Skaldjurens Big Five – Detta visste du inte!
Simmar eller kryper humrar? Varför är vattnet som klarast runt musslorna? Och vilket skaldjur byter kön efter två år? Ja, vad vet du egentligen om skaldjurens Big Five? Här kommer fun facts och onödigt vetande om havets salta läckerheter; räkor, havskräftor, hummer, musslor och ostron.
Vadå Big Five?
Skaldjur från Bohuslän håller absoluta världsklass. Men vad menar vi egentligen när vi säger skaldjurens Big Five? Det är såklart en referens till Afrikas fem stora vilddjur, men med Bohusläns mest populära skaldjur istället. I skaldjurens Big Five ingår:
- Räkor
- Havskräftor
- Hummer
- Musslor
- Ostron
Den äldre generationen fiskare pratar om att skaldjuren smakar som allra bäst under de månader som har ”R” i sitt namn. Så om du är en finsmakare ska du äta skaldjur i januaRi, februaRi, maRs, apRil, septembeR, oktobeR, novembeR och decembeR – vinterhalvåret med andra ord!
Numera finns det speciella akademier för respektive skaldjur. Dessa organisationer jobbar för att sprida kunskap om alltifrån hållbart fiske till bästa tillagningssätt.
Räkan – Älskad hermafrodit sedan 1800-talet
För många är räkor från Bohuslän det finaste man kan få, framför allt när de serveras färska. Om du inte har provat nykokta räkor från strut på en brygga är det kanske dags nu? Eller gör din egen fantastiska räkmacka och njut den med en kall öl.
Fotograf: Krisitna Gillerstedt
Detta visste du kanske inte om räkor!
- Nordhavsräkan är en förhållandevis nyupptäckt läckerhet. Det var under mitten av 1800-talet som engelsmännen började utveckla trålfiske på stora djup och det resulterade i att de fick räkor som bifångst.
- Räkan kan bli runt 6 år gammal och maximal längd är 16-17 cm.
- Räkan är en hermafrodit (alltså en tvåkönad varelse). Under de första två åren fungerar räkan som hane och därefter övergår den till hona.
- Hur vet du om räkorna är färska eller har varit frysta? Ja, det går såklart att känna på smaken. Ett annat knep är att titta på de långa spröten framtill på räkan. När räkorna fryses ner bryts ofta de känsliga spröten av, men på färska räkor sitter de många gånger kvar.
- Svenska Räkakademien bildades 2007 och har sitt säte i norra Bohuslän. Akademins uppgift är bland annat att utse årets räkvin och att arrangera Räkans Dag.
"Hade jag varit en räka hade jag velat dö här"
FILM - Följ med TV-kocken Tareq Taylor ut på havet i en räktrålare och lyssna till varför han tycker att de allra bästa skaldjuren kommer från Bohuslän.
Havskräftan – Nattaktiv delikatess som fiskas året runt
Havskräftor är goda året om, men när höstens salta friska vindar drar in smakar de som allra bäst. Följ med en kunnig fiskare ut till havs och fånga de djupgående kräftorna, koka och ät dem direkt vid bryggan.
Fotograf: Jonas Ingman @ Bruksbild
Visste du detta om havskräftor?
- Havskräftan är en nära släkting till den svenska hummern, men betydligt mindre till storleken och smalare klor. Till skillnad från hummern är havskräftan tillåten att fiska året om.
- Havskräftan trivs bäst på 30-250 meters djup, gärna på mjuka bottnar där det går att gräva gångar i sanden/leran.
- Havskräftor fångas både med trål och bur.
- Havskräftor var fram till början av 1900-talet en oönskad bifångst som slängdes överbord. Efter andra världskriget steg efterfrågan och idag är det ett populärt inslag på kustkrogarna.
- Svenska Havskräftakademien bildades i Fjällbacka 2014. Föreningen arrangerar bland annat Havskräftans Dag.
Hummern – Svart guld som fått helig jakt
Hummerpremiären är för de bohuslänska fiskarna lika helig som älgjakten för jägarna. Premiären infaller den första måndagen efter den 20 september klockan 07.00. Då glider båtarna ut i gryningen för att lägga i sina hummertinor. Därefter börjar en tid med hummer i fokus från bryggor till lyxkrogar landet runt.
Här kommer lite fun facts om hummern!
- Hummerhanarna ömsar ofta skal varje år medan honorna normalt ömsar skal vartannat år. Hummern växer upp till 15 millimeter varje gång den byter skal.
- Det är oklart hur gammal en hummer kan bli, men många påstår att de kan bli upp mot hundra år. Den största hummern som hittats var nästan en meter lång och vägde över 9 kg, men de flesta av djuren blir runt 30 cm långa.
- Svenska Hummerakademien är en ideell förening grundad 1996, den har sitt säte i Hunnebostrand.
