({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av
  • Skara /
  • Tillgänglighetsvänligt i naturen

Tillgänglighetsvänligt i naturen

Fotograf: Platåbergens Geopark

Ta del av våra tillgängliga strövområden

Upptäck vår vackra natur, rika flora och hisnande historia genom en vandring i Skaraområdet. Variationen på de olika lederna är stora och det finns något som passar alla. Här beskriver vi leder och utflyktsmål som går att ta sig fram på och till med barnvagn och rullstol.

1. Utloppsleden

Här får du vandra längs strandkanten av Hornborgasjön och kommer möta en hel del djurliv och vacker grönska. Denna led rekommenderas särskilt under vinter och vårvinter när resten av sjön är frusen då många änder och svanar använder denna del som tillflykt. 

Hitta hit:

För att hitta hit följer du väg 184 mellan Skara och Falköping och sväng av mot Hornborgasjöns utlopp. Efter ca 5,8 km grusväg når du en parkering där leden ugår ifrån. Klicka här för karta och mer info om Hornborgasjöns leder.

Om leden:

Leden börjar från den rymliga parkeringen som är utrustad med en toalett som har ramp. Från parkeringen till utloppet är det cirka 0.8 km (1.6 km retur). Leden är plan med minimal sidledslutning och mäter cirka två meter i bredd. Underlaget är hårt packat grus och ute vid utloppet finns ett fågeltorn med ramp och bänkar där du också finner bilder på de fågelarter du kan stöta på längs din vandring. Leden har orange markering. Läs mer om denna leden och Hornborgasjöns andra leder på knappen nedan. 

 

2. Rosenstigen

Vid denna vandring får du uppleva en del utav Skaras äldsta historia. Denna led lämpar sig året runt då den går mestadels på landsväg och alltid har något spännande att erbjuda. Leden tar dig genom många kulturminnen från både bronsåldern och järnåldern. Notera att hela Rosenstigen ej är tillgänglighetsanpassad då den delvis går genom kuperad mark och trappor.  

Hitta hit:

Varnhem ligger mellan Skara och Skövde och du parkerar vid Klosterkyrkan. Det går även separata cykelvägar hit från både Skara och Skövde. Buss 200 går förbi Varnhem med goda förbindelser. Klicka här för karta och mer information om Rosenstigen.

Om leden:

Du startar din vandring från Varnhems Klosterkyrkas stora parkering och går mot Klosterkyrkan och följer den markering som är en plakett med ljusgul bakgrund med vit ros. Du går förbi kyrkan och ut mot den asfalterade landsvägen och följer den i ca 1 km. När du kommer till kvarnen från 1800- talet och passerar den vackra valvbron är det dags att vända då resten av leden är kuperad mark med trappor. Hela leden blir då ca 2 km. Leden är relativt plan med några lättare backar och minimal sidledslutning. Underlaget varierar av hårt packat grus och asfalt. Den här leden ligger även i anslutning till andra tillgängliga leder och sevärdheter, som Klostersjön och Kata gård. Läs mer om dem längre ned på sidan. Vill du läsa mer om Rosenstigen och dess historia så klicka på knappen nedan för mer information.

Vid Varnhems InfoPoint finns även handikapptoalett att tillgå.

Rosenstigen

3. Klostersjön runt

Kortare vandringsled i historisk och naturnära miljö. Leden går runt munkarnas sjö i Varnhems och bjuder på fina vyer och ett rikt fågelliv. Notera att enbart första halvan av leden är tillgänglighetsanpassad. Denna led ligger i anslutning till Rosenstigen och går att kombinera för att få en längre vandring.

Hitta hit:

Varnhem ligger mellan Skara och Skövde och du parkerar vid Klosterkyrkan. Det går även separata cykelvägar hit från både Skara och Skövde. Buss 200 går förbi Varnhem med goda förbindelser. Klicka här för vandringskarta.

Om leden:

Du startar denna vandring från Varnhems Klosterkyrkas stora parkering och följer den blåa markering med en munk som också har texten "Klostersjön runt" ned mot sjön. Du går förbi boulebanan och följer stigen i cirka 600 m. När du kommer till änden av sjön är det dags att vända då resten av leden går på kuperad mark. Hela leden blir då ca 1.2 km. Stigarna består av hårt packat grus och marken är plan utan någon sidledslutning. Bredden varierar på sina ställen men är till större delen ca 1.5m bred med en stor vändplats som har stockar utplacerade att vila på och njuta av den fina utsikten. Vid starten finns bänkar och bord för er att njuta av en picknick. Vill du läsa mer om Klostersjön runt och dess spännande historia så klicka på knappen nedan.

Vid Varnhems InfoPoint finns även handikapptoalett att tillgå. 

 

Klostersjön runt

4. Brunsbo äng

Brunsbo storäng är en av vårt lands största bevarade slåtterängar från medeltiden där man än idag kan se lämningar från denna tid. Människan har bott här länge och man kan till och med se spår från yngre stenålder, romersk järnålder, vikingatid och medeltid. Detta är inte en utmarkerad led utan du kan välja att följa landsvägen eller vandra in i reservatet. 

