({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
Kvinna som vandrar i vintrigt landskap.

Fotograf: Katja Ragnstam

Vintervandring – 10 leder att vandra på vintern

Att vandra under vinterhalvåret kan vara helt magiskt. Om du dessutom kombinerar vandringen med ett värmande fika- eller matstopp blir det extra mysigt. Så på med vinterkängorna och ge dig ut på vacker vintervandring i Västsverige!

Vi har valt ut ett gäng vandringsleder som lämpar sig för just vintervandring. Längre ner på sidan hittar du dessutom tips på saker som är extra viktiga att tänka på när du vandrar på vintern.

 

1. Vinterpromenad på Vänga mosse


Att ge sig ut på en stor mosse under vintern kanske inte känns helt klockrent, men bara lugn. En stor del av vandringsslingan går på breda träspänger som är enkla att gå på. Ute på mossen väntar ett öppet landskap som ger en härlig fjällkänsla, trots att man befinner sig mitt i Västergötland.

Vänga mosse ligger strax norr om Borås och bara en halv kilometer från vandringsleden hittar du Vänga Kvarncafé med anor från 1800-talet. Kliv in i den charmiga kvarnbyggnaden för en lunch eller en värmande kopp kaffe med dopp.

Längd: 5 km.

Lämplig startplats: Öster om mossen finns en parkeringsplats. Närmaste busshållplats är 600 meter bort.

Vänga mosse vandringsled

 

2. Gotaleden, etapp Lerum-Floda


Kliv av pendeltåget från Göteborg när det stannar till vid Lerums station. Härifrån väntar några timmars lugn vandring på Gotaleden utmed den natursköna Säveån. Längs etappen finns ett flertal mindre broar och spänger där det kan vara halt om det är minusgrader ute, så ta det extra försiktigt där.

Känner du dig frusen? I Floda ligger The Tannery Club som vid sidan av sina ordinarie träningsaktiviteter även erbjuder bastu och skönt loungehäng. Vinterbadare har bara några steg från bastun ner till bryggan vid Säveån för ett piggt dopp.

I Floda kan du sedan hoppa på pendeltåget tillbaka till Göteborg igen, hur smidigt som helst! Sök efter aktuella tågtider i Västtrafiks app To Go.

Längd: 9 km.

Lämplig startplats: Lerums tågstation.

Gotaleden

 

3. Trollstigen på Billingen


Platåberget Billingen i Skövde är känt för sina snörika vintrar. Därför får du räkna med att det tar omkring 3-5 timmar om du vill vandra hela Trollstigen när snön har lagt sig. Utmed vandringen passerar du bland annat Rhododendrondalen, Ryds grottor och såklart det charmiga Skogsmulleriket med sina små hyddor och lekfulla historier.

Det finns gott om grillplatser på Billingen så det kan vara värt att släpa med sig en ryggsäck med värmande picknickmat. I Billingecenter kan du köpa praktiska vedpåsar att ta med dig på din vandring. Här hittar du även värmestuga, bastu, omklädningsrum och sportbutik.

Vill du övernatta på Billingen så finns både Hotell Billingehus och Billingens stugby och camping.

Längd: 12 km (avkortningsbar till 8 eller 3 km).

Lämplig startplats: Billingebadet, här finns både bilparkering och busshållplats.

Trollstigen

 

4. Bohusleden, etapp Stensjön-Skatås


Att ta spårvagnen eller bussen till Skatås i östra kanten av Göteborg är varken svårt eller särskilt tidskrävande. Väl på plats finns nästintill obegränsade möjligheter till en mängd olika friluftsaktiviteter. Vi rekommenderar en härlig vintervandring med start i Skatås där du kan kliva på Bohusleden söderut.

Ganska snart kommer du fram till Stora Delsjön som bjuder på sjönära vandring med fina vyer. Den långa träbron över sjöns södra del är ett givet Instagram-stopp. Fortsätt förbi Boråsvägen, via sjön Norra Långevattnet till etappens slutmål – Gunnebo Slott & Trädgårdar vid Stensjön.

Unna dig något gott på Gunnebo Kaffehus. Här finns ekologisk fika och riktigt god mat. Har du tid borde du också ta en promenad i slottsträdgården. Bussen tillbaka till Göteborg går från Stensjöns norra sida som du passerade på väg in till Gunnebo.

