Lekfullt utforskande på Skaftö Naturförskola
- Margareta Anderberg
Skaftö Naturförskola i Fiskebäckskil på Skaftö har både hav och skog inom gångavstånd. Här pågår ett lekfullt utforskande och lärande med naturen i fokus. Förskolan drivs som föräldrakooperativ sedan 2008, en verksamhetsform som ger föräldrarna insyn i och möjlighet att påverka utformningen av barnens vardag.
Denna artikel är tidigare publicerad i Lysekils Posten 2 maj 2020. Stöd gärna våra lokalnyheter genom att köpa eller prenumerera på tidningen!
En stor del av förskolans verksamhet bedrivs utomhus med fokus på lärande om och i närmiljön. Varje vecka gör barnen flera utflykter utanför förskolans område. En välbesökt favorit är lägerplatsen i den intilliggande ”Trollskogen” med vidsträckt vy över Skaftö och västerhavet.
Finns plats för fler barn
På Skaftö Naturförskola har man en gemensam barngrupp om maximalt 18 barn i åldrarna 1-6 år och i barngruppen arbetar tre förskollärare och en barnskötare. När vi är på besök är det Ann Linblom, Hanna Larsson och Edyta Nowicka som tar hand om barnen.
- Just nu har vi 12 barn inskrivna från 2-6 år. Vi hade gärna haft upp emot 16 barn här. Det finns mer plats, berättar förskolechef Ann Linblom när vi träffas.
Mat lagad från grunden
Varje dag serveras mat som tillagas av Elin Thyni.
- Idag blir det pumpasoppa med kyckling och lite grönsaker vid sidan av så man kan välja. Rostad pumpa och blomkål med teriyaki krydda, äppelmajs, lite frön och rostad lök och krutonger. Jag försöker göra så mycket från grunden som möjligt, så idag är t ex kyckling buljongen också gjord här. Vi strävar efter att variera och anpassad kosten efter säsongen och att den till så stor del som möjligt baseras på ekologiska livsmedel, berättar Elin.
Kan välja aktiviteter efter intresse
Förskolan ger barnen möjlighet att välja olika aktiviteter efter eget intresse och arbetar ofta projektinriktat i mindre grupper. Såväl inne- som utemiljön ska inspirera till utforskande och stimulera barnens utveckling.
- Vi har öppet från kl 6.30 till 18.30. Vi börjar med att barnen kommer hit på morgonen och då tar vi det lite lugnt inomhus och sen serveras frukost kl 8. Runt kl 9 är vi oftast ute med de flesta barnen. Vi brukar dela upp barnen något mellan de yngre och de äldre. De äldre brukar gå och göra lite spaningar och aktiviteter och vi gör lite mindre utflykter med de yngre. Framåt 11 snåret går vi in och samlas. Vi arbetar just nu med projekt ”väder”, där ett barn har som extra uppgift att kolla hur vädret ser ut. Vi vill att barnen ska få med sig lite kunskap och känsla vad det är för väder, och vilka kläder behöver jag ha för detta väder, vad kan man göra ute vid detta väder med mera. Vi samlas och barnet som har hand om väderobservationen presenterar antalet grader, vind och väder. Detta ger både språklig träning, matematik och naturkunskap med de olika väderförhållandena. Sedan gör vi ett månadsdiagram så man kan följa vädret och vi gör också ett diagram över året. Det ger möjlighet att följa årets väderskiftningar i ett långt perspektiv, berättar Ann.
Hållbar utveckling – inte bara ett modeord
- För oss är hållbarhet att dagen som den ser ut här både är hållbar för barnen och oss. Det finns tid för både lek och vila och alla får mat under hela dagen, även för de som är här hela vägen till kl 18.30. Mellan de de intensiva aktiviteterna finns möjlighet till återhämtning, att man får lugnare stunder, kan få syssla, skapa och få leka i lugn och ro. Vi samlar också barnen och läser mycket, berättar Ann.
- De äldre barnen jobbar mycket med allemansrätten just nu. Vi tycker det här är ett bra sätt att arbeta och informera på ett lättsamt sätt om hållbar utveckling och även koppla det till vår likabehandlingsplan. När det gäller allemansrätten pratar vi om hur vi beter oss i närmiljö för att den ska hålla, inte bara för vår generation utan kommande. Man ska vara rädd och aktsam. Vi har plockat skräp och kopplat ihop det med skräpplockardagarna, och vi pratar mycket om varifrån maten kommer och vårt i köket försöker vi ha säsongsbetonad mat lagad från grunden. Vi försöker att inte slänga så mycket mat, den mat vi inte använder en dag kan användas igen. Vi odlar också våra egna grönsaker. Det är också ett sätt att visa barnen varifrån maten kommer. Matresterna lägger vi i komposten. Vi har precis tömt en av komposterna som stått i ett år, det var mycket mask i den och nu får den ge näring till våra odlingslådor här på gården.
Leken en viktig del
- Hållbar utveckling är ett inneord, men något som också står i vår aktuella läroplan. I den tas också leken fram som en mycket viktig del. Sedan tidigare finns matematik, språk, naturkunskap och teknik med och fysik och kemi. Där tycker jag vi har en stor fördel som har naturen så här nära. Det innebär att vi kan visa väldigt konkreta exempel hur det fungerar och lära ut på ett pedagogiskt sätt.
- I vårt nästa projekt ska vi plocka in fotosyntesen i lärandet. Där gäller det att läsa in sig för oss förskolelärare på det vi ska lära ut. Man får var lika nyfiken och vetgirig som barnen här, och ta reda saker och hjälpas åt, men det är en del av vårt roliga jobb med barnen tycker Ann.
Man kan följa eleverna och lärarna på Facebook sidan ”Skaftö Naturförskola”. Och just nu har man ett par platser lediga för barn 1-6 år.
Text & Foto: Margareta Anderberg