Hitta hit:

Brunsbo äng ligger öster om Skara. Kör från Skara på gamla Axvallavägen pararellt med väg 49. Klicka här för karta med vägbeskrivning.

Om leden:

Du parkerar och startar din vandring mitt emot grinden till natureservatet. Här finns också ett trevligt picknickbord att tillgå. Om du väljer att vandra in i natureservatet följer du den natuliga stigen rakt fram i cirka 500 m tills du kommer fram till gränsen och det är dags att vända. Hela vandringen blir då cirka 1 km. Underlaget består av tillplattad ängsmark och kan vara något tung att ta sig fram på vid blött underlag. Mindre backar finns också men leden har minimal sidledslutning. På något ställe finns också en och annan sten på stigen. I reservatet finner du informationsskyltar för att fördjupa din kunskap om området.

Vill du helldre vandra längs med reservatet går du längs grusvägen som sällan är trafikerad. Du startar ifrån parkeringen och kan välja själv hur långt du vill vandra men hela västra sidan är cirka 1 km. Vägen är cirka 3.5 m bred och har mindre backar men utan sidledslutning. Underlaget är hårt packat grus. Vill du läsa mer om Brunsbo äng så klicka på knappen nedan. 

 

Brunsbo äng

5. Fågeludden

Vandra rakt ut i Hornborgasjön och möt det rika djurlivet året om på nära håll. Detta är en utav de mest fågelrika områdena i hela sjön och på våren bygger sothönsen bo precis intill spången. Leden är en rundslinga som du kan kombinera med andra tillgänliga besöksmål. Denna led finns med i tillgänglighetsdatabasen, klicka här för att ta del av informationen.  

Hitta hit:

Fågeludden ligger på Hornborgasjöns östra sida tillsammans med naturum Hornborgasjön och Café Doppingen. Klicka här för karta med vägbeskrivning.

Om leden:

Du börjar din vandring från den stora pakeringen där det finns handikapplatser och går förbi Café Doppingen ner mot de cirka 2 m breda spängerna och naturum. På vägen dit finns en informationskarta om leden och även informationsskyltar om Hornborgasjöns fåglar. Reser du i grupp kan du även boka en kunnig guide, läs mer här. När du följt spängerna i cirka 400 m har du kommit längst ut på udden och där hittar du Utsikten. Här finner du mer information om fåglarna och även en grillplats. Picknickbord finner du längs den första delen av leden och även ute vid Utsikten. Leden fortsätter sedan på hårt packat grus i crika 600 m med mindre backar. Leden är totalt cirka 1 km och erbjuder information om sjön och djurlivet på både naturum och längs leden. På Café doppingen finns även handikapptoaletter att tillgå. 

På Hornborgasjöns hemsidan kan du läsa mer om deras arbete om tillgänglighet runt deras destinationer. Klicka här för att läsa om deras arbete. Vill du läsa om deras tillgängliga besökmål och få en mer noggran beskrivning av mått så klicka på knappen nedan för att komma till tillgänglighetsdatabasen.

 

Hornborgasjön tillgänglighetsdatabasen

6. Temavandringar

Temavandringarna i Skara går igenom staden och låter dig lära känna Skara och dess tusenåriga historia. Underlaget varierar från asfalt till kullersten med mindre backar. Temavandringarna består av sju olika promenader som tar dig genom parker och stadsmiljö. Vi garanterar att du hittar en vandring som passar just dig vare sig du gillar historia, arkitektur eller natur. 2016 utsågs Skara till Skaraborgs vackraste stad av arkitekturskribenten Mark Isitt. Läs mer om de olika vandringarna HÄR eller läs broschyren HÄR.  

  1. Grönskade överraskningar - Denna led varierar i underlag mellan asfalt, kullersten och hårt packat grus. Trotoarkanter kan förekomma på några få ställen och leden tar cirka 60 minuter att vandra. Se karta över leden HÄR
  2. Hisnande historia - Denna led varierar i underlag mellan asfalt och kullersten och tar cirka 1,5 timme att vandra. Du kan stöta på totoarkanter och minde backar. Se karta över hela leden HÄR.
  3. Storslaget i det lilla - del 1 - Konst och skulptur - Denna led varierar i underlag mellan kullersten och asfalt och tar cirka 40 minuter att vandra. Större delen går på breda trottoarer utan backar. Se karta över leden HÄR.
  4. Storslaget i det lilla - del 2 - konst och skulptur - Vandringen startar och slutar vid Skara Stadshus och tar cirka 1 timme. Underlaget varierar mellan asfalt och kullersten med minimala backar och tar cirka 1 timme. Se karta över leden HÄR.
  5. Storslaget i det lilla - del 3 - Arkitekturstråket - Promenaden tar cirka 45 minuter (inklusive sträckan tillbaka till stationen). Underlaget varierar mellan asflart och kullersten med minimala backar. Se karta över leden HÄR.
  6. STEN - från megalit till cement - Underlaget varierar mellan asfalt och kullersten med minimala backar och vandringen tar cirka 45 minuter (inklusive promenaden tillbaka från Fornbyn). Se karta över leden HÄR.
  7. Tusen år har gjort oss kloka - Underlaget består av asfalt och kullersten med minimala backar. Promenaden går genom stadsmiljö och parker och tar cirka 1 timma. Se karta över leden HÄR.

