({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av
Vandrare vid kyrka.

Fotograf: Jonas Ingman

Skaraborgs historia - från stenåldern till 1900-talet

Har du under ditt besök i Skaraborg fascinerats av Läckö Slott, drömt dig bort till medeltiden vid Varnhems klosterruin och fantiserat om riddare vid Husaby kyrka? Kanske undrar du om det finns mer att upptäcka om Skaraborgs historia än dessa välkända platser? Svaret är: JA!

Låt oss börja från början och gå tillbaka ända till stenåldern. Under den här tiden bosätter sig människor permanent i det som ska bli Sverige och jordbrukets införande innebär att jägare och samlare gradvis trängs undan av de nya samhällsbyggarna. Vid Karleby långa, Luttra gånggrift, Ekornavallen och hällristningarna vid Flyhov syns tydliga lämningar från stenåldern. På Falbygdens museum finns kvarlevor av flera individer från området, samt ett skelett från en hund.

Nya metaller skapade ny kultur

Brons- och järnåldern innebar en revolution för Norden och drev nordborna ut på långa resor på jakt efter metaller. 1985 hittade en plöjande bonde på Kållandsö resterna efter 18 praktsköldar i brons. Utställningen om bronssköldarna från Fröslunda på Västergötlands museum berättar mer om det spännande fyndet.

Det finns många fantasieggande fornlämningar i Skaraborg från den här tiden. Vid Källby hallar ståtar två mäktiga runstenar från järnåldern och Sparlösastenen utanför Vara är en av Sveriges märkligaste runstenar.

Vikingatiden – makt och välstånd skapas

Under vikingatiden tar nordborna med sig nya idéer hem från sina långväga strapatser. Kristendomen etableras, kungamakten stärks och grunden för det framtida Sverige skapas. Den förkristna storhögen Askeberga skeppssättning utanför Skövde är en av de mest fascinerande gåtorna i Sverige.

Medeltiden - kristendom och stärkt kungamakt

Medeltidens betydelsfulla personer såsom biskopar, stormän, munkar och förmögna änkor har satt sina spår i Skaraborg. Olof Skötkonung som strävade efter ett enat rike lät sig döpas i Husaby, i Varnhem ligger flera av våra tidiga kungar som levde och verkade i området begravda, flera slag utkämpades här och Skara som är Sveriges första stiftstad blev en av de viktigaste städerna i Sverige under medeltiden. Forshems kyrka är nordens enda gravkyrka, tillägnad den heliga graven i Jerusalem och i närheten finns Aranäs borgruin. Gudhems kloster fungerade som nunnekloster från 1100-talet ända fram till 1529, ruinerna är välbevarade och ruinerna efter både klostret och klostermuren är väl synliga. 

Ladda ner appen Medeltida Skaraborg för att upptäcka mer om medeltiden i Skaraborg eller läs en mer artikel om det medeltida Skaraborg.

Krig och missväxt under stormaktstiden

Från slutet av 1500-talet växer Sverige till en stormakt genom territoriell expansion runt Östersjön. Adelns makt ökar men vanligt folk lider av missväxt, svält och krig. Karl XII:s krig och missväxtåren leder till djup fattigdom och innebär slutet för Sveriges storhetstid.

1654 blev Magnus Gabriel De la Gardie generalguvernör i Västergötland. Han byggde ut och restaurerade ett antal slott och kyrkor, förutom Läckö, bland annat Varnhems klosterkyrka. 1670 anlade han Nya Lidköping på älvstranden mitt emot den befintliga staden. Ryttmästarbostället utanför Skövde berättar om ryttarnas boende och liv.

1700-talet – en tid för vetenskapen

Under 1700-talet tar vetenskap och kultur större plats och tiden präglas av upplysning, tryckfrihet och folkligt inflytande. Borgarklassen stiger fram och medborgarskapet tar form. Sveriges första veterinärskola grundades i Skara 1775 av Skaradjäknen och Linnélärjungen Peter Hernquist. Än idag går det att se föremål från dåtidens veterinärverksamhet på Veterinärhistoriska museet  i Skara.  

Rörstrands museum visar staden Lidköpings porslinshistoria. Muséet huserar samlingar från 1700-talets blåvita fajanser med inspiration ifrån Kina, till 1800-talets romantiska serviser.

Klyftorna ökar under 1800-talet

I början av 1800-talet ökar klyftan mellan fattiga och rika i Sverige. Befolkningsexplosionen och industrialiseringen förändrar samhället från jordbruksland till modernt industriland. Jordbruksreformer drar i gång industrialismen, bruksorterna växer fram och järnvägen kommer till Skaraborg. Tidaholms museum  visar utställningar om hur industristaden Tidaholm byggs upp. Arbetslivsmuseet Forsviks bruk är representativ för den svenska industrin med kvarn, träsliperi, smedja och gjuteri. I utställningarna visas ett urval av de tusentals gjutmodeller som bevarats från bruket. Åsle tå levandegör arvet från ett svunnet fattigsverige. Titta in i de enkla stugorna längs bygatan och känn historiens vingslag!

Kulturreservatet Vallby Sörgården levandegörs gårds- och jordbrukslivet som det var för över 100 år sedan. I appen "Kulturväg Skaraborg" finns en runda som gör att man kan ta del av historien om gården även när den inte är öppen för besök.

Från fattigdom till ett av världens rikaste länder

Under 1900-talet utvecklades Sverige från ett fattigt bondland till en av världens rikaste länder. Under 1920-30-talen var Sverige en progressiv nation inom design, känt för begreppen Swedish Grace och Swedish Modern. Estrid Ericson från Hjo grundade under denna tid Firma Svenskt Tenn med fokus på kvalitet, funktionalitet och tidlös elegans. på Kulturkvarteret Pedagogien finns en utställning om Estrid och hennes livsverk.

Dalénmuseet i Stenstorp visas den spännande historien om AGA och Gustaf Daléns tekniska uppfinningar som revolutionerade fyrtekniken. Under loppet av knappt 100 år förvandlades bondesamhället Tibro till ett ledande möbelcentrum. På Tibro museum tas du med på en resa genom stadens utveckling där små verkstäder på innegårdarna utvecklades till storskalig industri. 

Arkitekten Hans-Erland Heineman ritade bland annat Skövde Kulturhus, Billingehus, Hotell Bellevue i Hjo och Centrumhuset i Götene. I appen Skövde Streetmuseum finns den självguidade turen I Heinemans fotspår som tar dig med till några av Skövdes mest ikoniska byggnader. På Skövde konstmuseum  finns en basutställning med verk där fokus ligger på svenskt 1900-tal till idag. 

Hitta de platser du är extra nyfiken på genom att titta på vår karta över historiska besöksmål i Skaraborg >>

Historisk roadtrip i västra Skaraborg

Den här turen tar dig med till bland annat Läckö slott, Mariestad, Husaby och Varnhems klosterruin.

Historisk roadtrip i östra Skaraborg

Den här spännande turen tar dig med till bland annat Askeberga skeppssättning, Karlsborgs fästning och Ekornavallen.

Mer historia i Skaraborg