({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av
En monter som visar ett gammalt skelett av en hund.

Fotograf: Lisa Mikko

Äldst i Sverige finns i Skaraborg och Västsverige

Äldst i Sverige finns i Skaraborg och Västsverige! Faktum är att det här går att hitta många skatter som har många år på nacken och flera av dem är helt enkelt äldst i Sverige. Här kan du läsa om vilka föremål det är och var du kan hitta dem.

Vi börjar vår jakt efter Sveriges äldsta föremål på Falbygdens museum. På museets övervåning möts vi av det nästan 10 000 år gamla skelettet av Nordens äldsta tamhund. Skelettet hittades på Almeö vid Hornborgasjön där hunden begravts i sovställning under jägarstenåldern.

Längre in i utställningen hittar vi Sveriges äldsta klädesplagg – Gerumsmanteln från förromersk järnålder 360-100 före Kristus. Manteln är vävd i ett rutmönster av ull i olika nyanser och hittades under några stenar i en mosse. Manteln har sällskap av Nordens äldsta flöjt eller i alla fall del av en flöjt. Flöjten hittades i en grav från bondestenåldern. Ställ dig framför montern och lyssna till ljudet. Vem var det som spelade på flöjten, då en gång för länge sedan?

Sveriges äldsta ansikte på Ekehagens forntidsby

Hur såg forntidens människor ut egentligen? På Ekehagens Forntidsby i Åsarp kan du besöka en rekonstruktion av Bredgårdsmannen, en av Sveriges allra tidigast daterade stenåldersmänniskor som levde några mil söder om Ekehagen. På Ekehagens Forntidsby kan du ställa dig öga mot öga med Sveriges äldsta återskapade ansikte – vem ser du? Vem var han? Österödskvinnan, Sveriges äldst daterade skelett är omkring 10 000 år gammalt och hittades utanför Lysekil. Bredgårdsmannen levde även han för nästan 10 000 år sedan. I teorin kan vi fundera på om Bredgårdsmannen och Österödskvinnan någonsin möttes, visst är det en hisnande tanke?


Husbystolen är Sveriges äldsta möbel

Nu förflyttar vi oss en bit norrut, mot Kinnekulle. Därifrån kommer Sveriges äldsta stol. Att sitta bekvämt, eller i alla fall ståndsaktigt, var viktigt även förr och det bevisar Husabystolen - en korstol om ursprungligen var placerad i Husaby kyrka. Stolen i romansk stil tillverkades troligen på 1100-talet och är nu utställd på Västergötlands museum i Skara. Visste du att Husabystolen ställdes ut på världsutställningen i Paris 1867?


Medeltida mässbok i Skara

I Skara har även Sveriges äldsta bok, Skaramissalet, sitt ursprung. Denna medeltida mässbok är daterad till 1150. Det är en handskrift på latin i folioformat, inbunden i två delar, varav den ena är mycket vackert illuminerad. Konstnärligt intressanta är de målade begynnelsebokstäverna och två helsidesbilder med korsfästelsen samt Gud som välsignar världen. På Gamla biblioteket finns det en faksimilutgåva av Skaramissalet att köpa för den som vill ha en egen kopia! 


Heineman ritade första kulturhuset

Nu rör vi oss mot Skövde och mer moderna tider. Här ligger Sveriges äldsta kulturhus som samlar bibilotek, konsertlokaler, konsthall, konstmuseum, biograf och restaurang. Kulturhuset ritades av arkitekten Hans-Erland Heineman, som bland många andra byggnader även ritade Hotell Billingehus och Centrumhuset i Götene.

Fotograf: Tuana

Vsst är det spännande med historia? Här kan du läsa mer om Skaraborgs historia!

Mer om Skaraborgs historia