({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En produktbild på en öl och ett upphällt glas framör en välskött ladugård.

Fotograf: Sebastian Streith

Hantverksbryggerier och Taprooms i Göteborg och Västsverige

Är du också på jakt efter smakrik hantverksöl? Spana då in vår guide till Göteborgs, och övriga Västsveriges, bästa mikrobryggerier och taprooms och känn smaken av äkta hantverk!

Det speciella med mikrobryggerier är känslan för hantverket och strävan efter att öl faktiskt innebär så mycket mer än en blaskig vardagsdryck. För visst är det något speciellt med att verkligen känna aromen av humle i en perfekt India Pale Ale, uppleva det chokladlena mörkret i en Imperial Stout eller njuta av friskheten i ett riktigt gott veteöl? Och glädjande nog är Göteborg landets ledande stad för mikrobryggd öl.

 

Vega Bryggeri, Göteborg

På Ringön, i Göteborgs gamla fabrikskvarter på norra sidan av Göta älv, håller Vega Bryggeri liv i gamla öltraditioner, med inslag av nyfikenhet och snygga etiketter. Strävan efter hållbarhet står i fokus. Bryggverket är svetsat av en lokal svetsare och företaget sköter sin egen distribution för att spara miljön så gott det går.

Fredagar och lördagar kan du äta mat och testa nya ölsorter i Vega Taproom på Ringön, varifrån du har utsikt över byggkranarna och Håkan Hellströms favoritstråk – Gullbergsvass.

Beerbliotek, Göteborg

Precis som namnet antyder är Beerbliotek en samling av öl, och här bryggs nya ölsorter i en rasande takt. Under det första året släpptes inte mindre än 36 olika sorter och numera är antalet uppe i över 200, och ständigt växande.

Bryggeriet, som drivs av sex vänner från fem olika länder, ligger i Majorna och öppnar varannan helg upp dörrarna till sitt taproom. Det går även att boka provsmakningar för såväl privata sällskap som företagsevents. 

Fotograf: Peter Kvarnström/Göteborg & Co

Dugges Bryggeri, Landvetter

Dugges Bryggeri är ett av Göteborgs mest välkända ölbryggerier. Tillverkningen sker i Landvetter där Mikael Dugge Engström med sitt team brygger fantastiskt god hantverksöl. Surölen Tropic Thunder hör till en av storsäljarna.

Nästa gång du är i Göteborg kan du svänga förbi Dugges Pils som är bryggeriets alldeles egen ölbar. Den hittar du i Linnéstaden och här äter du goda smårätter som passar perfekt till ölen.

Poppels Bryggeri, Jonsered och Göteborg

Var 20:e sekund dricks det en Poppels, men trots den stora framgången är detta ett bryggeri med hjärta för hantverkstraditionen. Kärleken till ölen driver bryggarna i Jonsereds anrika fabriksmiljö. Bryggeriets namn är lånat från en av Göteborgs stora 1600-talsbryggare, Johan Casparsson Poppelman.

Vill du dricka Poppels öl i sin rätta miljö ska du besöka Poppels Öl&Mat i Jonsereds roströda tegelbyggnader. Du kan också bege dig till Poppels Citybryggeri i centrala Göteborg där du hittar världens största ekfatsbaserade pilsnerbryggeri. Här pumpas ölen direkt från bryggeriet till dig som gäst.

Fotograf: Turistrådet Västsverige

Brukskällan Bryggeri, Bäckefors

Mitt i natursköna Dalsland i utkanten av samhället Bäckefors ligger Brukskällan Bryggeri. Här bryggs det hantverksöl, läsk, julmust och tonic i alla möjliga smaker. Bryggeriet ligger på historisk mark, här låg nämligen ett av landets största järnbruk en gång i tiden, och än idag kan du se ruinerna av det gamla bruket.

Titt som tätt arrangeras afterwork och pubkvällar hos Brukskällan. Spana in deras hemsida eller sociala medier för att inte missa något tillfälle. Grupper kan boka in ölprovning och guidning i bryggeriet.

Qvänum Mat och Malt, Kvänum

Mitt på den kornrika Varaslätten ligger det kombinerade bryggeriet och bränneriet Qvänum Mat och Malt. Här komponeras naturlig öl som är tänkt att passa till mat. Vattnet kommer från gårdens egen brunn och bryggning sker utan tillsatser eller filtrering, vilket gör att ölen lever – den förändras och mognar över tid.

Vid utvalda tillfällen kan du besöka ladugården för en bryggeri- och brännerikväll med provsmakningar och historier. 

Fotograf: Lisa Thanner

O/O Brewing, Göteborg

O/O Brewing är ett spännande hantverksbryggeri med innovativa smaker och snygga etiketter. Du kanske undrar varifrån namnet O/O kommer ifrån? Det är helt enkelt initialerna från bryggeriets grundare; Olle och Olof. Likt många andra företag i den här artikeln startade de som ett litet hembryggeri och har sedan vuxit till en betydelsefull aktör på marknaden.

