Dansa in våren vid Hornborgasjön
- Pål Johansson
I det gamla, vackra kulturlandskapet vid platåberget Billingens fot ligger en av Europas viktigaste fågelsjöar och våtmarker, Hornborgasjöns naturreservat. Sjön lockar varje år tiotusentals besökare, både flygburna och till fots. Trandansen är årets begivenhet och ett mäktigt skådespel att minnas för livet.
I mitten/slutet av mars börjar de första tranorna återvända från vintervistelsen nere i Spanien. Som i ett vingslag ändrar platsen skepnad från en vintersjö i dvala till en sprudlande mötesplats fylld av liv. Hornborgasjön är inte enbart en viktig och välbehövlig rastplats utan även landets största arena för tranornas dans. Det är här i sjöns södra del som de finner och dansar med sin partner i myllret av fåglar innan de lyfter och flyger vidare till sina häckningsplatser i norra Sverige. Peaken på omkring 20 000 tranor nås under första veckan i april, men tranorna brukar dröja sig kvar tills slutet av månaden. Tranornas ystra danssteg lockar varje vår över 100 000 besökare från när och fjärran.
Men det är givetvis inte bara de ståtliga tranorna som kan bevittnas vid Sveriges bästa fågelsjö. Platsen attraherar mängder av fågelarter som bland annat svanar, doppingar, gäss, änder och sothöns, som har sjön som sin rast- eller häckningsplats. Under våren och hösten, men även resten av året, ges goda möjligheter att få se flera arter av rovfåglar runt sjön. Brun kärrhök och fiskgjuse är vanliga inslag och har du tur kan du få se giganterna kungsörn och havsörn segla över landskapet. Vintertid kan du följa med på speciella vinterfågelhelger, då du får en chans att uppleva de rovfåglar som övervintrar vid Hornborgasjön. Och vill man inte enbart titta på fåglar på egen hand så arrangeras en lång rad olika naturaktiviteter per år i området.
Fotograf: Jonas Ingman
Sjöns historia och utseende är resultatet av generationer av västgötars svett och möda. I landskapet ser du spåren i form av de artrika ängarna och vackra stenmurarna. En stor del av skötseln av Hornborgasjöns strandängar och kulturlandskap sköts av kor som fridfullt betar i omgivningarna.
Svävande på pelare ute i den östra delen av sjön står den restaurerade informationsanläggningen naturum Hornborgasjön. Här kan du besöka den nya utställningen om sjöns historia, lära dig mer om områdets rika djur- och växtliv, köpa ett minne i souvenirshopen eller ta hissen upp till utsiktstornet innan du beger dig ut för att uppleva naturen på egen hand. Följer du spången ut på Fågeludden passerar du två gömslen där du med lite tur kan få se fåglar från riktigt nära håll. Naturum Hornborgasjön är också den naturliga startplatsen för flera av områdets vandringsleder som för dig ut i det vackra landskapet, exempelvis Pilgrimsleden Falköping – Varnhem.
Oavsett om du är ornitolog, fågelälskare eller bara gillar naturupplevelser utöver det vanliga så kan vi garantera att Hornborgasjön är värt ett besök.
Visste du att…
… våra förfäder kom till platsen redan för 10 000 år sedan?
… på 1930-talet var sjön nästan helt torrlagd p.g.a. flera sänkningar?
… på 1980-talet påbörjades en unik restaurering för att återskapa fågelsjön till det den är i dag?
… de senaste årens tranrekord sattes 3 april 2019 då 27 300 individer räknades?
… du kan få se både storskrake, spetsbergsgås och drillsnäppa vid Hornborgasjön?
… det under oktober 2015 räknades över 13 000 bläsänder i sjön?