9 tips på fornlämningar i Skara
Skara bär på en mångårig historia, och i området har det funnits människor i tusentals år. Spåren från historien är många och visar sig i form av både domarringar, runstenar och klosterruiner. Här listar vi några av våra favoriter som lämpar sig för en utflykt, både stadsnära och på landsbygden.
Amundtorps gravfält ligger på en höjd med utsikt över Hornborgasjön. Här kan du se en välbevarad skeppssättning, domarringar och andra typer av stensättningar. Att göra en utflykt hit i kvällssolen är en rofylld upplevelse, och du kan känna historiengs vingslag från platsen som troligen härstammar från äldre järnålder 400-500 e.kr.
Gravfält Lilla Lycke
Utmed vägen mellan Varnhem och Broddetorp finns många fornlämningar. En av de mer synliga är domarringen i gärdet vid Lilla Lycke. Domarringen syns bra från vägen och vittnar om den mångåriga historien i området, och intill den kan du även se ett röse
Fotograf: Nicklas Larsson
S:t Nicolai ruin
Mitt inne i Skara finns ruinerna från en av Skaras många medeltida församlingskyrkor. S:t Nicolai ruin är resterna från en 1100-talskyrka. På platsen finns en informationstavla med mer information.
Hällkista i Fornbyn
I Fornbyn intill Västergötlands museum har du möjlighet att se en hällkista som är flyttad dit från Lilla Balltorp i Torbjörnstorp.
Varnhems kloster och Kata gård
I Varnhem ståtar fortfarande den magnifika klosterkyrkan med sina tinnar och torn, men i området finns flera spännande historiska lämningar. Intill kyrkan hittar du de vackra klosterruinerna, och på kullen intill ligger Kata gård; resterna av vad som kan vara Sveriges allra äldsta kyrka. Varnhem är ett historiskt utflyktsmål utan dess like.
Fotograf: Mårten Bergkvist
I det vackra naturreservatet Höjentorp - Drottningkullen i Valle kan du inte bara njuta av grönskande kullar och blommande körsbärsträd. Här hittar du en slottsruin belägen precis intill en av de många sjöarna i reservatet. Här har det funnits slott i många tider, och på platsen kan du se en stentrappa som leder upp på terrasserna intill Trädgårdssjön. Det senaste slottet som stod här var av trä och brann ner 1722. I sjön kan du fortfarande se rester från bryggorna som fanns på den tiden.
Fotograf: Platåbergens Geopark
Asbjörns sten
Vid den lilla kyrkan i Eggby med anor ända tillbaka till 1100-talet finns en runsten att beskåda. Platsen är vackert belägen mellan två spegelblanka sjöar i det böljande Valleområdet.
I Skara finns något så ovanligt som ett museum byggt på grunden av ett fransiskanerkloster. I källaren på Veterinärmuseet kan du beskåda ruinen från 1200-talsklostret S:ta Katarina kloster.
På en udde i Husgärdessjön, öster om Axevalla Hed, låg Axevalla hus eller Axevalla slott. På sin tid var det en av landets starkaste befästningar. Här kan du se spåren av denna historiska plats och njuta av lugnet.
Vill du utforska mer?
På riksantikvarieämbetets Fornsök kan du söka bland alla fornlämningar i området.
Hitta fler fornlämningar här