ALVA I TIDAHOLM
I Tidaholm var cirkustrollen ute efter älvor. De hade redan fångat de flesta och hänsynslöst tvingat dem att uppträda på cirkusen innan Kira och Luppe kom på plats. Älvor mår inte bra av att tvingas dansa i ett varmt och upplyst tält. De riskerar att torka ut och helt enkelt försvinna.
Men med hjälp av en mystisk pojke i den gamla smedjan, som numera är museum, den tuffa älvan Alva och ett irrbloss vid namn Hans Henrik, lyckades vännerna rädda kvar de dansande älvorna i Tidaholm. Har du tur kan du därför om du befinner dig i trakten en sen sommarkväll få se älvorna dansa. De kommer fram när det blir svalt i luften och dimmorna stiger, sent på kvällen eller framåt natten.
VÄSEN I TIDAHOLMSTRAKTEN
Älvan Alva och hennes dansande väninnor älskar de fuktiga ängs– och hagmarkerna runt Tidaholm och ån Tidan. Det är inte säkert att du ser dem även om de är helt nära, kanske känner du bara ett kyligt vinddrag. Spår efter dem kan vara att gräset växer extra frodigt och grönt där deras ringdans gått fram. Ibland växer det mystiska svampar i samma ringar.
Älvor uppträder oftast i grupp och kan anta flera olika skepnader. En koltrast som försvinner bakom några buskar, en groda som spanar från en liten damm, en slända på ett grässtrå, eller en rörelse i ögonvrån. Allt kan vara precis vad det ser ut som, eller inte alls. Ibland är det bara ett ljud, till exempel fågelkvitter, som avslöjar att älvorna finns i närheten.
Enligt traditionen bör du vara försiktig när du har med älvor att göra – om du dansar med dem kan du tappa all känsla för tid och rum, ja till och med bli sjuk. Du kan även bli krasslig om älvorna stör sig på dig av någon anledning. Om du till exempel skräpar ner eller kissar där de bor, kan de blåsa på dig så du blir sjuk. Det kallas för att drabbas av älvablåst eller älvadrag.
Irrbloss
Irrbloss, som egentligen bara är ett annat ord för lyktgubbe, syns precis som älvorna, mest och bäst om natten. De förekommer främst i gamla kärr och sumpskogar. Härav den vetenskapliga förklaringen att de förmodligen bara är självantänd sumpgas. Om du följer efter ett irrbloss kan du bli ledd vilse och börja irra runt i skogen i mörkret. Förr när skogarna var större och vägarna genom dem färre, var detta förstås mer skrämmande än i vår tid.
Andra väsen att hålla utkik efter, på grund av att de trivs längs och i Tidans vatten, är förstås också näcken och bäckahästen. Säkert finns här också en och annan kvarngubbe.
MAGI
Skyddande motmedel – ältstenar och ellakors
Enligt gammal folktro och skrock kunde du bära olika skydd på dig som försvar mot trolldom och annat oknytt. Stenar med annorlunda form som det gick att göra hål i var vanliga. Teckningen av stenen med hål igenom här ovan till vänster, föreställer en sländtrissa. De användes för länge sedan i samband med vävning. Man hängde gärna jordfunna sländtrissor om halsen på barnen, som skydd mot olika sjukdomar de kunde drabbas av. Bland annat en typ av frossa som kallades ”älta”. Härav kom stenarna att kallas för ”ältstenar”.
I teckningen av smycket ovan syns ett så kallat ”ellakors”. Det är en form av amulett som förr tänktes skydda bäraren mot de farligheter och sjukdomar som kunde orsakas av exempelvis älvor. Med tanke på att näcken också kallades älven kan det möjligen finnas ett släktskap mellan honom och älvorna? Amuletten hoppades säkert skydda även mot hans musikkonster?
Trollknyte
Bilden här ovan visar en teckning av ett trollknyte. Dessa kunde innehålla olika saker och bars som skyddsamuletter. Beroende på innehåll skyddade de mot olika magiska företeelser och kanske till och med mot förbannelser? Du kunde göra ett trollknyte eller trollpåse själv och då lägga i saker du hittat som var lite annorlunda. En fin sten eller en underligt formad rot. Kanske en gammal glaspärla eller något av stål, kanske till och med något av silver. Om du ville vara riktigt säker på att få ett verkningsfullt knyte så köpte du det av en klok gubbe (trollkarl), eller gumma (häxa). De visste vad som hjälpte mot vad.
Ett knyte kunde också ges negativa egenskaper och till exempel gömmas hemma hos en person som man ville något illa. Men då är vi inne på mörk eller svart magi och det är farliga saker, som kan slå tillbaka på utövaren. All magi är nämligen till viss del vild och går inte att styra helt vad gäller resultatet. Så länge du ägnar dig åt ljus eller vit magi gör detta inte så mycket. Men med svart magi är det annorlunda.
Blev du förr i tiden påkommen med att ägna dig åt mörk magi kunde du råka riktigt illa ut, kanske till och med mista huvudet. Det hände med trollkarlarna Jon och Per i Vartofta nära Falköping. En ruskig historia.
SKATTER
Gerumsmanteln som hittades i Hjortamossen på Gerumsberget 1920, beräknas vara ungefär 2300 år gammal. Manteln som var nertyngd i mossen med tre stenar är Sveriges och förstås även Skaraborgs äldsta bevarade klädesplagg. Jag kan inte låta bli att undra om den har magiska förmågor, och i så fall vilka? På Falbygdens museums basutställning visas en kopia av Geumsmanteln, originalet förvaras och visas på Historiska museet i Stockholm.
SPÄNNANDE PLATSER
Är du intresserad av spännande industrihistoriska miljöer är Vulcanön och Turbinhusön >> de perfekta besöksmålen här i Tidaholm. På Vulcanön finns förutom Tidaholms museum >> även Barnens hus >> och på Turbinhusön finns numera konsthall i Turbinhuset. Sommartid finns här en mycket trevlig kaffestuga >> och året runt finns Café Turbinen >> med utsikt över Tidan. Dröjer du dig kvar i kvällningen kan du få se älvorna dansa över dämmet i ån alldeles utanför. Det är lummigt och vackert här längs Tidan, att strosa längs Strandpromenaden gör vem som helst gott.
Under medeltiden lär det ha skett två slag här i trakterna. Det vid Lena (Kungslena) år 1208 och det vid Gestilren år 1210. I båda slagen var det de Sverkerska och Erikska ätterna som krigade. Om slaget vid Gestilren faktiskt ägde rum just här i trakten tvistas det en del om. Det finns de som menar att Gestilren är en plats i Uppland. I vilket fall finns det ett monument över slaget här i Tidaholm nära Varvsberget.
För den vildmarks- och fiskeintresserade rekommenderar jag Hökensås fiskesjöar >>. Här finns många kristallklara källsjöar men även skogstjärnar med mörkare vatten. Säkert finns det spännande väsen att träffa på för den som har ögonen öppna.