Gotaleden - 10 goda stopp du inte får missa
Glöm trötta inplastade mackor och fabriksproducerade kondisbitar. Längs Gotaleden är en matrast eller fikapaus så mycket mer. Här finns flera caféer och restauranger som använder ekologiska och närproducerade ingredienser, och du serveras mat och fika som gör gott för både dig och naturen.
Gött läge längs Gotaleden
”Gött” kan kort och gott översättas till njutning. Och att vandra ska vara riktigt gött. Njut länge av dina vandringspauser, oavsett om du kokar ditt eget kaffe över öppen eld eller besöker ett av Gotaledens gemytliga caféer.
Här har vi samlat 10 riktigt goda stopp längs Gotaleden:
1. Stopp med storstadspuls
Ta din matsäck upp till vindskyddet ”Gött läge” på Getryggen. Denna vidsträckta urbergsplatå strax ovanför Skatås bjuder på milslånga vyer över storstaden. Ett svårslaget lunchsällskap.
Instagramtips: Vyn från Getryggen bjuder såklart på ett perfekt instagram-moment. Vid några platser längst i norr, kan man vid riktigt klara dagar se ända till havet.
Fotograf: Jonas Ingman
2. Pausa på Poppels
Det lilla lokala bryggeriet Poppels i Jonsered har med stor hantverksskicklighet lyckats bli Sveriges största ekobryggeri. Här kan du få en guidad tur genom bryggeriet, delta i en ölprovning eller bara njuta av fantastiska smakmatchningar mellan öl och mat.
Instagramtips: Passa på att fotografera den anrika bruksmiljön runt Poppels.
3. Återhämtning i trädgårdscaféet
Gillar du blommor? Sätt av lite tid till Jonsereds Trädgårdar. Strosa runt i de lummiga labyrinterna och i de vackra trädgårdskvarteren som är en fri tolkning av den 1800-talsträdgård som tidigare låg här. Avsluta med ett besök i det charmiga trädgårdscaféet där såväl fikabröd som färgsprakande sallader och enklare lunchrätter serveras.
Instagramtips: Låt den ståtliga herrgårdsbyggnaden skymta fram bakom de vackra blomsterarrangemangen i trädgården.
Fotograf: Monika Manowska
4. Historiskt på herrgården
Vill du ta en längre paus i historisk miljö är Aspenäs Herrgård ett perfekt val. Mys framför den öppna spisen i biblioteket eller njut av ett glas i vinkällaren innan du äter middag i den vackra herrgårdsrestaurangen. Här prioriterar köket årstidernas råvaror som ofta är närproducerade och ekologiska. Efter middagen kan du övernatta på herrgårdens hotell.
Pausa på er natursköna vandring längs Gotaleden och lär er spännande histora om byggnader och fascinerande arkitektur runt Lerum och Stenkullen.
Instagramtips: Fånga kvällsljuset över Herrgården. Eller det tidiga morgondiset över sjön.
5. Vedeldad matmagi
Även Jernbruket i Floda är ett utmärkt val för den hungrige vandraren. Stig in i den speciella restaurangen som är inhyst i ett gammalt magasin, som en gång tillhörde Floda Järnbruk. En stor del av maten tillagas på den vedeldade grillen. Köttet köps från lokala bönder och många av grönsakerna kommer från Jernbrukets egna odlingar. Här kan du också njuta av öl från utvalda hantverksbryggerier.
Instagramtips: Fota maten som är både vacker och genuin. Eller din nya lokala favoritöl, så att du minns den!
Fotograf: Nicke Johansson
6. En lunch i anrik slottsmiljö
På Nääs Slott kliver du rakt in i 1800-talet. Sedan slottets sista privata ägare dog 1898 har ingenting förändrats här, tekopparna står fortfarande framdukade och sängarna är bäddade på samma sätt. En mycket speciell miljö väl värd en vandringspaus under en guidad visning. Såklart finns det riktigt vällagad mat här också: i Nääs Slottsbod med tillhörande Kaffestuga kan du avnjuta en smakrik sopplunch eller 7 sorters kakor och goda bakverk.
Instagramtips: Ströva runt i den vackra slottsparken och fota den höga änglagungan med slottet i bakgrunden.
