({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av
  • Skara /
  • Stadsnära pärlor
En bro över en å, där några personer går över.

Fotograf: Simon Olsson

Stadsnära pärlor

Här tipsar vi om pärlor innanför stadsgränsen eller strax utanför, perfekt om du vill gå eller cykla ut på en miniutflykt med picknickkorgen.

Botaniska trädgården

Kärnan i Skaras gröna hjärta är Botan, den botaniska trädgård som Linnélärjungen Peter Hernqvist började anlägga 1776. Många av de gamla askarna planterades redan på hans tid. Indelningen med skilda områden som boklunden, eklunden, ängsvallen och så vidare finns också kvar sedan 1700-talet. Efter Peter Hernquists död 1808 började trädgården förfalla men drygt hundra år senare rustades den upp igen. Idag ser Botan kanske vid första anblicken ut som en ganska alldaglig liten park men här ryms sällsynta träd som gingko, katsura, kaukasisk vingnöt, himalayabjörk och näverhägg.

Många av träden har stora kronor, som gjorda för att omfamna en stressad stadsmänniska och bjuda in till picknick under sig. De lyckas skapa ett lugnt sus och fågelkvitter trots att stadens buller omringar på alla sidor. Längs västra kanten ligger en liten örtagård med växter som hjärtstilla, läkevänderot och röd solhatt.

Fotograf: Simon Olsson

Fornbyn

Fornbyn är Skaras miniskansen, med gamla hus som har flyttats hit från hela Skaraborg. Här kan du till exempel kliva in i en lanthandel, en smedja, ett missionshus, ett härbärge och en massa små torp. Årtusenden och århundraden blandas fritt, med alltifrån stenåldersgravar till veteranbilar. Mellan gårdarna odlas frukt, grönsaker och blommor, som även de härstammar från gamla tider. Denna lilla genväg till historien fungerar också som en stadspark och allaktivitetsplats. Om du kommer hit på sommarhalvåret är det nästan alltid något på gång: spelmansstämma, allsångskväll, taxutställning, midsommarfirande… framåt hösten kan du träffa på Skaras sjuåringar som lever 1800-talsliv för en dag.

Fotograf: Caroline Karlsson

Viktoriasjöarna

Från nordöstra hörnet av Botan skymtar man Viktoriasjöarnas blanka vattenspeglar, som sprider frid och ger något att promenera runt. Dammarna fick namn av Gustaf Viktor Hofling och hans fru Hilda Josefina Victoria. Hofling var en företagsam man som inte bara lät gräva Viktoriasjöarna utan också startade Skaras första fabrik 1894 (som tillverkade kakel). Från "Viktoriafallen" fortsätter vattnet i Dofsan/ Drysan, en av Skaras blåa livsnerver.

Tempelbackastigen

Ta en promenad på den nyrenoverade Tempelbackastigen mellan Götala och Stenum där du passerar intressanta och vackra platser. Längden på slingan är drygt 1,8 km.
Här finns gamla kulturbygder. På Tempelbacka finns riktigt gamla fornminnen och här skall enligt sägnen ha hållits "Alla Götars Ting". Kanske fanns här en kultplats långt innan Skara blev stad och domkyrkan byggdes. Götalabäcken som nu bara är ett grävt dike var fordom en vattenled som bildade en liten sjö intill Tempelbacka. Att det då fanns gott om vatten framgår av namnet "Vadet" på gården öster om Götala.

Eken är det dominerande trädslaget och längs stigen ska man kunna se Skaras äldsta ek, ca 350 år gammal. Bord och bänkar gör det möjligt att sitta ner och ta en paus längs stigen. På våren är det gott om vitsippor i området.

Lämplig startpunkt är i närheten av djurkyrkogården som ligger en bit in på vägen mot Stenum, alternativt Götala herrgård.

Fotograf: Skara kommun

Upptäck mer

Det finns ännu fler parker och grönområden att upptäcka i Skara. I Parkguiden hittar du mer information om alla vackra platser som finns att utforska.

Läs parkguiden här