Vänerleden – Cykla runt Sveriges största sjö
Vänerleden är en nationell cykelled som går runt Sveriges största sjö Vänern. Hela leden är 64 mil men det är lätt att göra kortade cykelutflykter. Under cyklingen bjuds du på vacker och sjönära natur, många sevärdheter, fina stadskärnor, caféer och cykelvänliga boenden.
Fakta Vänerleden
Längd: Vänerleden är 64 mil, uppdelad på 4 etapper som i sin tur är indelade i dagsetapper. Leden går runt Sveriges största sjö Vänern.
Underlag: Mestadels asfalt och grus på lågt trafikerade vägar eller cykelbanor.
Tidsåtgång: Du väljer såklart själv var du vill börja och sluta cykla. Det finns många trevliga sträckor för kortare dagsutflykter och gott om boenden om du vill cykla från ställe till ställe.
Markering: Leden är skyltad som nationell cykelled från sommaren 2022.
Att tänka på: Använd alltid cykelhjälm, visa hänsyn i trafiken och ha kläder efter väder. Ta med vattenflaska och något att äta ifall energin tar slut. Ett lagningskit med verktyg och extra slang om du får punktering är bra att ha med sig.
Vad är en nationell cykelled?
En nationell cykelled ska vara längre än 200 kilometer och uppfylla flera kriterier enligt Trafikverket. Leden ska bland annat vara trafiksäker, erbjuda attraktiva naturmiljöer och besöksmål, samt ha bra skyltning och tydlig kommunikation med karta och ledbeskrivning.
Det finns verkligen mycket att upptäcka längs Vänerleden. Vyerna varierar från lummiga skogar och öppna betesmarker till charmiga småstäder med ett rikt kulturliv. Gemensamt för alla delsträckor är att Vänerns klara vatten aldrig är särskilt långt bort och det finns gott om badstränder och klippor för ett härligt dopp.
Fotograf: Jonas Ingman
10 platser att se längs Vänerleden
1. Göta kanal och Sjötorps slussområde
Cyklar du från Otterbäcken och söderut längs Vänerkanten kommer du snart till Sjötorp, samhället där Göta kanal börjar. I Sjötorp finns det inte mindre än åtta slussar, så här har du verkligen chansen att spana in hur en klassisk slussning går till.
Fortsätt sedan cykelturen utmed den gamla dragvägen längs Göta kanal.
Fotograf: Jonas Ingman
Nästa anhalt är Hajstorp och här svänger Vänerleden av och lämnar det vimlande båtlivet bakom sig. Innan du säger hej då till kanalen rekommenderar vi att du tittar in hos charmiga Hajstorp Slusscafé för en kaffe med dopp.
2. Gamla Stan i Mariestad
Vänerleden går igenom centrala Mariestad, precis intill småbåtshamnen. Visste du att Gamla Stan i Mariestad är klassad som en av Sveriges tio bäst bevarade stadskärnor? Kliv av cykeln och gå ett varv i de gamla kvarteren runt Mariestads ståtliga domkyrka.
Här finns många fina gator med kullerstenar, trähus och charmiga innergårdar. Bebyggelsen är från 1700- och 1800-talet och på många av husen sitter skyltar med information om husets historia, arkitektur och ibland vem som bott där tidigare. Sommartid ges även guidade stadsvandringar.
Fotograf: Jonas Ingman
Övernattningstips i Mariestad är Hotell Vänerport som ligger precis intill cykelleden.
3. Kinnekulle – det blommande berget
Vi vågar påstå att få berg i Kinnekulles storlek har ett lika varierande utbud av natur- och kulturupplevelser som du hittar här. Här finns vandrings- och mountainbikeleder, utsiktstorn, antikhandlare, medeltida kyrkor och herrgårdar, fiskevatten, badplatser, gigantiska ramslöksängar, körsbärsblommor, vattenfall, stenbrott och fornlämningar, besöksträdgårdar, flera caféer och hantverksbutiker – samt en av landets vackraste järnvägssträckor med ett pärlband av pittoreska tågstationer.
Fotograf: Viggo Lundberg
Lokalt har det stora stenbrottet på Kinnekulle fått namnet ”Lilla Grand Canyon”. Och det är inte så konstigt med tanke på hur de branta bergskanterna skiftar i färger från rödbrun till beige. Magiskt vackert!
Har du tid bör du absolut göra en avstickare upp till Kinnekulles topp, med cykeln eller till fots, för att njuta av den milsvida utsikten. Och slå dig ner för en fika, medhavd eller på något av de små caféerna på berget.
4. Porslinsstaden Lidköping
På vägen ner från Kinnekulle skymtar du Lidköping borta vid horisonten. Staden är kanske mest känd som en porslinsstad med Rörstrand Museum i spetsen där du kan spana in 300 år av svensk porslinshistoria. Och även om du inte hinner besöka museet kan du fortfarande ta del av historien, på nya stadens torg finns nämligen offentliga utsmyckningar i porslin.
