Kroppefjällsleden – Vandring i sagolikt vildmarksområde
Vildmark med karaktär av fjällandskap – finns det verkligen nere i Västsverige? Jo men visst, om du besöker Kroppefjäll i södra delen av Dalsland. Här kan du vandra i nästintill orörda skogar med många små sjöar och vackra utsiktsplatser.
Den 54 kilometer långa Kroppefjällsleden är en riktig höjdare för dig som söker ett rejält äventyr i mörkgröna skogar. Här har du verkligen chansen att vandra ostört i ditt eget tempo utan att möta någon annan på flera timmar.
Längs leden passerar du många natursköna och historiska platser, små mytomspunna tjärnar och häpnadsväckande utsiktsplatser. I utkanterna av leden finns också möjlighet att göra kortare dagsutflykter.
Fotograf: Jonas Ingman
10 platser att se längs Kroppefjällsleden
1. Ett av Västsveriges största vildmarksområde
Det gigantiska naturområdet Kroppefjäll är ett av Västsveriges allra största vildmarksområde och bjuder på härlig natur i form av tallhedar, sjöar och en sprickdal. Visste du att Kroppefjäll i folkmun ofta kallas för ”Slättfjället”?
Tar du dig an hela Kroppefjällsleden kommer du att passera inte mindre än tolv olika naturreservat. Och alla har de sin säregna natur. Det finns till exempel ett unikt område med sällsynta ormbunkar i Svarvaretorpet och Mörttjärns naturreservat.
2. Bore kulle
Myterna och sägnerna kring Bore kulle (eller Borekulle som många säger) är nog lika många som klippväggarna kring kullen är höga. Några av sägnerna talar om jättar och underjordiska gångar.
Kanske var det jätten Bore som levde i en grotta inne i berget, eller att det en gång i tiden funnits en underjordisk gång mellan Bore kulle och ett berg i Dalskog. Vem vet?
Det historikerna tror sig veta är att det höga berget sannolikt har varit en samlingsplats för den omgivande bygdens befolkning i orostider under järnåldern. Det vill säga att Bore kulle i praktiken fungerat som en fornborg, en plats att försvara sig på.
Om du gör dig besväret att vandra upp till toppen möts du av en milsvid utsikt över Dalboslätten och Vänern i fjärran.
3. Karl XII: väg
Tvärs över Kroppefjäll går den vandringsled som fått namnet Karl XII:s väg. Här förmodas kung Karl XII och hans karoliner ha färdats på sin väg mot Fredrikstens Fästning i Norge år 1718. Leden var länge helt igenvuxen men i början på 1960-talet återupptäcktes den och vägen röjdes fram på nytt.
Karl XII:s väg börjar i Dals Rostock och samlöper med Kroppefjällsleden fram till Karolinerstugan, därefter fortsätter den ner mot Järbo Kyrka, medan Kroppefjällsleden svänger av söderut.
4. Flera fina vindskydd
Vad vore en klassisk vandringsled genom skog och mark utan sina fikaställen? Längs Kroppefjällsleden finns många natursköna platser att vila benen på, tända en mysig brasa eller till och med bädda ner sig för natten. Några konkreta exempel är vindskyddet vid Stora Husemadtjärnet och vindskyddet vid Svingsjön.
Bore kulle
5. Karolinerstugan
Vid Karolinerstugan kan du stanna till för en välförtjänt vilopaus. Stugan är öppen för alla, här finns en mulltoa och det går fint att övernatta om man vill. Du får gärna elda i vedspisen i stugan, men kom ihåg att hugga och fylla vedboden med samma mängd som du använt. Nedanför stugan vid den lilla Hästskotjärnen finns en mysig grillplats. Kom ihåg att städa efter dig om du nyttjar stugan och plocka med allt skräp.
Kika gärna i gästboken som ligger i stugan för att ta del av andra vandrares berättelser på Kroppefjäll, och givetvis är det roligt om du själv skriver en rad eller två.
