Tre uppfriskande kallbadhus i Västsverige
Har du provat på den glödheta trenden med att kallbada? Vi har listat tre fantastiska kallbadhus i Västsverige där du kan njuta av uppfriskande bad i kombination med omklädningsrum och bastu.
Lysekils Kallbadhus
Kallbadhuset i centrala Lysekil är flitigt besökt av såväl Lysekilsbor som turister och har varit det sedan tidigt 1900-tal när det byggdes. Det salta havsvattnet utanför Lysekil sades på den tiden ha en helande effekt och Lysekil blev snabbt en populär plats för badsugna gäster.
Fotograf: Viktoria Drottz
Idag är det ett av Västkustens bäst bevarade kallbadhus. Herr- och damavdelningen har separata ingångar som delas av med ett plank. Här finns även en bastu som är öppen för alla medlemmar i föreningen Kallbadhusets Vänner, samt alla som löst en enkelbiljett. Välkommen till en oas mitt på Västkusten!
Ulricehamns Kallbadhus
Få städer i Sverige kan nog skryta med att ha ett så ståtligt kallbadhus som Ulricehamn har. På höga pelare reser sig två vackra tornbyggnader ur sjön Åsunden. Huset som nås från en lång brygga från strandkanten är med sitt centrala läge synligt från en stor del av Ulricehamn.
Fotograf: Ulricehamns Turistbyrå
Kallbadhuset i Ulricehamn har herr- och damavdelning, är öppet året runt, har bastu och här finns möjlighet att boka massage och behandlingar hos salong Mitt i sjön. Bra tillfälle om du vill kombinera spa med kallbadhus.
Strömstads Kallbadhus
Det nuvarande kallbadhuset i Strömstad invigdes 2005, men badtraditionen i området är betydligt äldre än så. Redan på 1700-talet fanns ett kallbadhus vid Bojarkilen, en bit norr om staden. Under 1800-talet byggdes ett nytt hus för kallbad i södra hamnen. Dagens kallbadhus hittar du längs strandpromenaden på en udde mitt i centrala Strömstad, strax bortanför kajen där Kosterbåtarna avgår.
Fotograf: Kristina Gillerstedt
Kallbadhuset har bastu och över innerbassängen finns ett generöst soldäck. Det finns också möjlighet att hyra bastun för privata sällskap.
LÄS MER: 18 söta och salta bastubad i Västsverige
Vanliga frågor och svar om kallbadhus
Vad är ett kallbadhus?
Kallbadhus är en badinrättning som gör det tryggare att bada i havet eller i sjöar. Kallbadhus är ofta enklare byggnader som upprättas på stränder, klippor eller ute i vattnet för att möjliggöra bad utan att oroa sig för stora vågar eller strömmar från det öppna vattnet. Kallbadhus började byggas i Sverige under 1800-talets början.
Hur fungerar ett kallbadhus?
Många kallbadhus är öppna för allmänheten och gratis, men det finns också de där du behöver betala en inträdesavgift eller bli medlem för att få använda till exempel omklädningsrum och bastu. Ta reda på vad som gäller där du vill bada.
Vem äger ett kallbadhus?
En del kallbadhus är kommunala medan andra drivs av privata aktörer eller ideella föreningar.
Vad är skillnaden mellan ett kallbadhus och ett varmbadhus?
Kallbadhus byggs i eller vid naturligt vatten utomhus. Varmbadhus är byggnader med bassänger som fylls med tempererat vatten. Ordet varmbadhus används nu för tiden sällan, men det är synonymt med det vi idag kallar för badhus, simhallar och äventyrsbad.
Måste man bada naken på kallbadhus?
Det finns lite olika traditioner och etiketter. Vissa kallbadhus förespråkar nakenbad medan andra tillåter badkläder. Saltholmens kallbadhus är ett exempel på ett nakenbad. Men i de flesta kallbadhus badar såväl män som kvinnor med badkläder.
Varför kallbada?
Fördelarna med att kallbada är många. Det kan stärka immunförsvaret, öka blodcirkulationen och kan frigöra endorfiner som gör oss piggare och gladare. Det är dessutom en rolig utmaning som kan ge mental styrka. Tänk på att alltid bada säkert och i sällskap med någon.
LÄS MER: Kallbadsexperternas tips till dig som vill testa kallbad
Vinterbad i Västsverige
Den iskalla hälsotrenden att kallbada har aldrig varit hetare och hälsofördelarna är flera. På portalen för vinterbad hittar du bland annat tips på badplatser, kallbadhus och bastubad i Västsverige samt kallbad.nu som guidar dig inför ditt nästa kallbad.