Älvan Alva och hennes dansande väninnor älskar de fuktiga ängs– och hagmarkerna runt Tidaholm och ån Tidan.
I Vänern utanför Lidköping och Läckö slott, håller sjörået Kajsa till. Hon är det sjörå som råder över Sveriges största sjö.
Näckens magiska musik kan höras på många platser, men särskilt väl verkar han
trivas vid Smulebergsbron i Tibro.
Det är i Skara som Lovis träffar Kira och Luppe och skogstrollet Filemon för första gången.
Utanför Skövde hittades 1904 en stor guldskatt. Här hade det tidigare setts underliga ljussken när det var mörkt. Det var lyktgubbar som vaktade sin skatt.
Bergasmeden Hummel i Skarstad är en sagodvärg av det sägenomspunna slaget som bor i ett berg uppkallat efter honom själv.
Jättinnan Ålla har magisk förmåga att påverka vädret runt Falbygden. När det snöar och blåser samtidigt över Ålleberg brukar det sägas att det är Ålla som ruskar sina sängkläder.
I Töreboda som ligger vid Göta kanal bor en pojke som en dag råkade ut för en förbannelse. När månen gick upp blev han förvandlad till varulv.
Förutom skatten i Timboholm finns ytterligare en guldskatt som är funnen i Skövde kommun, nämligen Bankällaguldet.
Om du kommer till Vanäs fyr en tidig morgon, och rör dig tyst och försiktigt, då kan du med lite tur få se Vätterjungfrun sitta på en sten och beundra solen när den går upp på andra sidan sjön.
I Hjo kan du möta det busiga men snälla skogstrollet Sammetsfot och kanske få prata en stund med en fisk, Gammelrödingen.
På den gamla gården Gum, mellan Källby och Götene, finns det vättar. Ibland tar de en tur och besöker ruinen av biskopsborgen i Husaby.
Vid Kringeliputt, en djuphölja i Göttorpsån nära Flakeberg i Grästorps kommun vaktar en gammelgädda en guldskatt.
Från Essunga finns nedskrivna sägner från 1800-talet om människor som ägt förmågan att tillverka mjölkharar.
Lakekåffan, eller bara Kåffan, är ett sägenomspunnet väsen med hemvist i den stora sjön Vänern. Hon är hälften fisk och hälften människa.
Skogarna runt Gullspång och Hova, med sin närhet till Tiveden, är perfekta tillhåll för sagoväsen som troll och skogsrån.