Läs mer om vandringarna på vår hemsida genom att klicka på knappen nedan.

 

Temavandringar

7. Utflykttips - Remningstorp Arboretum

Vill du komma rakt ut i en natur med träd som du kanske aldrig sett förut, då är Remningstorps arboretum något för dig. Redan 1936 anlade man detta arboreta på Remningstorp för skogsvetenskaplig forskning. 

Hitta hit:

Du hittar hit från väg 49 där du svänger av mot Lerdala och Eggby. Mittemot Remningstorp, tag vänster. Följ den lilla grusvägen och efter en knapp kilometer, strax innan ett rött hus, "Botorp" ligger arboretet på vänster sida. Det finns en liten fickparkering längs med grusvägen som har plats för cirka 3 bilar. Denna parkering är endast avsedd för dig som har svårt att ta dig fram i terrängen.

Om platsen:

Från parkeringen tar du vänster in på en stig bland träden. Denna skogsstig kan vara något lerig om det har regnat under en längre period. Underlaget består av hårt packad skogsväg som är cirka 1- 1.5 meter bred. Med rullstol kommer du cirka 400 meter in i skogen innan underlaget blir för kuperat. Längs vägen hittar du informationsskyltar om de olika trädarterna. Du kan även läsa mer i denna karta med trädförteckning och artregister HÄR. Vill du läsa mer om detta Arboretum så klicka på knappen nedan. 

 

Remningstorp Arboretum

 

8. Utflykttips - Kata gård

Besök ett av Sveriges äldsta bevarade rum, Kata gård. På höjden bakom Varnhems klosterkyrka ligger ruinen av en gårdskyrka från vikingatiden. Här finns många sensationella fynd bevarade och mycket information på plats att ta till sig utav. 

Hitta hit:

Varnhem ligger mellan Skara och Skövde. Du kan åka upp till Kata gård för att slippa den tunga uppförsbacken. Väl uppe finns 2 handikapparkeringar. Det går även separata cykelvägar hit från både Skara och Skövde. Buss 200 går förbi Varnhem med goda förbindelser.

Om platsen:

Från parkeringen till Kata gård är det cirka 25 meter och det finns en hiss in till byggnaden. Inne i huset är det trägolv utan trösklar. Informationsskyltarna sitter i anpassad höjd. Genom glaspartier i golven kan du se utgrävningsfynden. Detta utflyktsmål ligger i anslutning till andra tillgänglighetsvänliga besöksmål som t.ex. Rosenstigen och Klosterrsjön runt. Vill du läsa mer om Kata gård så tryck på knappen nedan. 

9. Picknickplats vid Eahagen

Ett vackert naturreservat beläget i Valle vid sjöarna Ämten och Flämsjön. Vallelandksapet har formats efter inlandsisen och reservatet har många olika typer av lövskog samt sjöar. Läs broschyren om Eahagen‐Öglunda ängar HÄR.

Hitta hit:

För att hitta till denna picknickplats är lättast att åka längs med Skärvvägen förbi Eggby. Fortsätt rakt mot mot Eahagens parkeringplats. Parkeringen har plats för cirka 10 bilar. 

Om platsen:

Från parkeringen följer du pilen in mot reservatet i cirka 100 meter tills du kommer till picknickborden. Underlaget är hårt packad skogsmark och kan vara något lerig under regniga perioder. Leden är cirka 1 meter bred men väl framme vid borden finns gott om utrymme. Det finns inga större backar eller sidlutning på leden men några få rötter finns längs vägen. På parkeringsplatsen finns en handikappsanpassad toalett med ramp, men med en 6 centimeter hög tröskel. Vill du läsa mer om detta fantastiska landskap så klicka på knappen nedan.

 

Eahagen‐Öglunda ängar

10. Picknickplats vid Såntorps gravfält

En historiskt plats mellan beteshagar och öppna landskap. Här har man hittat fynd från tidig järnålder i mer än 300 gravar. Idag finns informationstavla på platsen men inga synliga gravar.

Hitta hit:

Du hittar hit genom att köra mot Eggby och ta höger emot Öglunda. Forsätt rakt fram tills picknickplatsen dyker upp på höger sida. Parkeringsplatsen har plats för cirka 3 bilar.

Om platsen:

Picknickplatsen ligger mellan naturreservaten Eahagen-Öglunda ängar och Höjentorp-Drottningkullen. På platsen finns det ett picknickbord att tillgå och underlaget är grusat. Här finns också en informationsskylt om den spännande historian. Vill du ta del av karta och läsa mer om naturreservaten i Valleområdet så klicka på knappen nedan. 

 

Naturreservatskarta