({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av
Kvinnor vandrar på Biosfärleden

Fotograf: Melanie Haas

Biosfärleden – Vandring i unikt naturområde

Biosfärleden är en vandringsled som går längs Vänerns södra kant, mellan Mariestad och Läckö Slott. Leden tar dig genom ett vackert och varierande landskap med utsiktsplatser, skärgård, mysiga stadskärnor, historia, caféer och välbevarade skogsområden.

Den 140 kilometer långa Biosfärleden passerar flera samhällen och städer, men är framför allt en naturnära led. Oavsett om du väljer att göra en flerdagarsvandring eller kortare dagsutflykter så finns det spännande platser att utforska och många sevärdheter att bocka av.

Vad är ett Biosfärområde?

2010 blev Vänerskärgården med Kinnekulle officiellt utsett till ett Biosfärområde av Unesco. Det innebär att området ska fokusera på hållbar utveckling genom lokal samverkan, långsiktig samhällsutveckling och bevarande av den biologiska mångfalden.

Fotograf: Melanie Haas

 

10 platser att se längs Biosfärleden

1. Läckö Slott

Det är svårt att inte förundras över Läckö Slott och dess omgivningar. Barockslottet har utsetts till Sveriges vackraste och ligger på en udde i Ekens skärgård. Intill Läckö hittar du även en grönskande slottsträdgård och naturum Vänerskärgården Victoriahuset. Här börjar eller slutar Biosfärleden beroende på vilket håll du väljer att vandra.

 

2. Spikens fiskeläge

Den mysiga fiskehamnen i Spiken hör till en av Europas största insjöhamnar. Här kan du äta god mat, svalka dig med en glass och titta in i flera små butiker (främst öppna under sommarhalvåret). Har du möjlighet bör du absolut provsmaka ortens specialitet, löjrom, förslagsvis på Restaurang Sjöboden.

Varför inte köpa med dig nyrökt fisk från något av rökerierna i Spikens hamn och göra en picknick på bryggan?

 

3. Utsikten från Råda Vy

Utsiktsplatser finns det gott om längs leden, inte minst uppe på Kinnekulle. Men vi tänkte att vi skulle tipsa om en annan vy, nämligen den från Råda Ås strax sydost om Lidköping. Härifrån kan du blicka ut över Kinnekulle med Lidköpings stadskärna i förgrunden. Det finns bra informationsskyltar vid utsiktsplatsen som berättar om landskapet du har framför dig.

 

4. Porslinsstaden Lidköping

Lidköping är den största staden du passerar när du vandrar Biosfärleden. Och du går verkligen genom hela staden, från ena kanten till den andra. Lidköping är kanske mest känt som en porslinsstad med Rörstrand Museum i spetsen där du kan botanisera i 300 år av svensk porslinshistoria. Och även om du inte hinner besöka museet kan du fortfarande ta del av historien, på nya stadens torg finns nämligen offentliga utsmyckningar i porslin.

Vi kan även rekommendera Vänermuseet som har flera spännande utställningar om stadens historia.

Passa på att stanna till för en fika. I stadskärnan ligger det ett café i nästintill varje kvarter.

Spikens fiskeläge.

Läckö Slott.

Rörstrand Museum.

 

5. Platåberget Kinnekulle

Kinnekulle utgör, tillsammans med flera andra platåberg i Skaraborg, Platåbergens Geopark som blivit utnämnd till Sveriges första Unesco globala geopark. Det är framför allt de olika lagren av bergarter som gör Kinnekulles natur så unik och vacker.

Flera av skogsområdena på Kinnekulle är klassade som naturreservat för att bevara den speciella naturen och dess särart. Ett naturreservat som är värt att lägga på minnet inför din vandring är Västerplana Storäng. Här möter du en markant sandstensbrant som stupar nästan lodrätt ner mot Vänerns strand.

 

6. Stora Stenbrottet – Kinnekulles ”Grand Canyon”

Det stora stenbrottet är kanske Kinnekulles mest populära sevärdhet. De undre lagren av kalksten sträcker sig omkring 400 miljoner år tillbaka i tiden, så det är verkligen en återblick genom historien. Stenbrottet är 40 meter djupt och förutom den imponerande utsikten så finns i mitten en liten fiskesjö med inplanterad regnbågsöring (fiskekort krävs).