Vill du veta mer om sjön Vänern och se vilka fiskar som lever där kan du besöka akvarieavdelningen med det passande namnet På Djupet hos Vänermuseet.
Passa på att stanna till för en fika. I stadskärnan ligger det ett café i nästintill varje kvarter.
Fotograf: TINA STAFREN
5. Ekopark Halle- och Hunneberg
Hunneberg utgör tillsammans med sin tvilling Halleberg en naturskön ekopark. Bergen ligger strax öster om Vänersborg och bjuder på storslagen natur, inte minst i form av en dramatisk klippvägg och en av Europas största sammanhängande ädellövskogar. Platsen är också känt som älgens berg och på Hunneberg kan du besöka Kungajaktmuseet Älgens Berg. Vänerleden passerar precis intill anläggningen.
Fotograf: Jonas Ingman
På vägen ner mot Vänersborg cyklar du förbi Ronnums Herrgård där du kan njuta av god mat eller stanna över natten.
6. Småstadsidyllen Vänersborg
Vänersborg är en av alla sjönära städer som Vänerleden går igenom. Här upplever du äkta småstadscharm och ett stort utbud av sevärdheter och aktiviteter. Shoppa i stadskärnan, gå på caféer och spana in det som en gång i tiden var Europas längsta klaffbro.
Fotograf: Rune Andersson
Många vänersborgare har Skräckleparken som sin favoritplats i staden. Parken ligger precis vid Vänerns strand och är perfekt för ett fikastopp.
Fortsätter du Vänerleden norrut cyklar du bitvis alldeles intill Vänern. Passa på att stanna till för uppfriskande dopp på någon av alla vackra sandstränder, exempelvis stranden vid Vita Sandars Camping utanför Mellerud.
7. Akvedukten i Håverud
Akvedukten i Håverud är en av Dalslands mest besökta sevärdheter. Här sker det spektakulära mötet mellan landsväg, järnväg och vattenväg. Det går lika bra att uppleva platsen från land som slussandes i en kanalbåt eller direkt från vattenytan i en kajak.
Fotograf: Jonas Ingman
En kort bit från Håverud går Vänerleden förbi Upperud där du kan parkera cykeln och ge dig ut på några timmars vandring längs Pilgrimsleden Dalsland om du vill. Mat och boende finns på till exempel Håveruds Hotell och Upperud 9:9.
8. Högbyns hällristningar
Dalslands största och märkligaste fornminne hittar du intill sjön Råvarpen i Tisselskog. Här ligger nämligen Högsbyns hällristningar som består av mer än 50 hällar med över 2000 inristade figurer och tecken. De flesta daterar tillbaka till bronsåldern för omkring 2500-3000 år sedan. Kanske kan du gissa vad några av de märkliga krumelurerna betyder?
Fotograf: Christiane Dietz
9. Fengersfors – orten som bytte inriktning
Orten Fengersfors ligger omgiven av de djupa dalsländska skogarna och har en lång historia som bruksort. Här har det tillverkats järn och pappersmassa ända fram tills 1978 då maskinerna stängdes ner.
Numera är de vackra tegelbyggnaderna hem för konstnärskooperativet Not Quite, ett nätverk för konstnärer, hantverkare och formgivare. Här finns konsthallar, galleri, butik, café och bistro – och det arrangeras utställningar, konserter, guidningar och workshops. Kliv av cykeln och spana in detta fascinerande besöksmål.
Fotograf: Kajsa Kax
Har du också alltid undrat vad som händer med en gammal nedlagd pappersfabrik? I Fengersfors får du svaret.
Tips! I grannbyn cyklar du förbi två charmiga boenden, Nordic Refuge och Villa Weidling B&B.
10. Shoppingstaden Åmål
Välkommen till Åmål, en charmig stad vid Vänerns strand. Cykelleden tar dig ner till hamnen och stadskärnan där du hittar många spännande butiker och handlare. Här finns nästan inga av de stora butikskedjorna, istället kan du shoppa hos charmiga handlare med unikt utbud.
Åmål har genomgått mycket genom historien, allt ifrån invaderingar till stadsbränder. Idag är det en lugn hamnstad och lyckligtvis har området Gamla Staden undkommit alla stora bränder, vilket innebär att du kan strosa runt i en välbevarad 1700-talsmiljö med fina trähus och den lummiga parken Plantaget.
Varför inte avnjuta en god middag på Åmåls Stadshotell innan du trampar vidare?
Fotograf: Terje Olsen
Simon Parkers cykeläventyr längs Vänerleden
Häng med på Simon Parkers fascinerande cykelresa längs Vänerleden och genom det vackra Västsverige, där han utforskar landskapet, upplever midnattssolen, och tar sig an den utmanande 400-mil långa cyklingen.
Inspireras av Simons resa (artikel på The Times.)
