({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
Besökare på Kata Gård

Fotograf: Lukasz Warzecha LWimages Studio

Pilgrimsvandring - Vandra längs Västsveriges pilgrimsleder

Intresset för pilgrimsvandring har ökat enormt de senaste åren. Många vill vistas ute i naturen och njuta av dess lugn, i kombination med god mat och boende. I Västsverige finns fyra pilgrimsleder.

 

Vad är en pilgrimsvandring?

Pilgrimsvandring är en gammal tradition där du vandrar i lugn takt till betydelsefulla platser. Det är en chans att ta en paus från vardagen och få nya perspektiv. Själva ordet pilgrim härstammar från latinets ”peregrinus” och betyder främling. Som pilgrim ger du dig av från det kända, mot det okända. På vägen får du ta emot nya erfarenheter, möten och insikter, ensam eller tillsammans med andra.

Vad som ger dig harmoni och ro kan bara du avgöra. Det beror på vem du är och vad du behöver just nu. Det handlar om att ta vara på olika miljöer och deras kvalitéer. Alla är vi olika och har olika preferenser och behov. En dag har du kanske behov av vidderna uppe på ett berg med vinden som blåser in med ny energi. Det kan kännas jobbigt, men det kan också kännas skönt. En annan dag kan vi ha behov av en sluten miljö som skogen där andras ögon inte ser.

Så ta dig ut hit och upptäck vad en pilgrimsvandring i Sverige kan ge just dig. Du kommer inte att ångra dig.

  

 

Pilgrimsleden Dalsland

Pilgrimsleden i Dalsland har en fascinerande historia att berätta. Och det är en berättelse som sträcker sig över 100 kilometer, från Vänersborg i söder till Edsleskog i norr. Här har otaliga pilgrimer genom åren färdats mot slutmålet Nidaros, numera känt som Trondheim, i Norge.

Läs mer om leden

 

 

Pilgrimsleden Falköping-Varnhem

En av de vackraste pilgrimslederna är den 44 kilometer långa leden mellan Falköping och Varnhem. Den går genom ett böljande kulturlandskap, passerar två medeltida klosterruiner och bjuder på det exklusiva och rika fågellivet runt Hornborgasjön. I vår mening, en perfekt vandringsled om du söker en paus från vardagen och nya upplevelser.

Läs mer om leden

 

 

Pilgrimsvandring i Göteborg - Pilgrimsleden Göta älv

När du ger dig ut på Pilgrimsleden Göta älv gör du en vandring i förfädernas fotspår. Vandringsleden är rik på kulturarv och går genom vacker natur i anslutning till Göta älv. Leden startar i Göteborg och slutar i Vänersborg. Var och en av etapperna har sin egen personlighet. Hitta en favorit eller gå alla.

Läs mer om leden

 

 

Pilgrimsleden Hjo-Kungslena

Denna historiska vandringsled tar dig från den idylliska småstaden Hjo vid Vätterns strand till den medeltida byn Kungslena. Längs med vandringen ser du kulturella, historiska och natursköna platser. Det finns gott informationstavlor där du kan läsa om bygden och livet förr i tiden.

Läs mer om leden

 

 

Pilgrimsleden Skara-Husaby

Leden startar vid den pampiga domkyrkan i Skara och går sedan norrut genom ett varierande landskap fullt av historiska servärdheter och vackra naturplatser. Längs vägen passerar du bland annat kurorten Lundsbrunn, en museijärnväg och en gammal biskopsborg innan du slutligen når Husaby kyrka vid foten av Kinnekulle.

Läs mer om leden

 

 

 

Grön återhämtning 

I naturen vilar vi – framförallt hjärnan. Här kan vi pausa och återhämta oss i den typ av miljö som vi från början är utvecklade för. Forskningen brukar prata om riktad och spontan uppmärksamhet.

Den riktade uppmärksamheten kräver mycket mer energi. Våra hjärnor går på högvarv och fattar många beslut dagligen. När vi kör bil, är på jobbet eller ska planera logistik för familjen, varav alla ingår i kategorin ”riktad uppmärksamhet”.

Den spontana uppmärksamheten, å andra sidan, är när vi bara tar in intryck med våra sinnen. Det kan vara att notera färger, former, dofter, hudförnimmelser, ljud och så vidare. Och det är just här naturen kommer in. Att vara i naturen och bara få vara, låta hjärnan, spontant, ta in intrycken och släppa på den riktade uppmärksamheten och alla vardagenmåsten. Naturen bidrar därmed till återhämtning och stressreducering.

Fotograf: Johan Törnroth

Pilgrim - ett förbud som fått nytändning

Att göra pilgrimsvandringar var vanligt redan under medeltiden, ända fram till mitten av 1500-talet då Gustav Vasa förbjöd vandringarna. Trenden har som tur är fått ett uppsving igen i modern tid. Numera är det oftast inte religiösa motiv som ligger bakom pilgrimsvandringarna. Istället kan det handla om en längtan efter naturen och att få en paus från den annars stressiga vardagen. Varför inte testa du också?

 

Du kanske även gillar