Gångemad fårgård
En gårdsbutik i Fotskäl som säljer lammkött sedan 2005.
I natursköna Fotskäl ligger husen på böljande kullar med skogsklädda berg som bakgrund. Här ramas de öppna landskapen in av vackra stenmurar och betande djur finns det gott om under sommarhalvåret. I byn finns många torplämningar med charmiga namn så som Skomakarn, Paradiset och Nabbaretorpet – bara fantasin kan sätta gränser för vart namnen kommer ifrån. De gamla jordbruksmarkerna finns för alltid inskrivna i svensk tv-historia. Det var nämligen här, i Fotskäl, som stora delar av Vilhelm Moberg folkkära roman Raskens spelades in av Sveriges television, med Sven Wollter som soldaten och torparen Raskens.
Kanske har just Raskens visats på bioduken i byns alldeles egna biograf? För i en liten skogsglänta utspelar sig nämligen en hel del vilda scener, en och annan tragisk historia och naturligtvis även romantiska akter som får en att blygsamt vilja titta bort en stund. Vi pratar såklart om den högt älskade biografen – platsen som fotskälsborna själva kallar för hjärtat i Mark. Här poppas popcorn för fulla muggar när det rullar film i HD-kvalitét och strömmar surroundljud ur högtalarna i den gamla bygdegården från 50-talet.
Den röda neonskylten på husfasaden blir en fantastisk kontrast till de djupa, mörka skogarna runtomkring. Liksom lugnet, tystanden och friden som omringar biografen när de mest spännande, nervkittlande och gråtframkallande scenerna utspelar sig på filmduken.
En hel del dramatik utspelar sig förmodligen även i kommunens ishall som fått sin plats i just Fotskäl. Här lär sig framför allt de små markborna att manövrera kroppen på hal is. Vill man hellre röra på kroppen stadigt utan glid så finns inte mindre än fyra vandringsleder här, och markerna är rika på fornminnen.
Tydliga spår av forntidsbondens arbete med att bruka marken finns vid den historiska platsen Bönhult. Här, på en ståtlig höjd med milsvid utsikt över prunkande landskap, kan du promenera över historisk mark bland rester av åkrar ända från forntiden. Här och där finns odlingsrösen där järnåldersbonden lade stenar som låg i vägen. En äldre väg, så kallad hålväg, som ledde till de gamla gårdarna i Bönhult finns kvar än i dag. Hålvägen har bildats av att tramp från klövar och fötter grävt sig ner i den lösa jordmånen. Vägen är 110 meter lång och kantad av stenmurar, och med ett djup på en meter är den länets bäst bevarade.
Fotskäl har dragit vinstlotten när det gäller närheten till städer. Från Göteborg, Kungsbacka, Varberg och Borås är det endast en halvtimmas bilresa hem. Här är heller inte långt till sjön Lygnern med härliga stränder och fin natur. Vid Kvarndammen finns en badplats där fotskälsborna själva gärna tar ett dopp om somrarna.