7. Stanna upp i spinneriet
Precis intill sjön Sävelången ligger området Nääs Fabriker, ursprungligen ett bomullsspinneri från 1800-talet. Här kan du ta en kort paus. Eller bli kvar ett par dagar. Det är nämligen lätt att förälska sig i hotellrummen med över fem meter i takhöjd och en fantastisk utsikt över sjön.
För att inte tala om den stora, stämningsfulla och vackra glasverandan där frukost, lunch och middag serveras. I området finns också ett badhus med olika bastukoncept och varma utomhusbad med bryggor ut i sjön. En paus för både kropp och själ.
Instagramtips: Föreviga de rustika fabriksmiljöerna och de varsamt renoverade fasaderna på bild. Eller bege dig upp till hotellets terrass för att fånga den fantastiska solnedgången över sjön.
Fotograf: STUDIO KIM SVENSSON AB
8. Kafébesök i fikats huvudstad
Självklart ska vandringen innehålla en fika i staden som är känd som Sveriges fikahuvudstad, Alingsås. Här finns många mysiga caféer: White Guide har utsett både Ekstedts Bageri & Café och Nygrens Café till Sveriges bästa kaféer. På Ekstedts bakas allt från grunden med fokus på det traditionella hantverket, välj bland klassiska svenska småkakor, kondisbitar och bakelser. På Nygrens kan du slå dig ner i de röda sammetssofforna och njuta av hembakade bröd, bakverk och maträtter.
Instagramtips: En av Alingsås vackraste platser är Piren på spetsen av Playa Mjörn. En fotopromenad hit är perfekt efter din fikapaus.
Fotograf: Jonas Ingman
9. Tågstopp på Nolbygården
Strax utanför Alingsås, cirka 2 km från ledens start/slut ligger Nolbygårds Ekobageri. Deras stora brödbuffé är värd en omväg: njut av nybakt bröd med pålägg från lokala och regionala leverantörer. Prova till exempel Wrångebäcksosten från Almnäs Bruk eller älg-, hjort- och fårköttet från närliggande Holma Gård.
I trädgården finns dessutom en gammal rälsbuss. Packa fikakorgen och kliv ombord i den mysiga vagnen med gröna plyschsäten för en annorlunda paus.
Instagramtips: Ta vandringens roligaste pausbild i den gamla rälsbussen.
10. Middag på lantliga Dahlbogården
Mitt emellan Alingsås och Vårgårda ligger Dahlbogården Event & Rum där du kan stanna till för en välsmakande matpaus eller för att övernatta. Den lantliga gården har varit i familjens ägo sedan mitten av 1900-talet och är ett riktigt charmigt stopp längs din vandring.
På Dahlbogården serveras lunch på vardagar, fika på lördagar och en klassisk söndagsmiddag mot slutet av veckan. Menyn består framför allt av fisk och skaldjur.
Instagramtips: En gång i månaden bjuds det in till Afternoon Tea på Dahlbogården. Snittar, scones och festliga bakverk är några av godsaker på buffébordet.
Fotograf: Dahlbogården Event & Rum
Se filmen om Gotaleden!
Fakta Gotaleden
Längd: 99 km, uppdelad på 12 etapper från Göteborg till Vårgårda.
Tidsåtgång: Cirka 25 timmar effektiv vandring utan pauser. Hela leden tar ca 3-4 dagar att vandra.
Svårighetsgrad: Från lätt till utmanande – olika nivåer för olika etapper.
Terräng: Skogsstigar liksom grus- och asfaltvägar.
Insta-moments: Fånga naturens vackra färgskiftningar: från vårens gröna nyanser till höstens röd-gula färgfest.
Kläder & utrustning: För enstaka etapper behövs bra vandringsskor, ryggsäck med matsäck, vattenflaska och kläder efter väder. För hela leden krävs ombyten och planer för övernattning.
Att tänka på: Ha bra strumpor. Skaffa dig ett gäng strumpor avsedda för just vandring och trekking. Om du ska gå på dagstur, välj mellan att vandra en etapp, eller kombinera flera etapper för en längre tur. Gotaleden passerar flera tågstationer mellan Göteborg och Alingsås, så det är enkelt att ta tåget dit du vill börja vandra.
Vandringsvänliga boenden: Här hittar du boenden utmed Gotaleden.