Pilgrimsleden Hjo-Kungslena – Vandra från sjö till berg
Pilgrimsleden mellan Hjo och Kungslena är en idyllisk vandringsled som tar dig från trästaden Hjo över natursköna Hökensås till den medeltida byn Kungslena. Längs vandringen upptäcker du många historiska sevärdheter, fina badstränder och utsiktsplatser.
Den 44-55 kilometer långa Pilgrimsleden Hjo-Kungslena passar dig som vill ha en förhållandevis enkel vandring i varierande miljöer. Här kan du promenera i ditt eget tempo och vila benen när det passar dig.
Leden hör kanske inte till de mest välkända vandringslederna i Västsverige, men det betyder inte att den inte bjuder på spännande upplevelser. Tvärtom. På din vandring får du njuta av vackra sandstränder, ett internationellt prisat ysteri, milsvida utsikter och gammal bebyggelse med fascinerande historia. Du kan läsa mer om de mest sevärda platserna nedan.
Fotograf: Jonas Ingman
10 platser att se längs Pilgrimsleden Hjo-Kungslena
1. Pittoreska trästaden Hjo
Hjo är känd som trästaden vid Vättern och här hittar du kullerstensgator, sekelskiftesvillor, delikatessbutiker och en lummig stadspark som vetter mot Vättern.
Pilgrimsleden startar vid småbåtshamnen, och hur inleder man sin vandring på bästa sätt? Med en god glass såklart. Vid hamnen ligger två glasscaféer, Moster Elins Glass och Gula Paviljongen. Här kan du också spana in S/S Trafik som är en landets bäst bevarade ångbåtar.
Från hamnen tar du bron över Hjoån och vidare upp mot kyrkan, torget och sedan Strandpromenaden, som lokalt kallas för ”Hjovieran”. Här finns Sveriges längsta upplysta bänk och gott om tillhåll för ett svalkande dopp.
Tips! Söker du boende kan vi rekommendera STF Vandrarhem Villa Eira i stadsparken, Hotell Bellevue vid hamnen och Röda Stallet B&B som du går förbi söder om Hjo.
Hjo
2. Kyrkorna – pilgrimsvandrarens andra hem
De flesta som pilgrimsvandrar idag gör det nog mest för att komma ut i naturen, upptäcka nya platser och få motion. Men begreppet pilgrimsvandring har även en lång historia med andlig koppling, och en betydande del är alla kyrkor du kommer till. Längs Pilgrimsleden Hjo-Kungslena finns flera kyrkor där du kan söka tak över huvudet en stund, vila benen eller tända ett ljus och reflektera.
Hjo kyrka ligger mitt på torget, och på din vandring söderut från Hjo passerar du Norra Fågelås kyrka med sitt välbevarade klocktorn från 1363. Klämmesbo missionshus, Fröjereds kyrka och Hömbs kyrka är andra sevärda stopp. Och givetvis Kungslena kyrka som med sina tre kyrktorn har ett mycket karakteristiskt utseende.
Fotograf: Jonas Ingman
3. Göransnäsets badplats
Strax söder om Norra Fågelås kyrka finns möjlighet att stanna till vid den natursköna badplatsen Göransnäset. Här kan du doppa tårna i Vätterns klara vatten.
Det finns även en fin rundslinga att vandra vid Göransnäset. Slingan följer till stor del strandlinjen genom lummig lövskog och tar dig bort mot Almnäs Bruk och tillbaka. Hela slingan är cirka fyra kilometer lång.
Göransnäsets badplats
4. Almnäs Bruk
Almnäs Bruk är en anrik gård med rötter i medeltiden och fint läge vid Vätterns kant. På senare år har osttillverkningen satt gården på kartan. Här har det genom åren funnits flera ysterier, som tidigast under 1830-talet.
Dagens osttillverkning inryms i det gamla brännvinsbränneriet och all mjölk kommer från kor som betar på åkrarna kring Almnäs. Jordbruket är helt ekologiskt.
Osten ”Almnäs Tegel” har vunnit flera internationella priser och ”Wrångebäcksosten” har fått skyddad ursprungsbeteckning som första ost i Norden och är dessutom Sveriges äldsta registrerade ostvarumärke. Köp gärna med dig en bit ost från gårdsbutiken att njuta av under din fortsatta vandring.
Almnäs Bruk
5. Utsiktsplats Böjan
När du passerat Korsgården och väg 195 har du möjlighet att göra en kort avstickare norrut. Det rekommenderar vi absolut att du gör, då kommer du nämligen till utsiktsplatsen Böjan med en fantastisk vy över Vättern. Har du tur med vädret kan du se två tredjedelar av sjön, från Ombergs nordspets till Gränna i söder.
