({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
Hund i Västsverige

Fotograf: Marcus Helmer Gustafsson

Ta med hunden på vandringsäventyr i Västsverige

Ta med din fyrbenta vän och upplev några av Västsveriges vackra vandringsleder. Här hittar du tips på fyra leder som erbjuder stor variation - kustnära vandring utmed Kuststigen, vandring genom kulturlandskap på Pilgrimsleden och Gotaledens varierande terräng som har sin start i centrala Göteborg samt vandring genom i sagolikt vildmarksområde.

 

FYRA VANDRINGSLEDER MED HUNDVÄNLIGA BOENDEN

Här nedanför hittar du utvalda etapper från varje led där det också finns hundvänliga boenden att checka in på för dig som vill förlänga din vandringupplevelse.

 

 

Vandringsupplevelse nära Göteborg

Gotaleden mellan Göteborg - Vårgårda

Gotaleden är en stadsnära vandringsled som är indelad i tolv etapper, över totalt 99 kilometer. Närheten till tågstationer utmed de olika etapperna gör det enkelt att anpassa vandringen som du vill. Naturen utmed leden är varierande och vacker med badvänliga sjöar, fantastiska utsiktsplatser och böljande landskap. Vill du ge dig ut på flerdagarsvandring med din hund så hittar du här nedanför tips på etapper med hundvänliga boenden utmed leden. 

Etapp 9: Västra Bodarna-Alingsås - Längs småvägar och skogsstigar, längsmed sjön Mjörn och förbi Nolhaga slott närmar du dig caféstaden Alingsås. 
Boendetips: Grand Hotel Alingsås, Alingsås

Fotograf: Jonas Ingman

 

Upplev kustnära vandring med din hund

 Kuststigen mellan Tjörn - Oslo

Kuststigen är kontrasternas vandringsled. Karga klippor och storslagen skärgårdsnatur varvas med pittoreska byar och historiska kvarlämningar. Från Tjörn i söder, längs Västkusten och hela vägen upp till Oslo sträcker sig Kuststigen.  Leden går från Tjörn till Oslo och är uppdelad på 38 etapper.

Etapp: Rundslinga Ljungskile - Start och mål för denna rundvandring är stationsplanen i Ljungskile. Här beskrivs vandringen motsols. Sträckan är dock märkt i båda riktningarna, så valet är ditt åt vilket håll den ska vandras. 
Boendetips: Villa Sjötorp, Lungskile

Etapp 11: Fiskebäckskil-Grundsund - Vandringen till Grundsund är en avstickare från den övriga delen av Kuststigen mellan Uddevalla och Sotenäs, och går på en del av Skaftölandet i Lysekils kommun.

Etapp: Skaftö Rundslinga - Denna led ligger i anknytning till etapp 10 och går på fina grusvägar. Leden tar dig till Östersidan som är ett gammalt samhälle som via en färja hänger ihop med Fiskebäckskil. Man kan alltså ta färjan till Fiskebäckskil men även vandra vidare på Kuststigen och ansluta till den södra delen av stigen som leder till Fiskebäckskil.
Boendetips: Slipens Hotel, Fiskebäckskil och Gullmarsstrand Hotell & Konferens, Fiskebäckskil

Fotograf: Lukasz Warzecha

Etapp 25: Rundslinga Bohus-Malmön - Fantastiska bad, stenhuggarhistoria och gott om små vikar och turkosa laguner.
Boendetips: Bohus-Malmön Pensionat, Bohus-Malmön

Etapp 22: Ramsvikslandet runt - Upplev Klippornas rike på Ramsvikslandet. En storslagen vandring med vidunderlig utsikt.
Boendetips: Ramsvik Stugby & Camping, Hunnebostrand

Etapp 24: Kungshamn-Tullboden - Idylliska kustsamhällen och en varierande natur. Från karga stenbrott till lummiga dalar.
Boendetips: Johannesviks Camping, Kungshamn

Fotograf: Lukasz Warzecha LWimages Studio

 

Pilgrimsvandra i kulturlandskap

 Pilgrimsleden mellan Falköping - Varnhem

Pilgrimsleden mellan Falköping och Varnhem i Skaraborg är en gemytlig led för hela familjen. Den 44 kilometer långa leden tar dig genom ett böljande kulturlandskap, passerar två medeltida klosterruiner och bjuder på det exklusiva och rika fågellivet runt Hornborgasjön. 

