Stormaktstiden i Varnhem
Under stormaktstiden var det viktigt att visa sin betydelse både i livet och och i döden. I Varnhems klosterkyrka finns flera ätter begravda, där släkten De la Gardie är mest känd.
Tillbaka till Varnhems historia
I gravkoret för ätten De la Gardie finns flera generationer begravda: Magnus Gabriel De la Gardie och Maria Euphrosyne samt sonen Gustaf Adolf De la Gardie och Elisabeth Oxenstierna.
Magnus Gabriel De la Gardie och Maria Euphrosyne
Magnus Gabriel De la Gardie föddes 1622 i Reval (Tallinn), Estland, och dog 1686 på Venngarns slott nära Sigtuna, Stockholms län (Uppland). Han var en svensk greve, riksmarskalk, riksdrots, rikskansler och diktare. Son till Jacob De la Gardie och Ebba Brahe.
Maria Euphrosyne av Pfalz, prinsessa av Sverige, föddes 1625 på Stegeborgs slott i Östergötland och dog 1687 på Höjentorp i närheten av Varnhem. Hon var dotter till Johan Kasimir av Pfalz-Zweibrücken och Katarina av Sverige och syster till Karl X Gustav.
Maria Euphrosyne fick en mycket god utbildning efter den tidens mått eftersom hon utsågs som studiekamrat till den blivande drottningen, Kristina.
Magnus Gabriel vann drottning Kristinas ynnest och begåvades med höga utmärkelser och stora förläningar. Senare föll han dock i onåd. Med Karl X Gustav:s tronbestigning återvann Magnus Gabriel kungens gunst, främst kanske för att Karl X Gustav var bror till Maria Euphrosyne, Magnus Gabriels hustru. Dessa gifte sig år 1647. Av elva barn blev tre vuxna, och av dem fick i sin tur bara dottern Hedvig barn, som dock dog barnlöst.
Inflytelserik
Magnus Gabriel innehade en stor mängd höga ämbeten, bland annat
- År 1647 riksråd
- År 1648 general i Tyskland
- År 1649 generalguvernör i Livland
- År 1651 riksmarskalk och överstemarskalk
- År 1652 riksskattmästare
- Generalguvernör i Västergötland
- Kansler för Uppsala universitet
- Vid Karl X Gustavs död blev Magnus i enlighet med dennes testamente år 1660 rikskansler och medlem av Karl XI:s förmyndarregering.
Magnus Gabriel var också en stor byggherre, och han lät uppföra ett stort antal slott, bland annat
- Läckö slott
- Höjentorps slott
- Mariedals slott
- Karlbergs slott
- Venngarn
- Jacobsdal (Ulriksdal)
- Kägleholm i Väringen
- Ägde en tid även slottet Arensburg på Ösel
Tips för den slottsintresserade!
Passa på att besöka några av platserna som ligger i vårt område. Höjentorps slottsruin ligger vackert beläget i Valle en kort bit från Varnhem. Läckö slott pampigt på en udde i Vänern bara en timme från platsen och Mariedals slott går att se om man vandrar utmed pilgrimsleden mellan Skara och Husaby.
Magnus Gabriels franskvänliga utrikespolitik och olyckorna under 1675-1679 års krig medförde att han förlorade sitt inflytande. Magnus Gabriel blev år 1680 riksdrots, vilket innebar en reträtt från rikspolitiken. Förmyndarräfsten och reduktionen drabbade honom hårt och han dog i fattigdom - en levnadstragedi som bl a kom till uttryck i psalmen Kom, Jesus, du min Frälserman (Sv. Ps. 621). Maria Euphrosyne gav ut en omfångsrik bönbok som publicerades 1871, samma år som paret fick lämna Läckö slott.
Sin största insats gjorde Magnus Gabriel som frikostig mecenat och främjare av konst och vetenskap. På hans initiativ inrättades år 1666 Antikvitetskollegium.