I början av 1800-talet är klyftan mellan fattiga och rika enorm. De flesta bor på landsbygden och jordbruket är den främsta näringen.
Reformer, vaccin och nyvunnen fred gör att landet står inför en befolkningsexplosion som driver människor in till städerna. Industrialismen tar fart och Sverige går från att vara ett jordbruksland mot att bli ett modernt industriland. Ståndssamhället övergår i ett klassamhälle.
Nödår med omfattande svält får många att emigrera. På hemmaplan börjar allt fler röster höras för ökad rättvisa och bättre arbetsvillkor. Det är förändringens tid och under 1800-talet tar Sverige de första stapplande stegen mot demokrati.
Med hjälp av folkrörelserna kommer så småningom så väl arbetarnas och kvinnornas röster att bli hörda. Jordbruksreformer drar igång industrialismen. Först får borgarna inflytande, sen växer nya samhällsgrupper fram och med hjälp av folkrörelserna kommer såväl arbetarnas som kvinnornas röster att bli hörda.
Se asvnittet på SVT Play!
Lokala förjupningar och evenemang
Jordbruksreformer drar igång industrialismen. Bruksorterna växer fram och järnvägen kommer till Skaraborg. Gör ett besök Tidaholms museum med utställningar som handlar om hur industristaden Tidaholm byggs upp. En gång var Vulcans tändsticksfabrik störst i världen. I Tidaholm byggdes bilar, brandbilar och lastbilar för långt över 100 år sedan.
Forsviks bruk Arbetslivsmuseet Forsviks bruk har en 600 år lång historia som är representativ för den svenska industrin med kvarn, träsliperi, smedja och gjuteri. I utställningarna visas ett urval av de tusentals gjutmodeller som bevarats från bruket. Dessa användes för att gjuta allt från ventiler, rör till griftkors och lyktstolpar.
Vid Åsle tå utanför Falköping kan du besöka smedjan, skiftesladugården, kvarnen och lantbruksmuséet. Åsle Tå är en unik museimiljö som levandegör arvet från ett svunnet fattig-Sverige.
På Kulturreservatet Vallby Sörgården levandegörs gårds- och jordbrukslivet som det var för över 100 år sedan. I Kulturväg Skaraborg-appen finns en runda som gör att man kan ta del av historien om gården även om den inte är öppen.
Skara-Kinnekulle-Vänerns järnväg var en av de många smalspåriga banorna i Västra Götaland som öppnades för att skapa förbindelser mellan mindre orter och resterande delar av landet genom Västra stambanan. Under sommartid går det att åka med Skara-Lundsbrunn järnvägar.
1875 började det gå reguljärtrafik mellan Hjo och Hästholmen med ångbåten S/S Hjo.
Man transporterade både gods och passagerare. Från 1884 trafikerades sträckan av en annan ångbåt som döpts till Trafik men vid 1892 krävdes en större och modernare ångbåt.