Längd: 8 km.

Lämplig startplats: Skatås motionscentrum.

Bohusleden

 

5. Vandra en bit av Åsundenleden


Vid Lassalyckan i Ulricehamn finns flera motionsspår, plus att den vackra Åsundenleden passerar genom området. Hela leden, som är nästan fem mil, går ett varv runt sjön Åsunden och tar flera dagar att vandra, men det går att göra kortare varianter.

Från Lassalyckan följer du ledens orangea stolpar norrut. Du går förbi golfbanan, genom utkanten av Ulricehamn, förbi Hotell Nyboholm innan du når Prångens Camping vid Åsunden. Här viker du av från leden och går söderut längs med vattnet.

Vid Ulricehamns Kallbadhus finns en värmande bastu, kanske vill du rent av prova på att vinterbada? Därefter går du förbi Hotell Bogesund och tar sedan bussen från Ulricehamns busstation tillbaka mot Lassalyckan (hållplats Sanatorievägen). Det är cirka 2-3 kilometer om du hellre promenerar.

Väl tillbaka vid Lassalyckan kan du värma dig framför brasan inne på Hotell Lassalyckan, där det också väntar välförtjänt fika eller mat. Vill du ha mer vinterupplevelser så kan du hyra längdskidor och ge dig ut på Lassalyckans fina skidspår.

Längd: 6 km.

Lämplig startplats: Lassalyckans friluftsområde, Ulricehamn.

Åsundenleden

 

6. Kroppefjäll i Dalsland


Få platser i södra Sverige kan skryta med så vacker vildmarksterräng som dalsländska Kroppefjäll. Från parkeringen vid Ragnerud Vandringsdestination kan du välja mellan flera olika rundslingor. Är du osäker på vilken som passar dig bäst kan du höra med personalen på campingen.

Vill du ha ett riktigt äventyr så rekommenderar vi att du går en bit av Kroppefjällsleden som tar dig upp på fjället i naturreservatet. Hela leden är för lång för att hinna med under en dagstur, framför allt på vintern, så du får räkna med att vända tillbaka samma väg efter ett tag.

Ragnerud Vandringsdestination har det mesta en trött vintervandrare kan behöva. God mat, kaffe med dopp, värmande bastu och säng för natten.

Längd: 2-6 km.

Lämplig startplats: Ragnerud Vandringsdestination.

Kroppefjällsleden

 

7. Göteborgs skärgårdsled på Hönö


Skärgården är lika vacker sommar som vinter. Eller ja, kanske allra vackrast under en riktigt krispig vinterdag. Då är det perfekt att ta med en god vän eller hunden på färjan över till Hönö för en skön vinterpromenad. Du kan starta vandringen direkt vid Hönö färjeläge.

Ledens första etapp följer Hönös sydöstra kant, över strandängar och förbi flera mindre havsvikar. Om du vill kan du gå extraslingan ut på Fotö (cirka 5 kilometer), men tänk på att det kan vara halt på klipporna längst ut på ön.

När du kommer fram till Hönö Klåva kan du hoppa på bussen tillbaka till färjan och Göteborg, men inte utan att ha ätit en bit mat. Skafferiet på Skärgårdshotellet Hönö är öppet året om och Tullhuset, Lilling Cottage samt Franses Skärgårdspub har öppet februari till december. Väldigt mysiga ställen allihop!

Du kan såklart fortsätta vandra skärgårdsledens andra etapp som tar dig genom Ersdalens naturreservat och till slut över bron till Öckerö om du vill.

Längd: 5 km (eller 10 km om du går via Fotö).

Lämplig startplats: Hönö färjeläge.

Göteborgs skärgårdsled

 

8. Vinterpromenad runt Dyrön


Denna charmiga lilla ö mellan Tjörn och Marstrand är populär att besöka året om. Under vintern är det kanske främst bastun som lockar. Bastun är läckert placerad precis vid havet och har blivit utsedd till Sveriges finaste eluppvärmda bastu. Den kan bokas av vem som helst.

Vintervandringen då? Jo, Dyröleden tar dig ett helt varv runt ön med vackra skärgårdsvyer åt alla håll. Leden går på bergiga stigar och är ganska svårvandrad, framför allt om det är halt. Så tänk på att ha ordentliga vinterskor med bra grepp, eller välja en enklare led om du är osäker.