- Hummern kallas ofta för havets svarta guld eftersom den anses vara en sådan delikatess. Den får endast fiskas med hummertinor.
- Du kanske har hört talas om ”Hummerkriget”? Begreppet härstammar från en dispyt mellan Frankrike och Brasilien i början av 1960-talet. Kort sammanfattat så gällde bråket rätten att fiska hummer i vattnen nordost om Brasilien. Fransmännen hävdade att de hade rätt att fiska där eftersom humrarna simmar i det allmänna vattnet, medan brasilianarna menade att humrarna inte alls simmar utan kryper på bottnen – och att den marken tillhör Brasilien. Slutligen vann Brasilien dispyten genom att utvidga sina vatten till att gälla ett större område runt kusten.
Musslan – Filtrerar fem liter vatten per timme
Blåmusslans färger går i samma skala som landskapet i Bohuslän. Bästa sättet att njuta av dessa läckerheter är nog att följa med på musselsafari som avslutas med ett storkok med nyskördade musslor.
Fotograf: Lisa Nestorson
Saker du troligtvis inte visste om musslor!
- Blåmusslans liv kan delas in i två stadier; ett frisimmande och ett fastsittande. Under våren utvecklas de befruktade äggen till små frisimmande larver som efter tre till fyra veckor sätter sig fast med hjälp av sina mjuka, hornliknande byssustrådar. Blåmusslor kan bli upp mot 15 centimeter långa, men den vanligaste storleken är runt fem centimeter.
- Odling av blåmusslor kan göras på flera sätt. Den vanligaste metoden i de svenska vattnen är att placera ut rep som mussellarverna kan fästa sig på. Repen, eller långlinorna som de också kallas, hålls flytande med hjälp av bojar.
- Musslor är fantastiska på att filtrera vatten. De livnär sig på att filtrera plankton och en enda mussla kan filtrera upp till fem liter vatten per timme. Detta gör att vattenkvaliteten runt ett musselbestånd är oerhört klart.
- Musselakademien bildades 2006 i Lysekil och har som övergripande syfte att ta vara på den bohuslänska musslans potential.
- Ett av de mest klassiska musselrecepten är Moules Mariniére där musslorna kokas i vitt vin. I Frankrike serveras rätten med pommes frites och kallas därför Moules Frites. Här hittar du ett enkelt recept på kokta blåmusslor.
Ostronet – Hälsokost med eget världsmästerskap
Klimatet och vattentemperaturen ger Sverige och Bohuslän ostron i världsklass. En stor del av ostronen går på export, men du kan få vara med om njutningen i att öppna ostron efter ostron på en grå klippa i Bohuslän. Direkt från havet. Färskare och fräschare mat finns inte.
Fotograf: Madeleine Landley
Vad vet du egentligen om ostron?
- Ostronfisket hör till ett av de mest miljövänliga fisket. Dessutom är ostron rena hälsokosten; de är fettsnåla och samtidigt rika på proteiner, vitaminer och mineraler. Nu för tiden fiskas ostronen alltid av dykare, vars uppgift även är att sköta om ostronvattnen. Det är lite som att sköta om en trädgård, fast under vattnet.
- Att äta ostron är en gammal tradition. Arkeologer har hittat rester av ostronskal i köksavfall från såväl sten- som bronsåldern. Världens största nation sett till ostronkonsumtion är Frankrike där man i snitt äter drygt 30 ostron per person och år. Sverige hör också till en av de största konsumenterna.
- Ostronen är tvåkönade och skiftar mellan att agera hane och hona genom hela livet. Deras föda består av växtplankton.
- Bohusläns landskapsfågel, strandskatan, heter Haematopus orstralegus på latin. Det betyder rödbent ostronfångare. På engelska går fågeln under namnet Oystercatcher.
- Ostronakademien har funnits sedan 2004 och håller till i Grebbestad. Samma år hölls också Ostronets Dag för första gången.
- Det krävs en viss teknik för att öppna ett ostron på rätt sätt. Visste du att det hålls tävlingar i ostronöppning? Du kan tävla i både svenska, nordiska, europeiska och världsmästerskap. Då gäller det att på så kort tid som möjligt öppna 30 ostron.
Psst! Du kan även njuta av havets grönsaker
Slutligen måste vi såklart nämna att fisk och skaldjur inte är de enda delikatesserna från havet. Av totalt 325 sorters tång i de svenska haven finns minst 20 sorter som är goda att äta. De har olika egenskaper och smak, men innehåller alla massor av nyttiga vitaminer, mineraler och spårämnen. I Bohuslän växer tången vild och skördas för hand. Den kan ätas både färsk och torkad – och dessutom användas för naturlig och exklusiv hudvård.
Älskar du också skaldjur?
Skaldjuren i Bohuslän anses av många vara de bästa i hela världen. Boka härliga paket eller följ med på skaldjurssafari och fiska de bästa skaldjuren; räkor, musslor, ostron eller hummer.