({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av
En målad bild av vättar och harar framför en ruin.

LILLEBROR i GÖTENE

På den gamla gården Gum, mellan Källby och Götene, finns det vättar. I bilden ser du ett par av dem på besök vid ruinen av biskopsborgen i Husaby, som även den ligger i Götene kommun. De här vättarna heter Lillefarmor och Lillefarfar.

När Kira och Luppe under jakten på cirkustrollen kom till gården Gum, träffade de Lillefarmor och Lillefarfar. Det visade sig att cirkusdirektören redan varit där och kidnappat deras son Lillebror. Anledningen var att cirkustrollet trodde vätten skulle kunna leda honom till en skatt.

Cirkusdirektören hade nämligen förväxlat svenska vättar med irländska pysslingar. Enligt irländsk folktro är dessa pysslingar ofta mycket rika och har stora skatter gömda. Detta gäller inte för våra svenska vättar. Men Cirkusdirektören hade nu ändå fått för sig att Lillebror visste var prästen Grottes sägenomspunna silverskatt finns gömd.

Trollet trodde att skatten skulle finnas i närheten av Sankt Sigfrids källa i Husaby, eller vid ruinen efter biskopsborgen på samma plats. Det var hit han förde Lillebror. Genom sin magi tänkte han få vättens näsa att peka mot skatten som en kompassnål. Kira och Luppe lyckades dock, med en hel del mod och en gnutta tur, rädda vätten ur knipan. Därför ligger Grottes och Medelplanas kyrksilver fortfarande gömt någonstans i trakterna runt Kinnekulle och Götene.

VÄSEN i GÖTENETRAKTEN

Det finns som redan nämnts vättar på gården Gum. Här ovan ser du Lillebror med ett par harkompisar. På och i berget Kinnekulle lever det förstås troll och i sjön Vänern utanför är det inte omöjligt att du kan få se sjörået Kajsa och kanske den legendomsusade Lakekåffan. Ja, om du har tur alltså.

Vättar sägs bo i underjorden, under människornas hus. De påminner en hel del om tomtar. Vad som skiljer tomtar och vättar åt är svårt att säga. Det är inte heller något du bara frågar någon av dem. De kan vara snarstuckna och tycker inte om dumma frågor.

Om vättar och tomtar trivs, går det bra för både människor och djur på gårdarna. Därför är det förståndigt att hålla sig väl med dem.

Mer om vättar och tomtar

Det har hänt att människor utan vättar eller tomtar på sina gårdar blivit avundsjuka på dem som haft det och anklagat dem för trolldom. Att bli anklagad för detta kunde förr i tiden vara farligt. Oskuld kan vara svår att bevisa. Avundsjuka är sällan bra.

Vätte eller tomte - spelar det någon roll? Misstänker du att det finns en där du bor, glöm inte att sätta ut ett grötfat till jul. 

MAGI

Den gamla gården Gum är en magisk plats, det kände inte minst Luppe av vid sitt besök där, han blev alldeles yr och kände sig riktigt svag en stund.

Vid Flyhovs hällristningar nära Husaby finns det många skålgropar, eller älvkvarnar som de också brukar kallas. De har förmodligen använts vid magiska riter. Kanske var hela hällristningsområdet en kultplats. På samma sätt som Ekornavallen vid Hornborgasjön kan ha fungerat under olika tider. Långt in i modern tid har folk smort in skålgropar med fett som ett offer till älvor eller andra folktroväsen. Ja, till och med idag kan man få se skålgropar där folk har lagt blommor eller någon lite godsak. Den mest kända av Flyhovs uthuggna figurer kallas Yxguden. Du kan se varför i teckningen här ovan.

SKATTER

Jonas Grotte var för mer än fyrahundra år sedan präst i Medelplana socken på Kinnekulle. Enligt sägnen ska han, år 1611, under kriget med danskarna, ha gömt undan kyrksilvret. Vid oroliga tider var det förr vanligt att människor grävde ner sina rikedomar. Sedan, när allt lugnat ner sig, återvände ägarna och hämtade skatten. Vad som lär ha hänt i det här fallet var att kyrkoherden Grotte dog en kort tid efter att han ensam grävt ned silvret, och ingen annan visste var han gömt det.

Skatter av sten

Kinnekulle var en gång, för cirka niohundra år sedan, centrum för Västergötlands liljestenstillverkning.  Liljestenar är vackert huggna med växtmotiv i sandsten. De är värdefulla och inte minst gåtfulla dokument från denna tid. Skickliga stenhuggare byggde också vid samma tid de många sandstenskyrkorna här i trakterna.

Mycket få av de mystiska liljestenarna återfinns i vår tid på sin ursprungliga plats. Det gör forskarna osäkra på deras ursprungliga syfte. De kan ha varit gravhällar, över människor rika nog att låta tillverka sådana.  I så fall fanns det många rika människor i Västergötland vid den tiden. Det är nästan bara här du hittar sådana stenar. En del liljestenar återfinns numera inmurade runt portaler i kyrkor. För människor med rätt förmågor kanske de kan fungera som magiska dörrar till en annan tid?

SPÄNNANDE PLATSER

Uppe på platåberget Kinnekulle >> hittar du ett utsiktstorn >> med milsvid utsikt. Därifrån kan man se många av de spännande platser som finns att besöka i Götenetrakten.

Vid Källby hallar finns det ett par riktigt fina runstenar >>. De ligger på var sin kulle och bildar nästan som en portal. Inte långt därifrån ligger den gamla gården Gum där vätten Lillebror och hans föräldrar bor. I sandstensbrottet som ligger på gården höggs för länge sedan material till liljestenar. Fler besöksmål i Götenetrakten är ruinen efter biskopsborgen i Husaby >> och förstås kyrkan där intill, samt Sankt Sigfrids källa på samma plats. Från Husaby är det också nära till Flyhovs hällristningar >>. Andra spännande saker att se i Kinnekulles närhet är Råbäcks stenhuggeri >>, Hellekis säteri >> och hamn, och förstås Forshems kyrka >>. Gillar du att åka skateboard finns det en skatepark i Götene >>, intill Västerbys idrottsplats.

Lasses grotta

Lasse i berget >>, eller Lars Eriksson som han hette, var född 1828 i Skälvum. Efter att ha blivit uppsagd från sin bostad murade Lasse en stuga ute i skogen under ett stort utskjutande klippblock. Berget fick utgöra tak och väggar, men på framsidan fanns ändå både dörr, fönster och skorsten. Här bosatte sig Lasse 1880 med sin hustru Inga. De hann bo i grottan i nästan 30 år. Stugan eller grottan går att besöka än idag. Den ligger mellan Källby och Husaby >>.