({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av
En illustrerad bild av Läckö Slott med en sjöjungfru i förgrunden.

KAJSA, VÄNERNS SJÖFRU

I Vänern utanför Lidköping och Läckö slott, håller sjörået Kajsa till. Kajsa är också känd som kort och gott, ”sjöfrua”. Hon är det sjörå som råder över Sveriges största sjö. Det gör att hon åtnjuter respekt från de som förstår sig på sådant, sjömän till exempel. Förr i tiden offrade Vänerns seglande sjömän ofta en koppar- eller silverpeng till vågorna om de hamnat i stiltje och behövde vind. De kastade i pengen och uttalade samtidigt önskningen ”blås Kajsa blås”.

I Vänern utanför Lidköping och Läckö slott, håller sjörået Kajsa till. Kajsa är också känd som kort och gott, ”sjöfrua”. Hon är det sjörå som råder över Sveriges största sjö. Det gör att hon åtnjuter respekt från de som förstår sig på sådant, sjömän till exempel. Förr i tiden offrade Vänerns seglande sjömän ofta en koppar- eller silverpeng till vågorna om de hamnat i stiltje och behövde vind. De kastade i pengen och uttalade samtidigt önskningen ”blås Kajsa blås”.

När Kira och Luppe under jakten på cirkustrollen kom till Lidköping träffade de först den snälle gengångaren Johan Schoug. Det var han som berättade för vännerna att cirkustrollen tänkte försöka fånga sjörået Kajsa. Johan hjälpte verkligen till i det här äventyret. Tack vare hans skepparkunskaper kunde de låna galeasen Mina att segla ut på Vänern med. Tillsammans med ytterligare två medhjälpare, Lakekåffan och en gädda, så räddades slutligen Kajsa.

VÄSEN I LIDKÖPINGSTRAKTEN

Förutom Vänerns sjöfru Kajsa kan också Lakekåffan ses här ibland. Gengångaren Johan Schoug trivs allra bäst inne i staden nära Schougska gården. På skäret Lövhörnet i Vänern finns det en ilsken gast, ett sjömansspöke. Johan säger att gasten var ilsken redan när han levde, kanske satte hans skeppskamrater av honom på skäret just därför?

Om sjöfrun Kajsa upplever att hon inte får den respekt hon förtjänar blir hon lätt riktigt sur. Ett gott råd är därför, om du till exempel är på eller vid sjön och badar, fiskar eller har picknick, att du städar noga efter dig. Då undviker du att irritera henne och att kanske drabbas av hennes ilska. Och vad du gör, släng absolut inget skräp i vattnet.

Randiga husdjur

Det finns berättelser om att Kajsa ibland byter skepnad. Då klär hon sig som en vanlig kvinna och går omkring bland människorna, utan att väcka uppmärksamhet. Enligt en sådan sägen var det en kvinna som varit och köpt säd i Karlstad. När skeppet var på väg mot Lidköping med sin last och befann sig mitt ute på Vänern gav kvinnan plötsligt order om att säden skulle tippas i sjön. När det var gjort hoppade hon själv efter och försvann. Det var förstås Kajsa, och säden hon köpt var mat åt hennes randiga boskap. Kajsas randiga boskap ser nere i vattnet ut som fiskar, abborrar och gäddor. När de går på land och betar ser de ut som helt vanliga kor. Nåja, så när som på ränderna.

Jag har hört en skröna om ett annat sjörå, minns tyvärr inte i vilken sjö hon hör hemma, som när det är storm och människorna håller sig inne i sina hus, använder en extra stor gädda nästan som en motorbåt. Hon spänner då för gäddan och åker vattenskidor efter den. Tro det om du vill.

VATTENMAGI

En uråldrig tradition i många länder runt jorden är att offra skatter i vattendrag som anses vara magiska. Det är bara att tänka på önskebrunnar som människor kastar mynt i, så förstår du vad jag menar - och du förstår säkert även att sedvänjan fortfarande pågår.

Önskningar om magisk välgång hade säkert de som en gång för mycket länge sedan offrade bronssköldarna i Fröslunda på Kålland. När de praktfulla sköldarna offrades här för ca 3000 år sedan, var Fröslunda en grund vik i sjön Vänern. Jag kan tänka mig hur de praktfulla sköldarna sedan låg och glimmade magiskt där nere på bottnen i vattnet, när solens strålar nådde dem.

Magiskt nordrinnande vatten finns det i ån Lidan och i Flian och dess biflöden Dofsan och Slafsan.

SKATTER

Att offra dyrbarheter i vatten har under historiens lopp skett på flera platser i Skaraborg. En betydelsefull sådan plats finns i Lidköpings kommun. År 1985 hittade en bonde som plöjde en åker i Fröslunda på Kålland, ett antal bronssköldar i jorden. Arkeologerna som kom dit kunde försiktigt gräva fram arton stycken sköldar som förmodligen aldrig var avsedda att använda i strid. Till det är de allt för tunna. De skulle knappast tålt ett hugg av en yxa eller ett svärd. De kan i stället ha suttit och blänkt i eldsken på väggarna i en rik mans sal, eller så tillverkades de redan från början för att offras som en skatt i magiskt vatten.

Vill du se sköldskatten och lära dig mer om den och tiden den skapades i kan du besöka Västergötlands museum i Skara. Visst är museer underbara?

SPÄNNANDE PLATSER

Gamla Rådhuset >>Nya stadens torg>> är numera turistbyrå sommartid. Nära torget ligger Schougska gården och inte långt därifrån kulturhuset med Stadsbibliotek och Konsthall >>. Rörstrand museum >> ligger i porslinsfabriksområdet vid hamnen. Allt på promenadavstånd. Intill sjön ligger också Vänermuseet >> med massor av föremål och foton från det maritima livet på Vänern och den gamla hantverks- och industristaden Lidköping. Gengångaren Johan Schoug trivs här.

På andra sidan Kålland hittar du Hindens rev >> som sträcker sig långt ut i Vänern. Ute på Kållandsö >> ligger Läckö slott >> och inte långt därifrån Spikens fiskehamn >>. Detta är bara några av de spännande platser som finns att besöka här i Lidköping.