Boka en cykelsemester utmed Vänerleden
Njutcykla och bo på herrgård
Ronnums Herrgård, Vargön
Koppla av i vacker herrgårdsmiljö efter cykling i natursköna omgivningar. Trötta cykelmuskler slappnar av i relaxavdelningen och får ny energi av den utsökta maten i herrgårdens restaurang.
- Missa inte: Vattenfallet Brudslöjan.
Mitt i naturen med cykel
Kroppefjäll B&B, Dals Rostock
Slingringa grusvägar, skogsstigar, kultur, natur och bekvämt boende i vackra Kroppefjäll.
- I paketet ingår: Övernattningar, frukostar, luncher, matpåsar.
- Missa inte: Laga mat över öppen eld.
Charmigt och unikt boende
Upperud 9:9, Åsensbruk
Nästa cykeläventyr väntar i Dalsland. Bekvämt boende i en ombyggd spannmålssilo.
- I paketet ingår: Övernattning, frukost, lunch, middag.
- Missa inte: Se solnedgången från boendets brygga.
Cykla hela Vänerleden
Vänerleden med Upplevelsepaket
Kombinera Vänerleden med övernattningar på bekväma boenden och middagar på fina restauranger.
- I paketet ingår: Övernattningar, frukostbuffé, luncher, middagar, båtturer.
- Missa inte: Gör en avstickare till Läckö Slott.
Cykelsemester runt Lidköping
Lidköpings Stadshotell
På Lidköpings Stadshotell kan du förvara cykeln tryggt och säkert under natten och sedan ge dig ut på upptäcksfärd längs Vänerleden.
- I paketet ingår: Övernattning, frukostbuffé, fikapåse, ryggsäck, 3-rätters middag, kartor.
- Missa inte: Ett besök till Rörstrand Museum.
Herrgårdsboende och cykling
Baldersnäs Herrgård, Dals Långed
En trevlig cykelresa längs Unionsleden med morgondopp, frukost, en härlig cykeltur till Not Quite och en 5-rätters meny som väntar när du kommer tillbaka.
- I paketet ingår: Övernattning, frukostbuffé, fika, flerrätters menyer.
- Missa inte: Stanna till vid Dalslands Aktiviteter och testa deras höghöjdsbana.
Cykelpaket hos charmiga Villa Weidling
Villa Weidling B&B, Fröskog
För dig som älskar att cykla finns det flera möjligheter att ta både kortare och längre turer med utgångspunkt från Villa Weidling.
- I paketet ingår: Övernattning, frukost, lunchpaket samt middag.
- Missa inte: Boka till en guidad cykeltur.
Cykla gravel i natursköna omgivningar
Dalhall Hotell, Åmål
Dalsland är en fantastisk cykel destination, inte minst för gravel. Slingrande grusvägar i underbar natur med en badsjö bakom varje krök.
- I paketet ingår: Övernattning, frukostbuffé, picknick till cyklingen, kartor samt tillgång till bastu.
- Missa inte: Stanna till för ett uppfriskande dopp i Vänern.
Njut av cykling och god mat
Åmål Stadshotell, Åmål
Mitt i det dalsländska Åmål finner du Åmåls Stadshotell. Här njuter du av bekvämt boende, god mat och naturskön cykling längs Vänerleden.
- I paketet ingår: Övernattning, frukostbuffé, picknick till cyklingen, 3-rätters middag samt karta.
- Missa inte: Strosa runt en stund i mysiga Åmål.
Cykeläventyr för alla smaker
KronoCamping, Lidköping
I Lidköping och Kinnekulle finns det fantastiska cykelleder för såväl nybörjare och proffs. Allt från MTB-spår till vanliga cykelleder.
- I paketet ingår: Övernattning, lunchpaket till cyklingen samt 2 timmar relax med bubbelpool.
- Missa inte: Planera in ett besök på Rörstrand Museum.
Fakta Vänerleden
Längd: Vänerleden är 64 mil, uppdelad på 4 etapper som i sin tur är indelade i dagsetapper. Leden går runt Sveriges största sjö Vänern.
Underlag: Mestadels asfalt och grus på lågt trafikerade vägar eller cykelbanor.
Tidsåtgång: Du väljer såklart själv var du vill börja och sluta cykla. Det finns många trevliga sträckor för kortare dagsutflykter och gott om boenden om du vill cykla från ställe till ställe.
Markering: Leden är skyltad som nationell cykelled från sommaren 2022.
Att tänka på: Använd alltid cykelhjälm, visa hänsyn i trafiken och ha kläder efter väder. Ta med vattenflaska och något att äta ifall energin tar slut. Ett lagningskit med verktyg och extra slang om du får punktering är bra att ha med sig.
Vad är en nationell cykelled?
En nationell cykelled ska vara längre än 200 kilometer och uppfylla flera kriterier enligt Trafikverket. Leden ska bland annat vara trafiksäker, erbjuda attraktiva naturmiljöer och besöksmål, samt ha bra skyltning och tydlig kommunikation med karta och ledbeskrivning.