({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av
  • Mariestad /
  • Mariestad - pärlan med lång historia

Fotograf: Elisabet Johansson

Mariestad - pärlan med lång historia

Mitt i Mariestads centrum är historien väl närvarande. Gamla Stan, med sina kullerstensgator och vackra trähus, är en av landets bäst bevarade stadskärnor. Trots två stora stadsbränder har mycket bevarats och här är det lätt att föreställa sig hur livet kunde te sig för flera hundra år sedan.

På 1500-talet anlade Gustav Vasas son Hertig Karl (så småningom Karl IX) en handelsstad i sitt hertigdöme. Precis som idag var närheten till vattnet viktigt och här var det gynnsamt att börja bygga en stad. Förutom läget vid Tidan och Vänern var det också nära till dåtidens stora handelsstäder Skara, Lidköping och Örebro. Från en liten ö vid Tidans utlopp i Vänern började staden ta form längs sjökanten och i oktober 1583 fick Mariestad sitt privilegiebrev och döptes efter Hertigens hustru Maria av Pfalz. Det sägs att Karl en gång såg en oxe stiga upp ur vattnet i Tidan och den bilden kom att bli Mariestads stadsvapen. Motivet blev en symbol för lantbruket och den viktiga vattenvägen.

En ny stadsbild växer fram
I augusti 1693 inträffar den första stora stadsbranden då nästan hela staden blir förstörd. Det enda som klarar sig undan lågorna är bebyggelse i den norra delen av staden, det så kallade Näset. Vissa delar av kyrkan klarar sig också. När staden skulle byggas upp igen gick man ifrån stadsbilden där hus och gator spontant hade växt fram. Istället satsade man nu på det karaktäristiska rutnätssystemet med parallella långgator och tvärgator som avgränsar kvarteren, ett system som flitigt använts runt om i Sverige.

Staden brinner igen
Handeln och industrin i Mariestad ökar under 1700-talet och invånarna blir fler. Länshäktet flyttas hit från Lidköping och Mariestads allra första lasarett uppförs på en tomt mitt emot Domkyrkan. Vid sekelskiftet 1800 bor det 1049 personer i Mariestad som då är länets andra mest befolkade stad efter Lidköping. I december 1895 drabbas staden av en andra stadsbrand och 36 tomter förstörs. Återuppbyggandet startar ännu en gång och för mer moderna metoder med sig. Nu föreskrivs stenhus istället för trähus och som ett extra skydd anläggs Esplanaden, en bred brandgata med trädplanteringar, mellan Gamla torget och husen längs Kungsgatan. Esplanaden finns kvar och har de senaste åren rustats upp och fått tillbaka en del av sin gamla stil och form. Den gamla brandgatan är idag en värdefull grönyta i centrum. 

”Liten men behaglig”
Carl von Linné passerade Mariestad den 18 juni år 1746 på sin västgötaresa och beskrev staden som ”liten men behaglig, ligger på östra sidan om den stora sjön Wenern, bygd med små dock täta trähus, gatorna äro räta och ljusa”. Och visst förstår man precis vad han menar när man strosar längs gatorna i Gamla Stan. De välbevarade trähusen kantar kullerstensgatorna och från en kulle vakar Domkyrkan över staden. Här har många människoliv passerat, bland andra den kände porträttmålaren Bror Kronstrand som växte upp i ett hus på Kyrkogatan 16. Hans konstverk finns bland annat i Vita Huset i Washington.

Levande historia
Om du är i Mariestad får du inte missa ett besök i Gamla Stan. Alltid öppet och ingen entré! Ladda ner foldern om du vill guida dig själv. Sommartid arrangeras guidade turer. Domkyrkan är öppen dagligen för den vill se mer än utsidan. Residenset Marieholm, där hertigparet en gång bodde, används numera av landshövdingen med flera för representation och konferenser och är inte öppet för allmänheten att besöka. Men i flygelbyggnaderna finns Vadsbo Museum och Mariestads Industrimuseum med många intressanta utställningar om stadens historia.

Upptäck mer av Mariestads historia!

Läs mer