Pilgrimsleden Skara-Husaby – Lätt och sevärd vandringsled
Pilgrimsleden mellan Skara och Husaby är en trevlig vandringsled för dig som vill vandra på flackt och enkelt underlag och samtidigt upptäcka många historiska sevärdheter. Du passerar bland annat flera medeltida kyrkor, en anrik museijärnväg och kurorten Lundsbrunn.
Den 26 kilometer långa Pilgrimsleden Skara-Husaby bjuder dig som pilgrim på en otrolig resa genom Sveriges historia, med fokus på tiden då landet blev kristet. Det är en lättvandrad led där småstadsmiljöer varvas med skogsdungar och de öppna vidderna på Skaraslätten.
Leden tar dig från en medeltida kyrka till en annan, och däremellan väntar en rad platser med spännande historia. Du kan läsa mer om de mest sevärda platserna nedan.
Fotograf: Jonas Ingman
10 platser att se längs Pilgrimsleden Skara-Husaby
1. Skara domkyrka
Det går knappast att hitta en pampigare startplats för pilgrimsleden än domkyrkan i Skara. Kyrkan invigdes på 1150-talet och har trots krig och bränder stått ståtlig i snart ett millenium. De två tornen, även kända som ”Skara byxor”, är ett välbekant landmärke som syns på långt håll när du närmar dig stan. Visste du att Skara stift är Sveriges äldsta?
Skara domkyrka
2. Historiska Skara
Skara har förutom domkyrkan många historiska platser som är värda ett besök. Spana in Sveriges äldsta möbel, Suntaksstolen, på Västergötlands museum. Eller besök Veterinärmuseet där landets första veterinärskola anlades år 1775. Inne i Skara finns även Fornbyn som är ett friluftsmuseum med ett 30-tal byggnader som flyttats hit för att ge en bild av det gamla bondesamhället.
En annan intressant plats är det gamla biblioteket som ligger i en vacker tegelbyggnad mittemot domkyrkan. Där hittar du Sveriges äldsta bok, Skaramissalet, och en lek- och lärutställning under namnet Bokäventyret.
Tips! Du kan gå en temavandring genom dåtidens Skara med hjälp av karta och bilder från förr.
Västergötlands museum
Bokäventyret, gamla biblioteket
3. Kulturstaden Skara
Du som gillar konst och kultur kan spana in Sveriges största privata samling av Lars Lerin-konst på Skara Stadshotell. En kort avstickare från pilgrimsleden ligger även Skara Konsthotell där du hittar tavlor målade av svenska giganter som Carl Larsson, Anders Zorn, Jenny Nyström och Bruno Liljefors.
Om du gillar second hand kan du promenera längs ”Stråket” och titta in i flera trevliga butiker, bland annat Retro@home, Heddas och Värket Ateljé & Butik.
Skara Stadshotell
Skara Konsthotell
4. Kurorten Lundsbrunn
Ända sedan början av 1700-talet har hälsobrunnen i Lundsbrunn varit en källa till sundhet och välmående. Med tiden växte ett samhälle upp kring brunnen, och du kan fortfarande promenera kring flera av kurortens gamla byggnader, till exempel Brunnssalongen, Läkarvillan och Apoteksvillan. Idag finns Lundsbrunn Resort och Spa på platsen med restaurang, hotell och spa.
5. Museijärnvägen mellan Skara och Lundsbrunn
Den smalspåriga järnvägen mellan Skara och Lundsbrunn passeras på flera ställen utmed pilgrimsleden. Här gick tågen under nästan ett århundrade innan den sista godstrafiken lades ner på 1980-talet. Museijärnvägen trafikeras numera sommartid av ångtåg och rälsbussar för alla som vill ta en nostalgisk tur. Varför inte kombinera din vandring med en minnesvärd tågluff?
I det gamla lokstallet i Skara kan du dessutom besöka Järnvägsmuseet och lära dig mer om den anrika tågbanan.
