TROLLFORSKNING i SKARA
Staden Skara ligger placerad nästan mitt i Skaraborg. Därför är det en perfekt bas för mina forskningsresor runt om i de gamla kulturbygderna. Överallt här finns det lokala väsen av alla de slag. Som exempel kan nämnas kvarngubbar.
Min forskning om sagoväsen utgår från det gamla biblioteket i Skara. Mitt emot biblioteket, på andra sidan kullerstensgatan, ligger den stora domkyrkan med sina två torn och vattenutkastare i form av drakhuvuden. Nu ska jag berätta hur mitt forskningsarbete om troll och andra väsen tog riktig fart, tack vare att jag träffade några sagoväsen, varav tre blivit mina riktigt goda vänner.
En vacker dag fick jag besök på biblioteket av en mystisk figur som förklarade sig vara cirkusdirektör. Han frågade om min forskning och verkade ha god kännedom om de sago- och folktroväsen som finns runt omkring i Skaraborgsbygderna. Jag blev först smickrad av hans intresse för mitt arbete – och det var ett klart misstag. En stund efter besöket upptäckte jag nämligen att bestiariet jag arbetat med var försvunnet. Ett bestiarium är en bok som handlar om ”bestar” av olika slag. Det kan vara både vanliga djur och sagoväsen. Mitt bestiarium handlar om de väsen och bestar som finns i Skaraborg. Turligt nog fanns allt material också både i min dator och i min mobiltelefon.
Efter att ha spanat ett tag på cirkusen förstod jag att cirkusdirektören och hans hantlangare egentligen är bergatroll. Cirkusdirektören är bergakung och småtrollen hans undersåtar. Med hjälp av bestiariet vill de fånga sagoväsen för att tvinga dem uppträda på cirkusen och tjäna pengar på dem. Det är förstås inte bra, de flesta andra cirkusar gör nu för tiden tvärtom och slutar använda vilda varelser i föreställningarna.
Kira, Luppe och Filemon
Det var under en spaning på trollen jag lyckades rädda vampyren Kira, hamnskiftaren Luppe och skogstrollet Filemon när de jagades från cirkusen. Kira och Luppe hade precis själva hjälpt Filemon fly ur en bur men blivit upptäckta. Mina nya vänner ville gärna fortsätta med att hindra cirkusdirektörens utnyttjande av sagoväsen och de har blivit väldigt bra på det.
VÄSEN i SKARATRAKTEN
Vampyren Kira
En vampyr stannar i den ålder hon eller han blivit en så kallat odöd. Vampyrflickan Kira är ca tolv år, hon älskar äventyr och kan förvandla sig till fladdermus. När eller var Kira föddes och hur gammal hon egentligen är har jag inte fått veta. I vilket fall är hon mer än hundra år, det har jag förstått och jag skulle gissa på att hon faktiskt kommer från Rumänien eller Transsylvanien. Vilket är passande för ett sagoväsen som är vampyr.
Hamnskiftaren Luppe
En hamnskiftare, eller skepnadsbytare, är en människa som kan förvandla sig, det vill säga skifta hamn eller byta skepnad, oftast till ett djur. Luppe är en sådan hamnskiftare, en pojke på ungefär tolv år. Ibland blir hamnskiftare förväxlade med exempelvis varulvar. Men en varulv kan inte styra sin förvandling med egen vilja, som hamnskiftaren kan.
Skogstrollet Filemon
Skogstrollen är betydligt mindre än sina släktingar bergatrollen och vissa är så lika människor att det knappt går att se någon skillnad – om de gömmer svansen. Filemon är från Vallebygden, ett naturskönt område med små fiskesjöar, gårdar och skog. Vallebygden ligger mellan staden Skara och platåberget Billingen. Skogstrollen älskar frisk luft, bor ofta och gärna på eller bredvid berg, men aldrig inne i dem.
MAGI
Cirkusdirektören verkar ha en hel del kännedom om magi och kanske särskilt mörk sådan. Han använder verkligen inte sina kunskaper till att göra goda gärningar. Snarare tvärtom. Han bryr sig inte om ifall andra drabbas negativt eftersom han är så självisk.
I Fornbyn intill Västergötlands museum har det siktats älvor. Älvor är magiska varelser. De är egentligen inte elaka men kan ändå ställa till med en hel del trassel och ofog.
Vatten har i alla tider förknippats med magi. Och nordrinnande vatten har betraktats som extra magiskt. Om man tittar på kartan över Skaraborg kan det se ut som att många av våra små floder skulle komma från den stora sjön Vänern. Men så är det inte, tvärtom, de rinner uppåt på kartan, alltså upp till Vänern. Ån Flian till exempel, rinner från Hornborgasjön och ut i den större ån Lidan, som sedan flyter vidare norrut till Vänern.
SKATTER
På gamla biblioteket i Skara finns en stor bokskatt med många värdefulla böcker. En av de mest kända är Skaramissalet, Sveriges äldsta bok, handskriven av munkar runt år 1150. Filemon som älskar böcker stortrivs verkligen här.
En guld- och silverskatt som hittades vid Djurgårdsäng i Skara innehöll så väl klara skyddsamuletter som obearbetat material. Skatten var antagligen gömd av en smed som aldrig fick chansen att göra fina saker av materialet. Undrar vad som hände med honom?
År 1873, hittades en silverskatt från vikingatiden i Varnhem. Kanske var det Katas skatt? Hon som en gång ägde gården tillsammans med sin make Kättil.
SPÄNNANDE PLATSER
Staden Skara >> ligger placerad nästan mitt i Skaraborg. Därför är det en perfekt bas för mina forskningsresor runt om i de gamla kulturbygderna. Överallt här finns det lokala väsen av alla de slag. Som exempel kan nämnas kvarngubbar.
Detta väsen håller till i den typ av kvarnar som drivs av vind- eller vattenkraft. Förr fanns det många kvarnar av den senare typen längs Skaraborgs små floder och åar, ja till och med längs en del av de större bäckarna. Säkert fanns det inte kvarngubbar i alla, de bodde förmodligen i de lite större kvarnarna, som Herrtorps Qvarn >> vid Flian nära Skara och Hornborgasjön >>, eller Hönsa kvarn längs Tidan, nära Tibro. Om kvarngubben surnade till av någon anledning kunde han se till så att kvarnhjulet stannade. Undrar om det är därifrån uttrycket ”att sätta en käpp i hjulet” kommer?
Inne i Skara finns den stora Domkyrkan >> med sina tvillingtorn, Gamla biblioteket >> där det också finns en inspirerande utställning för barn som heter Bokäventyret >> samt Västergötlands Museum >> med Fornbyn >>. I Skara kommun hittar du också Skara Sommarland >>, Vallebygden >>, Kata gård i Varnhem >>, Hornborgasjön med trandansen - och mycket mer.