Båtarna ut till Dyrön går antingen från Rökan på väg ut mot Marstrand eller från Rönnäng på Tjörn. Sök din resa i Västtrafiks app To Go.

Längd: 5 km.

Lämplig startplats: Dyröns södra eller norra hamn.

Dyröleden

 

9. Tofta vandringsleder


Tofta naturreservat är ett vackert kustlandskap i västra delen av Kungälvs kommun. Här finns flera slingor att välja på. Vissa av lederna går precis vid havet med flera utsiktsplatser med bänkar och bord för medhavd picknick. Tänk på att stigarna uppe på klipporna kan vara halkiga om det är minusgrader ute, så då kan det vara bättre att välja någon av slingorna som går på grusvägar.

Under helgerna kan du värma dig och äta god mat i restaurangen på Tofta Herrgård. Gårdens historia sträcker sig flera hundra år tillbaka i tiden och omgivningarna är väl värda ett besök. Du kan övernatta här om du vill leva herrgårdsliv ett par dagar.

Längd: 1-5 km.

Lämplig startplats: Tofta Herrgård.

Tofta vandringsleder

 

10. Koöns vandringsleder vid Marstrand


Den klassiska skärgårdspärlan Marstrand känner nog många till, men vi skulle vilja slå ett extra slag för Koön. Det är den större ön som du kommer till strax innan Marstrand. Faktum är att en stor del av Marstrands samhälle ligger på just Koön.

Koön har flera vandringsslingor. Under vintern rekommenderar vi den blåa leden som har något enklare underlag, men en mild vinterdag så är den svarta slingan ute på klipporna också trevlig.

Innan du påbörjar vandringen kan du köpa med dig supergott fikabröd hos Bergs Bageri på Koön, som ligger bara några hundra meter från parkeringen/busshållplatsen.

Bästa sättet att avsluta en vintervandring då? Såklart att checka in på Marstrands Havshotell med spa, varma pooler och ljuvlig mat.

Längd: 2-5 km.

Lämplig startplats: Danske Sten parkering och busshållplats.

Koöns vandringsleder

 

Tips för vintervandring i Sverige

När är det bäst att vintervandra?

  • Du kan vandra året om, men tänk på att det är begränsat med ljusa timmar under vinterhalvåret. Du behöver därför planera din vandring väl och inte göra för långa dagsetapper. Tänk på att tempot ofta blir långsammare under vintern eftersom det kan vara halt eller snöigt.
  • Kika en gång extra på vädret innan du vandrar och anpassa vandringen utefter det. Har det varit minusgrader ute så blir det snabbt halt. Då kan det vara bättre att välja en kortare vandring och undvika leder som går på klippor.
  • Många av vandringslederna ligger i närheten av tåg- eller busstationer. Sök din resa i Västtrafiks reseplanerare eller i appen To Go.

Fotograf: Roger Borgelid

Kläder och skor för vintervandring?

  • Klä dig enligt lager på lager-principen. Då kan du enkelt ta av ett plagg så att du inte svettas i onödan och blir blöt och börjar frysa. Du kan även sätta dig på mer kläder när du stannar och tar rast. Underställ är bra om det är kallt ute.
  • Kängor med bra grepp och ett par sköna strumpor. Det är alltid bra att ha ett par extra sockar med sig ifall du blir blöt om fötterna.
  • Ett tips är att ha två mössor med dig om det är riktigt kallt ute. En tunnare när du rör på dig och en tjockare att sätta på dig när det är dags för paus.

 

Vilken utrustning behövs för vintervandring?

  • Pannlampa kan vara bra att ha med sig, skymningen kommer ofta snabbare än du anar.
  • Sittunderlag är aldrig fel, och såklart något gott och energigivande för fikapausen. Gärna något varmt i din termos.
  • Glöm inte vatten. Även på vintern gör vi av med mycket vätska när vi vandrar.
  • Om du har tänkt göra upp en eld kan det vara bra att kontakta den lokala turistorganisationen för att höra om det finns ved ute vid grillplatserna, annars får du bära med dig det. Något gott att grilla är såklart också bra att ha i ryggsäcken.

Fotograf: Mårten Bergkvist

 

Till vandringssidan