Etapp 1: S:t Olofs kyrka-Gudhem - Första delen går på gator genom Falköping stad för att via större stigar ta sig uppför Mössebergs sluttning och vidare över berget. Innan nedfart väntar ett par kilometer på slingrande stigar för att sista halvmilen via landsväg och lätt nedförsbacke ansluta till Gudhems kyrka.
Boendetips: Mössebergs Kurort, Mössebergs Camping och Stugby, Hotell Syfabriken, Konstnärsvillan B&B Löfwings Falköping

Etapp 2: Gudhem-Naturum Hornborgasjön - Denna sträcka karaktäriseras av lätt och flack vandring. Första delen går på skogsstigar, därefter landsväg för att avslutas på mjuka, lätt böljande stigar utmed Hornborgasjöns strand.
Boendetips: Konstnärsvillan B&B Löfwings, Falköping

Fotograf: Lukasz Larsson Warzecha - LWimages Studio

Etapp 3: Naturum Hornborgasjön-Varnhem - Sträckan går i huvudsak på mindre stig i skogsmark uppe på kanten av Sydbillingen. Turen inleds dock i öppna hagmarker innan rutten via en rejäl backe leder upp på berget. Avslutningen är lättgången innan du skymtar och når Varnhems klosterkyrka.
Boendetips: Konstnärsvillan B&B Löfwings, Falköping

Fler hundvänliga tips i vid Hornborgasjön:

 

Vandring i sagolikt vildmarksområde

Kroppefjällsleden

Den 54 kilometer långa Kroppefjällsleden är en riktig höjdare för dig som söker ett rejält äventyr i mörkgröna skogar. Här har du verkligen chansen att vandra ostört i ditt eget tempo utan att möta någon annan på flera timmar.

Etapp 1:  Källan–Dals Rostock - Är en mycket krävande del av Kroppefjällsleden och vill du ge dig ut på etappen rekommenderas att du är en van och erfaren vandrare. Etappen är 22, 1 kilometer lång och tar dig genom sex naturreservat genom lummig blandskog och över mossar, bäckar och tjärn. Den går på skogsstigar men även längs bland annat Karl den XII's väg.
Boendetips: Kroppefjäll B&B

Etapp 2: Kroppefjällsslingan - Här väntar en 32 kilometer lång led genom ett av Västsveriges största vildmarksområden. Landskapet är varierat och bitvis kuperat. Leden går genom högplatåer och skogbevuxna sprickdalar, längs mäktiga sjöar och mystiska tjärn. Etappen bjuder på utmanande vandring på flera sätt, speciellt i naturreservatet Ragnerusdsjöns branter är vandringen brant, men du belönas då också med magnifik utsikt över de Dalsländska skogarna och sjöarna.
Boendetips: Ragnerud

Både vid Kroppefjäll och Ragnerud så finns det även flera olika rundslingor som är kortare och som ofta går en del av Kroppefjällsleden. Ett exempel är Doktor Saedéns runda.

Fotograf: Jonas Ingman

 

Tänk på detta när du har med dig hunden i naturen.

  • Året runt gäller att ha uppsikt på hunden så att den inte förföljer vilt.
  • Under tiden 1 mars till 20 augusti måste du hålla din hund kopplad för att skydda däggdjur och fåglar som får ungar.
  • Hundar ska alltid vara kopplade i alla Sveriges nationalparker.

Läs mer om Allemansrätten

 

Guide till att resa med hund

Ta med hunden till Göteborg och Västsverige! Det finns mycket roligt att göra med hund och många platser välkomnar dig och din fyrfota vän lite extra. Här hittar du tips på hundvänliga upplevelser för dig som vill semestra med hund.

Fler campingupplevelser

Här hittar du tips och inspirerande artiklar om varför du ska välja Västsverige som din campingdestination.