Här finns en bänk att vila benen på och tavlor med information om bygden. Avstickaren till utsiktsplatsen är 700 meter enkel väg och den är markerad med skyltar.
Fotograf: Jonas Ingman
6. Hökensås och Hållsdammarna
Stora delar av leden går längs öppna jordbruksmarker, men för dig som söker skogsvandring är sträckan över Hökensås en höjdpunkt. Här möts du av gran- och tallskogar och blåbärsris så långt ögat kan nå. Hökensås är ett mecka för blåbärsplockare.
Uppe på Hökensås finns ett pärlband av små skogssjöar som kallas för Hållsdammarna. Perfekt ställe att stanna till för en picknickfika.
Missa inte chansen att övernatta i unika tiny houses som ligger mitt i skogen ett par kilometer från leden. Läs mer och boka hos Inforest.
Tips! På vägen uppför Hökensås finns möjlighet att gå en rundslinga som tar dig förbi Hökensås Golfklubb där du kan äta en god lunch. Den alternativa slingan är cirka fem kilometer lång och du kommer ut på den ordinarie leden igen i höjd med Hållsdammarna.
Hållsdammarna
Inforest
7. Fröjereds badplats vid Tidan
En av alla små byar du kommer till längs pilgrimsleden är Fröjered i Tidaholms kommun. Genom samhället rinner ån Tidan som är ett populärt tillhåll för kanotpaddlare. Här finns en fin sandstrand och populär badbrygga. Under sommaren har kiosken och minigolfbanan öppet precis intill badplatsen.
Fotograf: Miranda Bergsten
8. Hömbs kyrkby
En allé av vildvuxna träd leder dig fram till den idylliska radhusbyn Hömb. Längs bygatans båda sidor radar röda trähus upp sig, vissa med gräsbevuxna tak. Stugorna är från 1600-talet och låg ursprungligen runt Hömbs kyrka, men flyttades i början av 1800-talet till sin nuvarande plats utmed bygatan.
Stugorna har historiskt sett fungerat som bostäder åt anställda på Kavlås slott som du vandrar förbi strax efter Hömb.
Fotograf: Jonas Ingman
9. Kungslena
Slutmålet för pilgrimsleden är Kungslena, eller bara Lena som socknen hette till en början, troligtvis från det fornnordiska ordet ”len” som betyder sluttning.
Efter att Kungslena gamla kyrka brändes ner vid ett slag år 1208 byggdes en ny som med sina tre kyrktorn är unik i sitt slag. Det mellersta av de tre tornen sägs symbolisera Birger Jarl. Sägnen berättar att Jarl bevistade högmässan i kyrkan tillsammans med kung Håkon av Norge och sin son Valdemar, Sveriges då omyndige kung, år 1258, och att de tre tornen restes efter det.
Titta gärna in i kyrkan och beundras av dess stora och detaljrika målningar. Från den gamla kyrkan finns dopfunten i sandsten från 1100-talet bevarad.
Fotograf: Jonas Ingman
10. Utsiktsplats Höge Klint
Har du krafter kvar i benen när du kommer fram till Kungslena rekommenderar vi att du gör en extrasväng upp till utsiktsplatsen Höge Klint på Varvsberget. Längs stigen kan du se lämningar av en fornborg och väl uppe, 315 meter över havet, har du en underbar utsikt över bygden. Till utsiktsplatsen är det omkring en kilometer och där finns ett vindskydd med grillplats.
Varvsberget är en del av Platåbergens Geopark och har genom åren förekommit under flera alias, bland annat Kungslenaberget, Fårdalsberget och Granberget.
Höge Klint
Fakta om leden
Längd: Leden är 44-55 kilometer lång beroende på vilken väg du väljer.
Tidsåtgång: Cirka 15 timmar (lagom för 2-3 dagars vandring)
Svårighetsgrad: Lätt. Enkel vandring mestadels på grusvägar och stigar.
Terräng: Asfalt, grusvägar, beteshagar och skogsstigar.
Markering: Klassisk pilgrimsmarkering i form av det röda S:t Olofsmärket.
Kläder & utrustning: För enstaka etapper behövs bra vandringsskor, ryggsäck med matsäck, vattenflaska och kläder efter väder. För hela leden krävs ombyten och planer för övernattning.
Insta-moments: Alla vackra trähus i Hjo, samt utsikten över Vättern.