({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av
Två kvinnor inne i Varnhems Klosterkyrka.

Fotograf: André Nordblom

Hitta i Varnhems Klosterkyrka

Varnhems Klosterkyrka har en vacker interiör som är väl värd att fördjupa sig i. Här kan du läsa mer om inventarierna och se var i kyrkan du kan se dem.

  1. Orgelläktare, delar från 1600-talet. Orgel från 1968. Orgelfasaden gjord som kopia efter bilder av 1600-talsoriginalet.

  2. Lekbrödraaltaret med Birger jarls grav. Lockhällen är prydd med en bild av Birger jarl, sonen hertig Erik och andra hustrun änkedrottning Mechtild av Danmark.

  3. Inge d.ä.:s grav enl. muntlig tradition.

  4. Predikstol 1600-tal, utförd av George Baselaque med de sju dygderna, vars symboler bärs av grekiska kvinnor. Kärlek, tålamod, tro, hopp, sanning, rättvisa, mod.

  5. Stiftarbild med Birger jarl i hertigkrona vid sidan av Kristus i törnekrona. (Högt upp på pelaren som konsol)

  6. Dopfunt från 1200-talets senare del från Skarke kyrka, som var församlingskyrka till 1566.

  7. Sakristia med medeltida piscina (uttömningsskål för nattvardskärlens sköljvatten)

  8. Ett rum för böner. Här finns en Mariaskulptur som invigdes 2019. Porten ut mot kyrkogården kallas Porta mortuorum, dödens port. Genom den bärs de döda ännu idag ut till kyrkogården, liksom på medeltiden.

  9. Koromgång med munkarnas bönekapell. På 1600-talet inredda till minnesrum för kungarna Knut Eriksson, Erik Knutsson, Erik Eriksson läspe och halte, Inge den äldre samt Birger jarl.+

  10. De la Gardieska minneshallen med statyer av Magnus Gabriel De la Gardie och fadern Jakob De la Gardie. Gravrum för Magnus Gabriel De la Gardie och Maria Euphrosyne t.h. liksom för sonen Gustav Adolf De la Gardie och Elisabeth Oxenstierna t.v. De la Gardieska begravningsvapnen och värdighetsfanorna.

  11. Munkarnas ingång från klostret.

  12. Kormatta, Livsvandringen, av Agda Österberg 1951.

  13. Eriksättens gravar.

  14. Kungastolar för Karl XI och Ulrika Eleonora.

  15. Högaltaret från 1200-talet med ovanliga kolonetter och relikgömma. Altaruppsats från 1600-talet av George Baselaque med Mose t.v. och Kristus t.h. symboliserande Lag och Evangelium. Änglar med lidandessymbolerna. Överst änglar med svetteduken och törnekronan och Kristus i mitten. Altartavla av Aureller d.y. från 1700-talet.