Lokalt har det stora stenbrottet på Kinnekulle fått namnet ”Lilla Grand Canyon”. Och det är inte så konstigt med tanke på hur de branta bergskanterna skiftar i färger från rödbrun till beige. Förtrollande vackert!

 

7. Hellekis Säteris vackra trädgård

Uppe på Kinnekulle ligger Hellekis Säteri med anor från medeltiden. I den omfattande besöksträdgården kan du se årstidens växlingar från vårens lökväxter till höstens färgexplosion. Njut av perenner och en doftande rosenträdgård med gammaldags rosor, samt ovanliga träd som valnöt, kastanj, poppelmagnolia och ginkgo.

Det vackert ljusgula bostadshuset är privat, men trädgården, caféet och restaurangen är ett populärt depåstopp för vandrare.

Kinnekulles "Grand Canyon".

Hellekis Kök & Trädgårdscafé.

Mörkeklevs grotta på Kinnekulle.

 

8. Qvarnstensgruvan i Lugnås

Det var länge sedan hackornas slag mot Lugnåsberget tystande, men än idag är den gamla kvarnstensgruvan utanför Mariestad en spännande plats. Om du vågar kan du gå en guidad visning under jorden och spana in 800 års hårt gruvarbete.

Det finns även mycket att se uppe i dagsljuset, bland annat flera dagbrott, ett litet museum och café. Tänk på att kolla öppettiderna om du har tänkt stanna till för en fika eller guidning.

OBS! Etapp 9 mellan Mariestad och Lugnås är delvis avstängd på grund av ombyggnation av väg E20, fram till sommaren 2025. Läs mer på West Sweden Trails hemsida.

 

9. Gamla Stan i Mariestad

I kvarteren runt Mariestads mäktiga domkyrka ligger många fina gator med kullerstenar, trähus och charmiga innergårdar. Bebyggelsen är från 1700- och 1800-talet och på många av husen sitter skyltar med information om husets historia, arkitektur och ibland vem som bott där tidigare. Sommartid ges guidade stadsvandringar.

Visste du att Gamla Stan i Mariestad är klassad som en av Sveriges tio bäst bevarade stadskärnor?

En kort bit från Gamla Stan går Biosfärleden ut på Ekudden, ett naturreservat som omges av Vänern och ån Tidan. Riktigt vackert område!

 

10. Kinnekullebanan – Sveriges vackraste tågsträcka

Det kanske känns konstigt att tipsa om en järnväg när man listar sevärda platser utmed en vandringsled, men vi kunde inte låta bli. Kinnekullebanan har blivit utsedd till Sveriges vackraste tågresa och löper bland annat längs Vänerkanten på Kinnekulles västra sida.

Utmed sträckan ligger ett pärlband av pittoreska tågstationer, vilket gör att det är supersmidigt att kombinera tåg och vandring på ett unikt sätt.

Qvarnstensgruvan i Lugnås.

Kinnekullebanan.

Mariestad.

 

Fakta Biosfärleden

Längd: Leden är 140 km och går mellan Läckö Slott och Mariestad. Den är uppdelad på nio etapper.

Tidsåtgång: Leden passar bra som dagsetapper eller längre sammanhängande vandringar.

Svårighetsgrad: Från lätt till medel – olika nivåer för olika etapper.

Terräng: Mestadels skogsstigar och mindre grusvägar, men även inslag av samhällen med asfaltsvägar.

Insta-moments: Många! Alltifrån Läckös slottsträdgård till Stora Stenbrottet på Kinnekulle.

Kläder & utrustning: För enstaka etapper behövs bra vandringsskor, ryggsäck med matsäck, vattenflaska och kläder efter väder. För hela leden krävs ombyten och planer för övernattning. 

Att tänka på: Vissa partier uppe på Kinnekulle innefattar branta partier som kan vara halkiga vid blött väder. Var försiktig och ta med ombyten/torra strumpor även vid kortare dagsetapper.

Vandringsvänliga boenden: Här hittar du boenden utmed Biosfärleden.

Biosfärledens hemsida

Du kanske även gillar