Göta Kanal, den grävda vattenvägen mellan Sjötorp vid Vänern till Mem vid Slätbaken i Östergötland. Kanalen är 190 km lång med 58 slussar att passera för den som åker båt hela vägen. Om Lina är Sveriges minsta färja så är kanalen i stället ett av Sveriges största byggnadsverk. En av de främsta anledningarna till att gräva kanalen var att slippa danskarnas höga tullavgifter för skepp till och från västkusten.

Byggherren Baltzar von Platen startade byggnationen av Göta kanal år 1810 och 22 år senare stod hela kanalen klar. Av sträckan är 87 km grävd kanal. Det beräknas att 58.000 soldater och dessutom ryska krigsfångar tillsammans med civilanställda kvinnor och män deltog i grävandet. Och märk väl, de hade inga grävmaskiner för 200 år sedan. Kanalen är grävd med spadar.

SPÄNNANDE PLATSER

En liten bit norr om Töreboda ligger Älgarås socken. Här finns ett monument över ett slag som stod år 1205. De som krigade var kung Sverker och Knut Erikssons söner. Det var Sverker som vann. Tre söner till Knut dog i slaget, men en, Erik Knutsson, överlevde och flydde undan till Norge. Han återkom senare och fick till slut revansch på Sverker efter ytterligare två slag, 1208 vid Lena (Kungslena), och 1210 vid Gestilren. Om var platsen för slaget vid Gestilren faktiskt ligger är historieforskarna oense. Men invid Varvsberget i Tidaholms kommun finns ett monument rest som minne.

I Älgarås finns också en medeltida timmerträkyrka >> som är från 1400-talet. Det är verkligen en aktningsvärd ålder för en byggnad i trä och därför räknar jag den som en av Törebodas skatter. Den innehåller skulpturer och föremål som är ännu äldre, från 1200-talet. Tänk att människor som tagit i och betraktat de föremålen levde när slaget vid Älgarås stod.

Göta kanal >> har redan nämnts men förtjänar att nämnas igen. Faktiskt så måste du inte åka båt längs den eller korsa den med färja. Det är lika trevligt att promenera eller cykla utmed kanalen.

För den historieintresserade finns här i Töreboda också ett trevligt museum, Töreboda-Björkängs hembygdsmuseum >>, som ligger inrymt i ett gammalt handelsmagasin.

En bit söder om Töreboda ligger Moholms herrgård >> vid den slingrande Tidan. Det var där Petrus köpte varulvstanden på en loppis.