På deras ställe O/O Bar i närheten av Masthuggskyrkan i Göteborg äter du god pubmat och såklart dricker svalkande öl.

Smögenbryggarn, Smögen

2019 slog dörrarna upp till Smögen Ale AB, ett småskaligt hantverksbryggeri ute på Smögen i Bohuslän. Här ligger fokus på att brygga öl med de råvaror som havet erbjuder, såsom tång, musselskal och havssalt. Det finns många spännande ölsorter, allt från pale, amber och brown ale till stout och klassisk lager.

Smögenbryggarns taproom ligger på Smögens klippor, dit du kan ta dig både med bil och båt. Här hittar du ett pinfärskt urval av det aktuella ölsortimentet.

Fotograf: Åsa Dahlgren

Majornas Bryggeri, Göteborg

På jakt efter vegansk öl? Då ska du besöka Majornas Bryggeri. Här är all öl som bryggs vegansk, ofiltrerad och opastöriserad för en smakrikare upplevelse.

I bryggeripuben vid Chapmans torg äter du vegetariska och veganska rätter samtidigt som du har full insyn i produktionslokalen. Boka gärna in en visning, ölprovning eller bryggkurs – perfekt present till ölälskaren!

Stigbergets Bryggeri, Göteborg

Är du en person som väljer öl efter burkens utseende får du inte missa sortimentet från Stigbergets Bryggeri. Här snackar vi kreativa och färggranna etiketter, ofta med djurtema. Bryggeriet ligger på Ringön på Hisingen där du kan en öl i bryggeribaren, få en rundtur eller boka ölprovning.

De driver även restaurang Stigbergets Shangri-La på Stigberget i Göteborg. Missa inte deras roliga pubquiz!

Fotograf: Happy Visuals/Göteborg & Co

Oceanbryggeriet, Göteborg

Oceanbryggeriet håller till i Åby utanför Göteborg. Här skapar, brygger och tappar de sin öl, gärna i brittisk stil. Bassortimentet består av allt från Golden Glenn, Pils och IPA till brittisk ipa och GöteborgsPorter. På etiketterna syns ofta klassiska Göteborgsmotiv som fiskargubbar och hamnkranar.

Titta in i deras restaurang vid Åbytravet i Mölndal och hitta din nya favoritöl. Här finns även gårdsförsäljning av folköl.

Spike Brewery, Göteborg

Allt började med att trion Martin Johansson, Mats Wessberg och Marcus Axberg experimenterade med nya ölsmaker som en hobbyverksamhet vid sidan av sina vanliga jobb. Nu har företaget Spike Brewery kommit betydligt längre än så och redan hunnit öppna egen bryggpub.

Välkommen in till deras taproom, få en guidad visning av bryggeriet och givetvis provsmaka deras moderna utbud, där humlet verkligen kommer till sin rätt.

Fotograf: Felix Odell


Taprooms i Göteborg och Västsverige

Ett taproom är som en bar som ligger i anslutning till ett ölbryggeri, där du kan dricka färsk öl som kommer direkt från bryggeriet. Taprooms hittar du bland annat hos följande bryggerier:

Fotograf: Stefan Edetoft

Historien om Göteborg – Sveriges ölhuvudstad

Att brygga och njuta av öl är sannerligen ingen ny företeelse i Göteborg. Redan när staden grundades 1621 hade ölbryggerierna en given plats. Och så var fallet ända fram till millennieskiftet då stadens sista öltillverkare – Pripps – köptes upp av danska Carlsberg, som flyttade produktionen utomlands. Sorgen hos Göteborgs öl-fantaster kände inga gränser. Vad skulle de nu ta sig till? Var de för all framtid dömda att dricka dansk öl?

Vändningen som alla längtade efter

Lyckligtvis behövde de förkrossade göteborgarna inte sörja särskilt länge. De senaste decennierna har nämligen inneburit en renässans för småskaligt hantverksbryggande, det som av många kallas craft beer. Även om trenden att mikrobrygga öl startade på den amerikanska västkusten, har svenskarna verkligen tagit den till sig, och under perioden 2007-2017 ökade antalet bryggerier i Sverige från omkring 30 till 300.

Så nu, efter många decennier av massproduktion, har ett skifte skett på den svenska ölmarknaden. Mikrobryggarna, med sitt kärleksfulla hantverk och känsla för kvalitativa råvaror, har äntligen fått den status de förtjänar – inte en dag för tidigt om du frågar oss! Och Göteborgs blomstrande ölscen gör att staden idag räknas som Sveriges ölhuvudstad, med flera internationellt uppmärksammade varumärken.

Fotograf: Stefan Edetoft