6. Ragnerudsjöns branter – storslagen utsikt
Vi ska inte ljuga, du får allt kämpa en del för att vandra uppför den trixiga brantkanten intill Ragnerudsjön – en stigning på runt 100 meter – men tro oss, det är värt varenda droppe svett. Från toppen av naturreservatet har du en vidunderligt vacker utsikt över sjön och skogarna som omgärdar den.
Området är känt för sin rika växtlighet med vackra kontraster mellan mossig granskog, lövskog med ståtliga ekar, välkända blommor som blåsippa, liljekonvalj och nattviol, samt mer sällsynta arter som vippärt, underviol, trolldruva, hässlebrodd och ormbär.
7. Urskogen öster om Lilla Amboln
Det som slår en när man vandrar på Kroppefjäll är hur orörd naturen är. Här har skogarna fått härja fritt sedan urminnes tider. Vill du njuta av urskogen när den är som allra mäktigast behöver du göra en kort avstickare från leden bort till sjön Lilla Amboln.
Området öster om sjön anses av många vara en av de mest fridfulla platserna på hela Kroppefjäll.
Karolinerstugan
Ragnerudsjöns branter
8. Ragnerud Vandringsdestination
Det vimlar inte direkt av lyxhotell utmed Kroppefjällsleden, det är ju trots allt en vildmarksled. Men det finns några platser där du kan övernatta utan att behöva bära med dig eget tält eller sova i vindskydd.
Ragnerud Vandringsdestination är en av dessa platser. Den mysiga familjecampingen ligger naturskönt precis intill Ragnerudsjön och erbjuder stugboende för dig som är ute och vandrar. På området finns även en liten livsmedelsbutik och restaurang, samt bastu, minigolf, fiskemöjligheter och uthyrning av kajak, kanot och SUP. Här kan du också boka vandringspaket och hyra vandringsutrustning.
9. Kroppefjäll Bed & Breakfast
Kroppefjäll B&B är ett perfekt ställe att starta din vandring på. Det ligger precis vid norra änden av Kroppefjällsleden så om du bokar en natt här är du redo att börja vandra direkt på morgonen, efter frukostbuffén såklart. Kroppefjäll B&B erbjuder även färdiga vandringspaket. Bastu och fin badsjö hör till servicen och givetvis får din hund sova här också.
10. Doktor Saedéns runda
Strax intill Kroppefjäll B&B finns en charmig liten promenadstig på knappt 3 kilometer vars historia är ganska fascinerande. I början på 1900-talet byggdes Kroppefjälls Sanatorium i närheten av sjön Mörtetjärnen. Syften med huset var att skapa ett hem för vila och tillfrisknad för människor som drabbats av lungtuberkulos. Det var en noga vald plats med tanke på lugnet och den goda luften.
Sanatorieläkaren Carl Saedén anlade det som idag kallas Doktor Saedéns runda, en promenadstig genom skogen för att patienterna skulle komma ut och få frisk luft. Utmed rundan finns olika konstverk och monument att titta på, dessutom ett par fina utsiktsplatser. Det är än idag en vacker stig och konstverken finns kvar.
Ragnerud Vandringsdestination
Kroppefjäll B&B
Doktor Saedéns runda
Fakta Kroppefjällsleden
Längd: Leden är 54 km och går från Dals Rostock upp på Kroppefjäll där den gör en lång rundslinga. Den är uppdelad i två etapper.
Tidsåtgång: Leden passar bra som dagsetapper eller längre sammanhängande vandringar.
Svårighetsgrad: Utmanande.
Terräng: Mestadels skogsstigar.
Insta-moments: Många vackra utsiktsplatser.
Kläder & utrustning: För enstaka etapper behövs bra vandringsskor, ryggsäck med matsäck, vattenflaska och kläder efter väder. För hela leden krävs ombyten och planer för övernattning.
Att tänka på: Det kan vara blött i markerna och krävande vandring på många ställen. Var försiktig och ta med ombyten/torra strumpor även vid kortare dagsetapper.