6. Sörbodalens bäckravin
När du lämnar Lundsbrunn bakom dig väntar en av ledens vackraste sträckor, utmed Mariedalsån. Naturen här är lummigt grön med en blandning av gammal granskog, lövträd, mossor och vårblommor. Informationsskyltar guidar dig till naturreservatets olika arter.
Längst ner i ravinen slingrar sig en å och under sommaren infinner sig en nästintill tropisk känsla här med alla stora ormbunkar.
Tips! Vill du gå en längre tur i Sörbodalen kan du vandra Sörboleden, en tre kilometer lång rundslinga.
Sörbodalen
7. Mariedals slott
Från natur till kultur. På vandringen ut från Sörbodalens naturområde tornar pampiga Mariedals slott upp sig. Det är privatägt och inte öppet för allmänheten, men du kan se det vackra slottet från vägen. Det välbevarade barockslottet lät uppföras i mitten av 1600-talet utav Magnus Gabriel De la Gardie, en av Sveriges rikaste män på den tiden. Totalt ligger han bakom ett 30-tal slott och herresäten runt om i landet, bland annat Läckö Slott. Han ligger begravd i Varnhems Klosterkyrka som du kan besöka längs Pilgrimsleden Falköping-Varnhem.
Intill Mariedals slott ligger Våffelgaraget, ett sommaröppet café med goda våfflor och kaffe. Perfekt plats för en fikarast.
Fotograf: Jonas Ingman
8. Sankt Sigfrids källa
Sista delen av pilgrimsleden vandrar du med blicken mot Kinnekulle. Vid foten av berget ligger det lilla samhället Husaby som under tidig medeltid hörde till en av landets mest betydande platser.
Bredvid Husaby kyrka ligger Sankt Sigfrids källa. Myterna om källan är många, och vad som är helt sant är det ingen som vet. Men det sägs att detta är den källa där Sveriges första kristna kung, Olof Skötkonung, döptes av den engelska missionären Sigfrid. Det är därifrån källan fått sitt namn och den används faktiskt än idag vid dop.
Fotograf: Jonas Ingman
9. Husaby kyrka
Pilgrimsleden Skara-Husaby bjuder verkligen på en vandring genom historien, och vad passar då bättre än att avsluta med ännu en medeltida kyrka? Husaby kyrka med sitt spetsiga trippeltorn från 1000-talet är Sveriges första biskopskyrka, och den är lika vacker att beskåda utifrån som inuti.
Under 1300-talet tillkom kyrkans valv med målningar invändigt. Dessa lät dock överkalkas på 1700-talet, men togs fram vid en restaurering 1901. Vid koret finns de ursprungliga målningarna bevarade.
Husaby kyrka
10. Husaby biskopsborg
Officiellt slutar pilgrimsleden vid Husaby kyrka, men om du bara fortsätter några hundra meter längs vägen kommer du till Husaby biskopsborg. Den är byggd i flera etapper, förmodligen med start runt 1480. Borgen består av ett mäktigt tornrum med omgivande ringmur i sten och har fungerat som försvarsborg.
Tänk på att biskopsborgen ligger på privat mark med boende i närheten. Visa hänsyn.
Fotograf: Jesper Anhede
Fakta om leden
Längd: Leden är 26 kilometer
Tidsåtgång: Två dagar (en dag för snabbfotade vandrare)
Svårighetsgrad: Lättvandrad led på skogsstigar och grusvägar. Kort parti med kuperad stig genom Mariedalsåns naturreservat.
Terräng: Mestadels skogsstigar och mindre grusvägar, men även inslag av mindre asfaltsvägar.
Markering: Klassisk pilgrimsmarkering i form av det röda S:t Olofsmärket.
Kläder & utrustning: Bra vandringsskor, ryggsäck med matsäck, vattenflaska och kläder efter väder.
Insta-moments: Många, men lyckas du pricka in det gamla ångloket på museijärnvägen kan det bli årets bild!